Shop menü

AGGODALMÁT FEJEZTE KI A BRIT VERSENYHATÓSÁG A MICROSOFT ÉS AZ ACTIVISION BLIZZARD KÖZÖTTI ÜGYLET MIATT

Első körben arra jutottak, hogy a felvásárlás akár árthat is a piaci versenynek.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
Aggodalmát fejezte ki a brit versenyhatóság a Microsoft és az Activision Blizzard közötti ügylet miatt

Az Egyesült Királyság versenyjogi hatósága, a Competition and Markets Authority (CMA) a múlt héten kezdte el érdemben vizsgálni az Activision Blizzard megvásárlásának részleteit és potenciális következményeit. Mint ismereteds, a Microsoft mintegy 68,7 milliárd dollárért venné meg az óriáskiadót, ami a játékipar történetének legnagyobb akvizíciója lenne.

A brit hatóság az utóbbi időkben számos külsős szereplőtől gyűjtött be véleményeket, ami alapján arra jutott, hogy komolyabb aggályok merülhetnek fel az ügy kapcsán.

"A vizsgálat első fázisának lezárása után aggodalmunkat fejezzük ki, hogy a Microsoft kihasználhatja a kontrollját olyan játékok fölött, mint a Call of Duty és a World of Warcraft, hogy a felvásárlás után ártson a konkurenseinek, beleértve a már meglévő és jövőbeli riválisokat az előfizetéses és felhős szolgáltatásokban" - mondja a CMA.

De itt még nincs vége: a CMA aggódik, hogy a felvásárlás az utóbbi időben és jövőben megjelenő játékipari szereplőknek is árthat azzal, hogy nem ad nekik hozzáférést az Activision Blizzard játékaihoz, vagy csak rosszabb feltételekkel. Szerintük veszélyes lehet az Activision Blizzard felhozatalának kombinálása a Microsoft szélesebb ökoszisztémájával: "A Microsoftnak már van egy vezető játékkonzolja (Xbox), egy vezető felhős platformja (Azure), és egy vezető PC-s operációs rendszere (Windows), ami mind fontos lehet a felhős játékszolgáltatások terén elérhető sikerben. A CMA aggódik, hogy a Microsoft kihasználhatja az Activision Blizzard játékait, és a saját konzoljával, felhős rendszerével és operációs rendszerével sértheti a versenyt a kialakuló felhős játékszolgáltatások piacán".

Sorcha O'Carroll a hatóságtól közölte, hogyha ezekre az aggodalmakra nem ad megfelelő választ a Microsoft, akkor egy mélyebb, második fázisos vizsgálat következik annak érdekében, hogy meg tudják védeni az Egyesült Királyság játékosait és vállalatait. A válaszra öt munkanap áll rendelkezésre az érintett feleknek.

A CMA döntésére Brad Smith, a Microsoft elnöke reagált: "Készen állunk együttműködni a CMA-val, hogy eloszlassuk az aggodalmakat. A piacvezető Sony azt mondja, hogy a Call of Duty miatt aggódik, de mi már korábban kijelentettük, hogy hajlandóak vagyunk elkötelezni magunkat amellett, hogy ugyanazon a napon elérhetővé tesszük a játékot Xboxon és PlayStationön. Azt szeretnénk, ha több embernek lenne hozzáférése a játékokhoz, nem kevesebbnek".

Az Xbox-főnök Phil Spencer a múlt héten arról beszélt a Bloombergnek, hogy szerinte világszerte jól haladnak a tárgyalások az érintett versenyhatóságokkal, azonban azt elismerte, hogy pontosan ő sem tudja mire számítson, hiszen egy 70 milliárdos üzletre korábban nem volt példa a játékiparban, és ő maga sem vezetett még le egy ekkora akvizíciót.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére