Akár 2 órával hosszabb üzemidőt is biztosíthat a Chrome új funkciója a noteszgépeknél

A tesztek szerint legjobb esetben akár 2 órányi extra üzemidőhöz lehet jutni, de a valós felhasználáshoz közelebb álló teszt is több, mint félórás előnyt mutat, ami azért már cseppet sem elhanyagolható előny.

Akár 2 órával hosszabb üzemidőt is biztosíthat a Chrome új funkciója a noteszgépeknél

A Google Chrome elég régóta egyeduralkodó a webböngészők szegmensében, ami igazából nem is csoda, hiszen sokan szeretik, ugyanis gyors, jól „kézre esik”, rengeteg bővítmény van hozzá, valamint a weboldalakkal való kompatibilitása is rendben van. Van viszont legalább egy olyan terület, amelyen sok-sok kritika érte már a szoftvert az elmúlt időszakban, méghozzá teljesen jogosan, ez pedig nem más, mint az akkumulátoridővel való pazaroló bánásmód a noteszgépek esetében. Ezt a hátrányt mind a Microsoft, mind pedig az Apple igyekszik kiemelni, amennyiben saját webböngészőik előnyeit kell ecsetelni. A jelek szerint a Chrome helyzete az elkövetkező időszakban javulni fog ezen a téren is, az előrelépés mértéke pedig igen-igen vonzónak tűnik.

A hírek szerint a Google fejlesztőcsapata egy új funkciót próbálgat éppen – mutattak rá a TheWindowsClub munkatársai –, ez pedig nem más, mint egy erőforrás-kímélő algoritmus. A koncepció lényege, hogy a webböngésző leállítja a háttérben futó fülekhez tartozó JavaScript időzítő és követő szkripteket, amelyek egyebek mellett azt is ellenőrzik, az adott lap mely területét nézi éppen a felhasználó. Az új funkció bevetésével az első tesztek szerint elég komoly mértékben kitolható az akkumulátoros üzemidő a noteszgépeknél.

Galéria megnyitásaAz első teszt egy speciális módszerrel készült, amelynek keretén belül 36 böngészőfül futott a háttérben, az éppen aktív fül azonban egy üres lap volt. A mérések alapján ekkor mintegy 2 órával sikerült kitolni az akkumulátoros üzemidőt a normál állapothoz képest, hála az újításnak. Ez a metódus persze nem szimulálja valami jól az átlagfelhasználói „működést”, ám arra mindenképpen jó, hogy az elméleti maximális előnyt demonstrálni lehessen vele.

A második tesztben már egy sokkal életszerűbb helyzetet vettek alapul, amikor az előtérben már nem egy üres lap szerepelt, hanem egy YouTube videó futott: ekkor 36 perccel sikerült kitolni az akkumulátoros üzemidőt, ami nem sok ugyan, de sok esetben pont ennyire lehet szükség ahhoz, hogy célt érjünk.

Az újítás jelenleg csak a Chrome korai 86-os kiadásában érhető el, ami a mobil- és asztali konfigurációk számára egyaránt hasznos lehet. Azt viszont ki kell emelni, hogy egy tesztelés alatt álló funkcióról van szó, ami nem biztos, hogy készen lesz a Chrome következő kiadásának megjelenéséig, sőt, az is lehet, hogy végül elvetik a funkció beépítését. Amennyiben viszont elérhetővé válik, az biztos, hogy segíteni fog a Chrome erőforrás-igényének csökkentésében, így a népszerű webböngésző és a rivális megoldások között ezen a téren mindenképpen csökkenhet a szakadék, ami már elég lehet ahhoz, hogy az erőforrás-igény ne legyen negatív aspektus a webböngésző-választás alkalmával.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap