Shop menü

MEGLEHETŐSEN SZOKATLAN ALACSONY PROFILÚ GEFORCE RTX 4060-AS VIDEOKÁRTYÁT VILLANTOTT A GIGABYTE

A három ventilátorral ellátott termék egy PCI Express tápcsatlakozót is igényel. Ez a kombináció nem túl gyakori az alacsony profilú asztali videokártyák szegmensében.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Meglehetősen szokatlan alacsony profilú GeForce RTX 4060-as videokártyát villantott a Gigabyte

Az alacsony profilú videokártyák rendszerint csak egy vagy két darab ventilátort használnak, illetve az esetek nagy részében külön PCI Express tápkábelt sem igényelnek, hiszen bőven elketyegnek a PCI Expres x16-os slot által kínált 75 W-os „tápbüdzséből”.

Galéria megnyitása

A Gigabyte újdonsága éppen ezért két szempontból is szokatlannak nevezhető, ugyanis a GeForce RTX 4060-as alapokra építkező termék nemcsak egy plusz PCI Express tápcsatlakozót igényel a stabil működéséhez, hanem hűtése is rendhagyó, hiszen három darab apró ventilátor kapott helyet rajta. A hivatalos weboldalon is jelen lévő termék nem teljesen kompatibilis a Mini-ITX rendszerekkel, már ami a videokártya teljes hosszát illeti, ugyanis 170 milliméter helyett 182 milliméternyi helyet kér magának az adott számítógépházon belül, azaz még mindig kompaktnak nevezhető.

Galéria megnyitása

Kapunk viszont alacsony profilú hátlapi lemezt is hozzá, így azokba a házakba is beszerelhető a termék, amelyek csak alacsony profilú videokártyát támogatnak. Persze a 182 milliméteres hossz ekkor is probléma lehet, illetve az is, hogy egy nyolctűs PCI Express tápkábelre is szükség lesz a termék használatához – érdemes előtte tanulmányozni a lehetőségeket. A termék egyébként mindössze 69 milliméter széles és 40 milliméter magas.

Galéria megnyitása

Alapok terén továbbra is egy AD107-es GPU köré épített termékről van szó, ami 3072 CUDA magot, 96 textúrázót és 48 renderelő egységet tud munkára fogni. A GPU-hoz 128-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódik a 8 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória, ami a referenciának megfelelően 17 GHz-es effektív órajelet vethet be, azaz 272 GB/s-os memória-sávszélességből gazdálkodhat a termék. A GPU a referencia modelleknél 2460 MHz-es GPU Boost átlag-órajelen ketyeg, míg a Gigabyte esetében már 2475 MHz-es GPU Boost átlag-órajel van érvényben, azaz egy apró tuning is belefért.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 40-es sorozat egyik legkisebb képviselője összesen két darab DisplayPort 1.4a és két darab HDMI 2.1a típusú videó kimenetet tud felmutatni, tápegységből pedig legalább 450 W-os példányt igényel, a konfiguráció többi paraméterétől függően. A négy videókimenet természetesen egyszerre is használható, a maximálisan támogatott digitális felbontás 7680 x 4320 pixel.

A Gigabyte GeForce RTX™ 4060 OC Low Profile 8G típusjelzéssel ellátott videokártyája rövidesen megjelenhet kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói áráról azonban még nem hullott le a lepel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére