Akár 8K videózást is lehetővé tesz a Samsung új mobilos lapkája

Ez a rendszerchip dolgozhat majd egyebek mellett a Galaxy S10-ben is.

Akár 8K videózást is lehetővé tesz a Samsung új mobilos lapkája

A Samsung a Huawei-hez hasonlóan évek óta készít rendszerchipeket, és bár a dél-koreai alakulat esetenként meg is osztja ezeket néhány partnerével, jellemzően saját felhasználásra gyártja a lapkákat. A most bemutatott Exynos 9820 is a Samsung jövőre érkező csúcskategóriás okostelefonjait fogja meghajtani.

A Samsung újdonsága rögtön a processzor szempontjából érdekesnek ígérkezik. A vállalat egy ideje már saját fejlesztésű (átdolgozott Cortex) processzormagokat is használ, és ezúttal is terítékre kerültek friss Exynos M magok, ráadásul immáron háromklaszteres felállásban, mint a Kirin 980-nál. A HiSilicon termékéhez hasonlóan a nagy teljesítményre kihegyezett csoportot osztotta fel a Samsung is, de itt már minden fürtöt eltérő megoldások alkotnak. A lehető legnagyobb sebesség eléréséről az Exynos M4 magok párosa fog gondoskodni, ez alatt lesz kettő Cortex-A75, az energiahatékonyságrot pedig egy Cortex-A55 kvartett biztosítja. Arról nem esett szó egyelőre, hogy a különböző feldolgozók milyen frekvencia elérésére lesznek képesek. Az ARM DynamIQ nem teszi lehetővé, hogy egyedi magokat alkalmazzanak a partnerek, ezért az összeköttetést a Samsung más módon oldotta meg, de a működési elv hasonló lesz, és itt is biztosított a nagyméretű (4 MB), osztott L3 gyorsítótár. Az új Exynos M4 magok 20 százalékkal nagyobb teljesítményt vagy 40%-kal jobb hatékonyságot szállíthatnak, mint az aktuális generáció, a CPU összteljesítménye pedig összességében 15 százalékkal lehet jobb a lapkának.

Galéria megnyitása

Többször is voltak már olyan pletykák, hogy a Samsung létrehozhat egy saját grafikus vezérlőt (is) a rendszerchipjei számára, de ilyenről ezúttal sincs szó. A korábbi rutinnak megfelelően ARM integrált GPU dolgozik az Exynos 9820 fedélzetén. A vállalat a legújabb Mali-G76 egységeit veti be MP12 elrendezésben. Ugyan ez kevesebb magot jelent, mint az Exynos 9810-nél volt, ám az új architektúra változásainak köszönhetően mégis jelentős lesz a teljesítménynövekedés. A korábbi fogyasztás mellett 40 százalékkal emelkedhet az Exynos 9820 grafikus teljesítménye, és ha a szükség úgy hozza, 35 százalékkal jobb energiahatékonyságra lesz képes. Érdekesség, hogy a Kirin 980-ban is ilyen IGP található, de „csak” MP10 konfigurációba.

Galéria megnyitása

Az Exynos 9820 már rendelkezik egy dedikált neurális feldolgozó egységgel is. A Samsung által felhasznált NPU-ról túl sok információ nem derült ki, de az biztos, hogy a maga szakterületén kiváló teljesítménnyel teszi majd a dolgát, a gépi tanulással kapcsolatos feladatokban akár hétszeres gyorsulást is hozhat az Exynos 9810-zel szemben. A gyártó elmondta, hogy ennek köszönhetően az eszközön meg lehet majd oldani olyan folyamatokat, amikhez eddig el kellett küldeni egy távoli szerverre a különböző adatokat. A Samsung kiemelte, hogy a kamera esetében különösen fontos szerepet szán az NPU-nak, de lehet majd ezt alkalmazni egyebek mellett a kiterjesztett valósággal (AR) és a virtuális valósággal (VR) kapcsolatos feladatok alkalmával is.

A friss rendszerchip mellett minden gond nélkül lehet majd 4K-s megjelenítőt használni, sőt, még ennél egy kicsit fentebb is merészkedik, hiszen a maximálisan támogatott felbontás 3840 x 2400 képpontos (WQUXGA). Multimédiás téren rendkívül erős lesz az Exynos 9820, itt már akár 8K-s videózással is számolni lehet majd másodpercenként 30 képkockás tempó mellett, Ultra HD minőségben pedig 150 FPS elérésére lesz képes az egység, ami azt jelenti, hogy akár lassított felvételek is megörökíthetőek vele ilyen magas felbontáson. Természetesen a HDR mozgóképek rögzítésére is lesz lehetőség. A támogatott videoformátumok listáján szerepel a H.264, a H.265 (HEVC), és a VP9 is. Ami egy kicsit furcsa, hogy a specifikáció alapján maximum 22 megapixeles kamerát lehet itt bevetni, holott éppen a Samsung volt az, aki nemrégiben 48 és 32 MPixeles szenzorokkal rukkolt elő az ISOCELL Plus bevetésével. Az új ISP akár öt szenzor használatát is lehetővé fogja tenni, és az infrás érzékelő is képbe kerülhet majd itt.

Galéria megnyitása

A memóriavezérlő kapcsán nem tudunk előrelépésről beszámolni, igaz, az egyelőre nem derült ki, hogy mekkora órajelű LPDDR4x modulok használatát teszi lehetővé az Eyxnos 9820. Az viszont biztos, hogy maradt a négy 16 bites csatorna támogatása. A Samsung a hivatalos közleményében nem emelte ki ugyan, de érdemes azt is megemlíteni, hogy itt már nemcsak UFS 2.1-es adattárolót lehet használni, hanem előkerülhet az UFS 3.0 is. Az új szabvány pedig kétszer nagyobb elméleti sávszélességet tud nyújtani, mint az UFS 2.1 – itt már 2,9 GB/s jelenti a maximumot az adatok mozgatásakor. Az új rendszerchiphez egy teljesen friss hálózati modem is dukál, ami ugyan nem biztosít 5G támogatást, de a sebessége egészen kiemelkedő lesz a maga nemében. Az integrált 4G LTE hálózati egység akár a 2 Gbps-os tempót is képes lesz elérni, de ehhez már nyolcszoros vivőaggregációt (8CA) fog igényelni, és biztosított a 4x4 MIMO. Növekedett a korábbihoz képest a feltöltési tempó is, ezen a téren 316 Mbps-os teljesítménnyel lehet számolni.

Galéria megnyitása

Az új Exynos a gyártást tekintve is tartogat meglepetést. Korábban arra lehetett számítani, hogy ez a lapka már 7 nm-es EUV eljárással fog készülni, de nem így alakult. A Samsung itt egy átmenti megoldáshoz kénytelen nyúlni, a 8 nanométeres LPP (Low Power Plus) FinFET technológiával gyártja majd a cég az egységet. Erről túl sokat nem mondott most a Samsung, de annyi biztos, hogy jobb energiahatékonyságot fog biztosítani 10 százalékkal, mint a korábban használt 10 nm-es LPP eljárás. Hogy ez elegendő lesz-e a TSMC 7 nm-es megoldásával szemben, amit az Apple és a Huawei alkalmaz? Nos, önmagában feltételezhetően nem, szóval a Samsungnak valószínűleg többet kell tennie a hardver és a szoftver szintjén a jó hatékonyság biztosítása érdekében, mint az ellenfeleinek.

A Samsung Exynos 9820 összességében nagyon jól sikerült, és bár erős konkurenciával kell szembenéznie, tartogat figyelemre méltó lehetőségeket. Az újdonság a hivatalos információk szerint az év végén fog gyártásba kerülni, és az a hír járja, hogy a Galaxy S10-ben biztosan fel fog bukkanni a termék.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap