Shop menü

ALACSONY PROFILÚ GEFORCE RTX 4060-AS VIDEOKÁRTYA PIACRA DOBÁSÁRA KÉSZÜL AZ ASUS

Eddig hasonló modellt még csak a Gigabyte mutatott be.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Alacsony profilú GeForce RTX 4060-as videokártya piacra dobására készül az ASUS

Az alacsony profilú gamer videokártyák iránt mutatkozik még kereslet a piacon, ám ezekből a termékekből nem lehet Dunát rekeszteni: a GeForce RTX 40-es sorozatban egyelőre csak egyetlen egy ilyen videokártya foglal helyet, hála a Gigabyte csapatának.

A helyzet rövidesen változni fog, ugyanis az ASUS is előrukkolt egy GeForce RTX 4060 alapú megoldással, ami kétslotos kivitelben érkezik, de csak félmagas dizájnt alkalmaz, így a HTPC konfigurációkhoz és a kompakt asztali gamer számítógépekhez egyaránt passzolni fog. Az ASUS csapata érdekes módon elsősorban több monitorból álló kompakt megjelenítő rendszerekhez ajánlja az újdonságot, ugyanis a félmagas kivitel ellenére négy darab videó kimenettel rendelkezik, de természetesen egyéb felhasználási módokhoz is passzolhat.

Galéria megnyitása

A friss videokártya, vagyis az ASUS GeForce RTX 4060 LP BRK 8 GB GDDR6 fedélzetén szokás szerint egy AD107-es grafikus processzor dolgozik, ami 3072 CUDA magot foghat munkára, 128-bites memória-adatsínjére pedig 8 GB-nyi GDDR6-os VRAM kapcsolódik.

A kompakt felépítés ellenére némi tuning is belefért, ugyanis az OC Mode aktiválásával a GPU Boost átlag-órajel 2490 MHz lesz, vagyis 30 MHz-cel múlja felül az Nvidia által meghatározott referencia értéket. Maga a GPU 15 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítmény elérésére képes, memória-sávszélessége pedig 272 GB/s-os értéket képvisel.

Galéria megnyitása

A hőtermelő komponensek hűtéséről egy kompakt, három ventilátorral ellátott megoldás gondoskodik, ami hőcsövek segítségével vezeti el a hőt az alumínium lamellákhoz. A 115 W-os TDP kerettel üzemelő videokártya egy hattűs PCI Express tápcsatlakozóval is rendelkezik, ami a klasszikus kompakt asztali konfigurációk esetében nem probléma, de a nagy OEM-ek által összeállított kompakt asztali számítógépek fedélzetéről már hiányozhat az efféle tápkábel.

Az újdonság két darab HDMI és két darab Displayport videó kimenetet kapott, kompakt kivitele ellenére tisztességes teljesítményt nyújthat játékok alatt is. Arról persze majd csak az első tesztek ránthatják le a leplet, mennyire hatékony a háromventilátoros hűtés, illetve normál formátumú társaihoz képest milyen teljesítményt tud felmutatni az újdonság, és ezt mekkora zajszint mellett teszi.

Galéria megnyitása

Az egyelőre nem derült ki, hogy az új videokártya pontosan mikor jelenhet meg a boltok polcain, valamint az is rejtély, mennyibe kerül majd. A Gigabyte hasonló formátumú terméke, a Gigabyte GeForce RTX 4060 OC Low Profile 8G jelenleg 325 dolláros áron kapható, vagyis 25 dollárral kerül többe a listaárnál – valószínűleg az ASUS friss videokártyájánál is hasonló lesz a helyzet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére