Shop menü

ALPHAWARE – AZ ALAP, AMIVEL AZ LG ÁTVEZETNÉ AZ AUTÓZÁS ÉLMÉNYÉT A JÖVŐBE

Az LG egy csomagba fog össze mindent, amit a járműiparban szoftveresen biztosítani tud, mert úgy látja, hogy ezáltal lehet megalkotni a tökéletes szoftveresen definiált járműveket.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
AlphaWare – Az alap, amivel az LG átvezetné az autózás élményét a jövőbe

Már évek óta hangsúlyozza mások mellett az LG is, hogy a járműipar nagy változások előtt áll, és ezt a szoftveres fejlesztések hozzák majd el, amik teljesen át fogják szabni az utazás, a közlekedés élményét. A dél-koreaiak szeretnének a lehető legjobb pozícióba kerülni a beszállítói láncokban, és éppen ezért dolgoznak azon, hogy egy átfogó szoftvercsomagot tudjanak nyújtani.

Az idei évben már különösen sokszor lehet azt hallani a gyártóktól, hogy „szoftveresen definiált jármű” – röviden SDV –, melynek keretében már szinte minden belső rendszer és funkció működését szoftverekre bíznák. Az LG saját platformját AlphaWare névre keresztelték, és a cég az AutoTech: Detroit 2024 rendezvényen felvázolta, hogy milyen főbb elemeket foglal magában ez a megoldás.

Öt komponenst emelt ki az LG, a PlayWare, a MetaWare, a VisionWare, a BaseWare és az OpsWare együtt alkotja meg a teljes AlphaWare-t. Ennek a célja végsősoron az utazási élmény megreformálása.

Az AlphaWare különböző elemei egyenként is központi komponensek különböző szofisztikált megoldásokkal. Ezek különböző részeire terjednek ki a járműnek, és ezzel párhuzamosan különböző szinteken helyezkednek el a belső ökoszisztémában.

A PlayWare van legfelül integritásban, ez elsődlegesen a szórakoztató platform, és olyan technológiákat is magában foglal, amik például az okostévékkel gyűjtött tapasztalatok révén jöttek létre. Van itt 4K videó támogatás és AI Audio térhangzás is egyebek mellett. A MetaWare már a sofőr felé közvetítendő információk kezelésére, átadására fókuszál, ez kezeli a műszerfali elemeket, kiterjesztett és kevert valóságot egyaránt támogatva. Ide tartozik a HUD vezérlése is egyebek mellett, és az LG kiemelte, hogy ez képes lesz valós idejű térbeli megjelenítéssel egyszerűsíteni a navigációt a közlekedés során.

Galéria megnyitása

A VisionWare már a vezetéstámogatásért felelő egység, ami a felügyeleti rendszereket köti össze, így rálát például a kamerákra, integrált szenzorokra. Ezen a ponton az LG külön kiemelte, hogy mesterséges intelligenciát is használ a hatékonyabb üzemelés elérése érdekében. A VisionWare ráadásul nemcsak a környezetet, hanem az utasokat is felügyeli menet közben az övhasználattól a gyermek jelenlétén át a sofőr mozdulataiig.

Az LG úgy fogalmazott, hogy a jármű „gerincét” adja majd a BaseWare. Ennek már az lesz a feladata, hogy egészen mélyen a tűzfal mögött megkönnyíti az integrációt a gépjárműgyártók már meglévő járműüzemeltetési rendszereivel. Különböző szoftvermodulok széles gyűjteményét biztosítja a rugalmasság érdekében, és szigorú iparági biztonsági követelményeknek megfelelő működést garantál. Az OpsWare pedig már az üzemeltetést, fejlesztési folyamatokat támogatja a tervezéstől a telepítésig. Prioritásként kezeli a robusztus kiberbiztonsági menedzsmentet, átfogó hátteret nyújtva a hosszú távú karbantartáshoz.

Az AlphaWare egyes elemei önmagukban is bevethetők vagy kombinálhatók más gyártók megoldásaival, persze az LG erre már nem tért ki, hiszen azt szeretné elérni, hogy minél nagyobb szerephez tudjon jutni. Látni kell például azt, hogy néhány napja a Kia EV3 kapcsán arról beszélt a dél-koreai csapat, hogy a webOS alapú rendszere dolgozik a fedélzeti számítógépen, az infotainment mögött. Ez pedig már az AlphaWare részét képezi. A fentieket alapul véve már azt is tudjuk, hogy a PlayWare területet képviseli.

Galéria megnyitása

A szoftveresen definiált járművek révén a jövőben a gyártók, fejlesztők sokkal komolyabb lehetőségeket kapnak majd az autók kezelésében, fejlesztésében, mint ahogy azt korábban el lehetett képzelni. Ennek köszönhetően valósulhat meg például az, hogy a megvásárlást követően új funkciókat kaphatnak a járművek. Ha pedig valamilyen hibára derül fény, akkor azt adott esetben egy központi frissítéssel lehet kezelni.

Az LG évek óta folyamatosan dolgozik azon, hogy egy jövő személyautói számára egy ideális alapot hozzon létre. Az AlphaWare már egy olyan komplex megoldás, amivel mindenki nyerhet a saját meglátás szerint. A gyártóknak is sokat segíthet, és jelentősebb szerephez juthat az ellátói láncban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére