Allwinner A33 - négymagos chip a legolcsóbb tabletekbe

Az Allwinner újra szeretne nyeregbe kerülni, és ehhez egy igazán különleges ajánlatnak ígérkező központi chipet alkottak.

Allwinner A33 - négymagos chip a legolcsóbb tabletekbe

Az Allwinner néhány éve, mikor az A10 lapka révén óriási sikereket értek el, már megízlelhette, hogy milyen érzés is az elsőszámú kínai SoC gyártó szerepét betölteni. Ezt követően viszont nem tudták felvenni a lépést a MediaTekkel, és meg is történt a ranglétrán a helycsere. Az Allwinner továbbra sem találja a jó megoldást, így most egy egészen más megközelítésből próbálnak maguknak érvényt szerezni.

A legújabb terméküket rettentő alacsony áron kínálják majd, holott egyáltalán nem egy gyenge konfigurációra kell gondolnunk. Az Allwinner A33 mindössze 5 dollárba fog kerülni a partnerek számára. És hogy mit is rejt ez a chip? Nos, egy négymagos konstrukcióról beszélhetünk, ami az ARM energiahatékonyságban jeleskedő magjaira épül. A Cortex-A7 kvartett órajeléről nem esett szó egyelőre, de a korábbiakból kiindulva 1 GHz-nél biztosan magasabb frekvencián teljesít majd szolgálatot a SoC. Hasonló felépítésű megoldás már korábban is volt az Allwinnernél az A31 és az A31s személyében, ám itt a grafikus feldolgozót leváltották a tervezés során. A PowerVR SGX544 MP2 helyébe egy ARM tervezésű Mali-400 MP2 lépett. Több részlet nem igazán derült ki, ám egy érdekességre még fény derült. Az A33 a foglalatát tekintve kompatibilis lesz az Allwinner A23-mal, ami egy kétmagos chip, és egyben a kínálatuk egyik legkisebb tagja. És, hogy ez miért jó? Mert a partnereknek nem kell semmit sem módosítani a korábban tervezett terméken, amiben még az A23-at használták, csak egyszerűen ki kell cserélni ezt az egy komponenst.

A vállalat annak érdekében, hogy még több érdeklődő szívébe lopja be magát a szóban forgó chip, még referencia dizájnokat is megalkotott. Igen, többes számban, ugyanis összesen három kidolgozott táblatervről beszélhetünk. Ezekről egyelőre nem sokat árultak el, de a felfedett specifikációkból is sok minden kiderül. A trió tagjaiból kettő 7 colos, egy pedig 8 hüvelykes lesz. A kisebbek közül az egyik szélesvásznú és 800 x 480-as felbontás társul hozzá, míg a másik 1024 x 768 pixeles, tehát 4:3-as képarányú. A 8 colosat már 1280 x 800 képpontos felbontással látták el, így ez ígérkezik a leginkább élhető megoldásnak. A rendszermemóriáik és a tárkapacitásuk már teljesen azonosak; mindegyiknél 1 GB RAM került az Allwinner A33 lapka mellé, a háttértáraik meg 8 GB-osak lesznek. A legolcsóbb esetében 40 dolláros összegről lehet beszélni, ami tényleg filléresnek nevezhető, de még a legdrágábbhoz is csak 50 dollár körüli ár társul. Ezek az összegek persze valamelyest fentebb fognak kúszni, mire a világ minden tájára eljutnak a végleges márkajelzéssel a gépek, de még így is bőven 100 dollár alatt fognak maradni.

Az Allwinner egyébként nem az egyedüli, ami most agresszív árazással szeretne nagyobb piaci részesedést szerezni magának. Az Intel mobilos részlege közel 1 milliárd dolláros veszteséget termelt az elmúlt negyedévben, ami annak köszönhető, hogy nagy összegeket fizetnek ki különböző támogatások formájában, valamint szinte az előállítási árán értékesítik a viszonylag jó teljesítménnyel szolgáló Atom SoC-ket. A DigiTimes információi szerint nagyjából 7 dollárért már hozzá lehet jutni a legújabb Intel lapkákhoz. Ennek köszönhetően a Samsung is a Santa Clara-iak pártjára állt, és ez hamarosan kész okostelefonokban is realizálódhat. Az Intel stratégia tehát beválni látszik, így az Allwinner is reménykedhet a kiemelkedő ár-érték arány nyújtotta sikerben.

Az Allwinner A33 bevetésére egyelőre nem tudni mikor kerülhet sor, azt viszont elárulta a gyártó, hogy pillanatnyilag hol tartanak a fejlesztésével. Ha minden a terv szerint alakul, akkor már ebben a hónapban megkezdődik a tömegtermelés. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg már nem is kell olyan sokat várni az első kész tabletre. A partnerek minden bizonnyal korábban megkapták a mintákat, így a tervezés már folyhat, ráadásul a referencia modellek is elősegíthetik a mihamarabbi rajtot, és a visszafelé kompatibilis tokozás sem elhanyagolható tényező.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward