Alkoholérzékelő rendszert fejleszt a Toyota

A Toyota olyan új rendszer kifejlesztésén dolgozik, amelynek célja, hogy távol tartsa az ittas sofőröket a vezetéstől

Alkoholérzékelő rendszert fejleszt a Toyota

A Toyota jelenleg olyan autóba építhető rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely képes felismerni, ha a vezető nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, és ez esetben az autót automatikusan leállítja. Értesüléseink szerint a világ második legnagyobb autógyártója 2009. év végére tervezi beszerelni az új rendszert egyes modellekbe.

Először az érzékelőt a cég opcionális extraként dobja majd piacra. Azonban a Toyota bízik abban, hogy mihelyst az autógyártás költségei csökkennek, lehetővé fog válni, hogy minden modellbe alapfelszereltségként beépítsék.

Az új technológiával felszerelt autók nem fognak beindulni, ha a kormányba épített izzadtság elemző szenzorok túl magas alkoholszintet érzékelnek a sofőr vérében. A rendszer azt is képes lesz érzékelni, ha a vezető nem a megszokott módon vezet. A beépített kamera pedig képes lesz felismerni, hogy a sofőr pupillái kitágultak-e vagy sem – amely az ittasság egyik csalhatatlan jele. Ha a rendszer akármelyik módon jelezi az ittasságot, az autó azonnal lelassul, majd megáll.

A Toyota mellett más autógyártók is kísérleteznek hasonló rendszerek fejlesztésével, amely képes megállapítani, hogy a sofőr fogyasztott-e alkoholt vagy sem. Az Amerikai Egyesült Államokban például gyújtásblokkoló rendszerekkel védik ki az ittas vezetést.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward