AMD és Qualcomm processzorokat használhatnak a Surface sorozat érkező tagjai?

A Microsoft a hírek szerint már teszteli a prototípusokat, de az még kérdéses, hogy ezekből végül készülnek-e forgalomba kerülő termékek.

AMD és Qualcomm processzorokat használhatnak a Surface sorozat érkező tagjai?

A Microsoft Surface sorozatában jelenleg Intel processzorral szerelt termékeket találunk, ám a jelek szerint hamarosan változhat a helyzet, ugyanis az iparági pletykák szerint már két új termék tesztelése is zajlik, amelyek AMD, illetve Qualcomm SoC egység köré épülnek.

A Petri.com információi szerint AMD fronton a korábban bejelentett mobil RYZEN APU egységekre esett a Microsoft választása, amelyek ZEN processzormagok és VEGA sorozatú iGPU köré épülnek – igaz, egyes források ZEN+ alapú processzormagokról beszélnek, amire nincs túl sok esély, hiszen nem valószínű, hogy idén újabb mobil APU egységeket dob piacra az AMD. Asztali fronton valóban érkeznek Picasso APU egységek, amelyek ZEN+ alapokra épülnek, illetve VEGA sorozatú iGPU-t tartalmaznak, de az már egy másik történet.

Galéria megnyitása Az Intel alapú Surface Pro 6 (A prototípusokról sajnos nincs fotó) Az AMD új APU egységei mellett egy másik vonalon is elindultak a Microsoft fejlesztői, ugyanis a Qualcommtól is rendeltek SoC egységeket, amelyek ráadásul egyedi fejlesztés keretén belül készültek és az Excalibur kódnevet viselik. Ezeket az ARM alapú termékeket kifejezetten a Windows 10-hez optimalizálták, így jobb teljesítmény és jobb kompatibilitás mellett lehet majd őket használni, mint a korábbi megoldásokat, amelyek nem voltak éppen ideálisak.

Amennyiben az említett prototípusokból végleges konfigurációk lesznek, azok várhatóan október folyamán mutatkozhatnak be, hisz abban az időszakban szokta frissíteni a Surface termékpalettát a Microsoft.

A fenti értesülés az Intel számára egyáltalán nem örömteli, hiszen eddig egyedüli beszállítóként látta el a Surface sorozatot processzorokkal, ám a dominanciának a jelek szerint vége szakadhat. A Microsoft lépése egyébként nem példanélküli, ugyanis korábban már a Google is bejelentett olyan Chromebookokat, amelyek AMD processzorral érkeznek a szokásos Intel központi egység helyett. És a pletykák szerint az Apple is azon dolgozik, hogy ARM alapú központi egységekre ültesse át Mac sorozatát, amely jelenleg Intel processzorokra támaszkodik.

A kialakult helyzetben szerepet játszhat, hogy az Intel az elmúlt hónapok folyamán processzorhiánnyal küzdött, ami lényegében még most is érezteti negatív hatásait. A nehéz időszakban sok notebookgyártó fordult az AMD központi egységei felé, ami a vállalat számára mindenképpen jó hír. Kérdés, hogy ez a tendencia akkor is folytatódik-e, ha az Intel processzorok már elegendő mennyiségben jelen lesznek kereskedelmi forgalomban – idővel meglátjuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap