Alapértelmezett Lazy Loading funkciót hoz a Chrome 75-ös kiadása

A beépített funkció segít a weboldalak gyorsabb, hatékonyabb betöltésében, ami alapvetően nagyon jó ötlet.

Alapértelmezett Lazy Loading funkciót hoz a Chrome 75-ös kiadása

A Google Chrome 75-ös kiadása, amely várhatóan május folyamán mutatkozik be, egy meglehetősen hasznos és érdekes extra funkcióval bővül, ami nem más, mint a Lazy Loading. Ez a név a webfejlesztők számára már ismerős lehet, hiszen JavaScript alapú beágyazott kóddal eddig is lehetőség volt a használatára. Hogy mire jó? Arra, hogy egy-egy weboldal felkeresésekor csak azokat a tartalmakat töltse be a rendszer, amelyek láthatóak és amelyekre szükség van, így a sok képpel és egyéb méretesebb tartalommal megszórt oldalak gyorsabban betöltődnek, mint ha a funkciót nem használnánk. Persze a JavaScript alapú Lazy Loading funkció lefuttatásához is szükség van némi időre, cserébe viszont rugalmasabb és reszponzívabb lesz az adott weblap, valamint betöltéséhez is kevesebb időre és sávszélességre lesz szükség.

Galéria megnyitása

Az említett funkciót a Chrome 75-ös kiadása már alapértelmezetten tartalmazza majd, ráadásul beépített módon, vagyis nem lesz szükség külön JavaScript alapú kód futtatására az adott weblapon, hiszen a funkciót a Blink motorba építik bele. Ennek köszönhetően természetesen nem csak  a Chrome 75, hanem egyéb webböngészők is profitálhatnak az újításból, amennyiben szintén a Blink motorra támaszkodnak. A natív Lazy Loading funkció alapvetően háromféle üzemmódot különböztet meg, amelyeket a weboldal fejlesztői manuálisan is beállíthatnak, de ha ezt nem teszik, a webböngésző automatikusan eldönti, melyik a legjobb mód az adott laphoz. A három üzemmód a következő:
 

  • Lazy: Ez a mód azoknak a weboldalaknak ideális, ahol nem okoz gondot a Lazy Loading bevetése.
  • Eager: Kifejezetten azoknak a weboldalaknak ajánlott, amelyeknél egyszerre be kell töltődnie a teljes lapnak, így ebben az esetben a Lazy Loading inaktív lesz.
  • Auto: Az automatikus beállítás a webböngésző motorjára bízza, melyik módszert alkalmazza az adott weboldal felépítése és tartalmai alapján.

Tehát a funkció akkor is működik majd, ha a webfejlesztők nem kötik ki, mely üzemmódot szeretnék választani az adott weblap tulajdonságai alapján. Ez az esetek többségében nem lesz probléma, azoknál a lapoknál pedig, ahol hibát okoz a webböngésző alapértelmezett gyakorlata, könnyedén meg lehet majd adni a preferált beállítást szerver oldalon.

Galéria megnyitása

A Lazy Loading funkció szélesebb körben majd csak májustól válik elérhetővé, ahogy megjelenik a Chrome 75-ös kiadása. Aki addig is szeretné próbálgatni a funkciót, töltse le a legfrissebb Chrome Canary buildet, majd a chrome://flags oldalra ellátogatva bekapcsolhatja az „Enable lazy frame loading” és az „Enable lazy image loading” opciókat, majd a webböngésző újraindítása után megtapasztalhatja, milyen előnyöket kínál az új mód.

A Chrome 75 újítása Windows, macOS, Linux, Chrome OS és Android operációs rendszeren egyaránt elérhető lesz. Az új mód működésével kapcsolatban az érdeklődők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap