Alkatrészhiány sújtja a PC piacot

A PC piac alkatrészellátás tekintetében nem áll valami fényesen, legalábbis a legfrissebb beszámolók szerint. Korábban már beszámoltunk róla, hogy az Acer nagyobb volumenű megrendelései miatt az Intel 32 nm-es mobil Core processzoraiból hiány van a piacon, nos, ez a helyzet azóta sem javult, sőt, az Intel is elismerte, hogy egyelőre nem győzik gyártókapacitással a piac által támasztott igényeket. A gyártó ígéretet tett rá, hogy a lehető leghamarabb orvosolja a helyzetet gyártókapacitásának növelésével, illetve friss gyárak bevonásával, így a mobil Core i3/i5/i7-es processzorokból rövidesen elegendő fog készülni.

Alkatrészhiány sújtja a PC piacot

A PC piac alkatrészellátás tekintetében nem áll valami fényesen, legalábbis a legfrissebb beszámolók szerint. Korábban már beszámoltunk róla, hogy az Acer nagyobb volumenű megrendelései miatt az Intel 32 nm-es mobil Core processzoraiból hiány van a piacon. Nos, ez a helyzet azóta sem javult, sőt, az Intel is elismerte, hogy egyelőre nem győzik gyártókapacitással a piac által támasztott igényeket. A gyártó ígéretet tett rá, hogy a lehető leghamarabb orvosolja a helyzetet gyártókapacitásának növelésével, illetve friss gyárak bevonásával, így a mobil Core i3/i5/i7-es processzorokból rövidesen elegendő fog készülni.

Ezzel egyidőben a szezonális trendekkel ellentétben nőtt a kereslet mind a noteszgépekre, mind pedig az asztali konfigurációkra, sőt a külön megvásárolható alkatrészekre is. Ennek köszönhetően a DDR3-as memória modulok piacán is kisebb hiány alakult ki, amely miatt a memória chipek ára emelkedésnek indult. Ugyanez a helyzet az LCD panelek piacán is, így a szokásos nyári árcsökkentések most úgy tűnik, hogy elmaradnak, sőt, akár kisebb áremelkedésbe is átcsaphat a folyamat.

A fentiek már egy ideje tudhatóak voltak, de most az AMD lapkakészleteit is csapás érte: a DigiTimes informátorai szerint az 55 nm-es csíkszélességgel készülő chipekből bizony nem készül annyi, amennyire szükség lenne. Korábban, mikor a 40 nm-es gyártástechnológiával problémák voltak, az AMD megkérte a TSMC-t, hogy az 55 nm-es lapkakészletekre szánt gyártókapacitás egy részét fordítsák 55 nm-es csíkszélességű grafikus processzorok gyártására, ezáltal a vállalat megpróbálta ellensúlyozni a 40 nm-es technológia gyengélkedéséből fakadó videokártya hiányt. Mára már az 55 nm-es GPU-val szerelt videokártyák nem túl népszerűek és a 40 nm-es gyártástechnológia kihozatali aránya is sokat javult, tehát az 55 nm-es gyártósorok ebből a szempontból valamelyest felszabadulhattak.

Most viszont az 55 nm-es csíkszélességgel készülő lapkakészletekkel van baj. A chipekre hatalmas igény mutatkozik, amelynek egyik oka az, hogy az AMD nemrégiben jelentette be legfrissebb mobil platformjait, amelyek rengeteg dizájn díjat nyertek így igen népszerűek mind a gyártók, mind pedig a felhasználók körében. A Danube és Nile platformok chipjeiből a TSMC egyelőre nem tud eleget gyártani és azzal kapcsolatban nincs is hír, hogy mikor állhat helyre a rend, azaz mikor szűnik meg a szűkös termelés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward