Acer Ferrari 1005WTMI: Elpuskázott lehetőség

 Az Acer tavaly megjelent exkluzív szubnotebookja rengeteg extrával, hatalmas tudással, de bosszantó hibákkal látta meg a napvilágot.

Acer Ferrari 1005WTMI: Elpuskázott lehetőség

Acer Ferrari 1005WTMI - Bevezető, specifikációk, szoftverkörítés

Nagy öröm és boldogság ért minket, amikor megtudtuk, hogy az Acer exkluzív Ferrari családjának egyik tagját tesztelhetjük majd. Izgatottan vártuk a nagy találkozást, hiszen a cég mostanában nagyon nyomul a hazai piacon és ár/érték mutatójuk a legjobbak között van. Talán a túlzott nagy elvárás vagy a gép relatív régi konstrukciója miatt, de végülis keserű szájízzel adtuk vissza a gépet, a következő pár oldalon kiderül, hogy miért.

Processzor: AMD Turion64 X2 TL-60 (2,00 GHz, 800 MHz FSB, 1 MB L2 cache, Socket S1, 65 nm, AMD64)

Memória: 2 GB DDR2-667 SO-DIMM (667 MHz, CL5-5-5-15, Dual Channel)

Chipkészlet: ATI Xpress1150

Videokártya: ATI Radeon Xpress X1150 (64-256 MB megosztott memória, DirectX 9.0b)

Hangkártya: Realtek ALC883 7.1 HD Audio

Merevlemez: Hitachi HTS541616J9SA00 (160 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, ATA-100)

Kijelző: 12,1” Glare-Type 1280x800

Optikai Meghajtó: Initio DVD-RAM külső (SuperMulti, 2 MB, ATA-100)

Hálózati vezérlő (LAN): Broadcom NetLink Gigabit Ethernet

Hálózati vezérlő (WLAN): Broadcom 802.11n 108 Mbit/s

Modem: HDAudio Soft Data modem (SmartCP)

Akkumulátor: 6 cellás 5200 mAh + 3 cellás 4000 mAh

Operációs rendszer: Windows Vista Ultimate

Extrák: Infravörös port, Bluetooth, FireWire, kártyaolvasó, dokkoló kimenet, 1.3 Mpixel OrbiCam

Mint látható a specifikációs lista megdöbbentően jó, amit fontos kiemelni az a rengeteg extra, a két akkumulátor és a nagysebességű vezeték nélküli hálózati kártya.

A termék kicsomagolása döbbenetes élmény volt, hiszen a rettenetesen vaskos dobozból csak úgy potyogtak ki a jobbnál jobb dolgok. Találhatunk köztük törlőkendőt a kijelzőhöz, VOIP telefont, vezeték nélküli egeret és táskát is. A szoftverek egy külön kis könyvszerűségben kaptak helyet. Az operációs rendszer mellé megkapjuk az Office 2007 60 napos próbaverzióját, az NTI DVD Makert, a Cyberlink Power DVD-jét, valamint egy teljes értékű Norton Internet Security 2007-et is. Ezeken felül természetesen egy tonnányi Acer alkalmazást is találunk a gépen, ahogy annak lennie kell.

Acer Ferrari 1005WTMI - Hardver

Miután sikeresen kiszabadítottuk a Ferrarit a világbajnokhoz méltó csomagolásból nekivágtunk a kőkemény és kritikus teszthez. A gép bekapcsolást követően nem nagyon akart zajt produkálni, sajnos túl korán örültünk, ugyanis amennyiben nem teljesen sima felületre tesszük, elég hamar be tud melegedni, így pl. szőnyegen/ölben még internetezés alatt is 50 fok feletti hőmérsékleten üzemelt. Ennek megfelelően a ventilátor is dolgozott, ami közelről már hallható volt. Teljes terhelés esetén a processzor hőfoka negyed óra alatt az egekbe szökött (88 fok) és a légkavaró mégjobban rákapcsolt, ekkor már távolabbról is hallható zajt produkálva. Monitorozásra egyedül a CoreTemp nevű program állt rendelkezésre, ugyanis az Everest bármelyik verziója csontra fagyasztotta a gépet.

A Vista beépített élményindexe alapján a gép teljesen megfelelő átlagos multimédiás használatra, ám a tapasztalatunk nem ez volt. Sima kattintgatás közben is lassúnak bizonyult, amely részben a sok Acer program miatt volt, de érezni lehetett, hogy a videokártya ereje kevés ide, a Start Menüben való mozgás is lomhább volt a korábbi X3100-akhoz képest (amelyre a Vista ugyanúgy 3.0 körüli pontszámot ad). A processzor hozta a szokásos formáját, Cinebench-ben 537 pontot, PCMark05-ben 3756 pontot tudott kipumpálni magából.

A 2 GB memóriát öröm volt látni, azt már kevésbé, hogy mindezt megspékelték egy halál felesleges Windows Vista Ultimate-tel, ráadásul a közel 20 Acer előtelepített program is rendesen ette a memóriát. Az eNet Management még mindig a legerőszakosabb alkalmazások egyike. Amennyiben elérhető vezeték nélküli hálózatot talál, úgy addig-addig dobálja fel a buborékablakokat, hogy „De én találtam hálózatot, csatlakozni akarok”, amíg a szerencsétlen felhasználó már kínjában is odakattint, függetlenül attól, hogy van-e saját hálózata vagy sem. Amennyiben nincs a környéken elérhető network, úgy az „Apám, itt nincs hálózat, de hátha 2 másodperc múlva lesz” jellegű üzenet fogad minket egy perc alatt 20-szor. Az első alkalmazás, amelyet a felhasználók többsége letilt vagy leirt a gépéről.

A 160 GB-os merevlemez két egyenlő méretű partícióra van szétbontva, aminek ugyanúgy semmi értelme, mintha egyben hagynák. Használat során elég hűvös volt, legalábbis a fehérneműt nem égeti át az biztos. Ellenben az átlagnál hangosabb és lassabb működés jellemzi, aminek nem nagyon örültünk. Pcmark05-ben ennek ellenére 3661 pontot sikerült elérnie, de mi inkább a HD Tune-nak és a szemünknek hittünk.

Optikai meghajtót alapból nem találunk a Ferrariban, ezt külön mellékeli a csomagban az Acer, mint USB-s külső egységet. Otthoni használatnál nem probléma, mert az ember nem sűrűn használja manapság a DVD-írót (kivéve persze DVD-írásnál), de utazásnál nagyon macerás cipelni, mert a táskába nem rakhatjuk a gép mellé, kivéve ha nem zavar minket a karcos felület. Ha egy remek hűtési rendszert építettek volna a kisgépbe, akkor megértenénk, hogy szükség volt a DVD-RW eltávolítására, de ennek még a nyomát sem láttuk.

Acer Ferrari 1005WTMI - Ergonómia és használhatóság

Ismét kritikus sorok jönnek, na nem egy oldalon keresztül, csak hébe-hóba. Köszönhetően a remek időjárási viszonyoknak képtelenek voltunk olyan időpontot találni, amikor világos lett volna (ez igencsak megnehezítette a fotózást), ezért vizuális sokként hatott a Ferrari beindítása.

A képek magukért beszélnek, minden a helyén van, egyedül a WLAN és a Bluetooth kapcsolókkal volt némi afférunk, bár ez is csak az anyagminőségre korlátozódott (magyarul gagyi hatást keltettek). Radeon Xpress X1150 mellett nem is kerestük a HDMI csatlakozót, de még S-Video-ra sem futotta, ami csalódás volt, marad a jó öreg D-Sub.

A billentyűzet kétség kívül a gép egyik nagy rákfenéje, úgy látszik az MSI tervezőmérnökök kicserélték a terveiket az Acer gárdáéval, mert eddig az aszimmetrikus klaviatúra az ő védjegyük volt. A két Aspire és a Travelmate 5720G után most egy ilyen kiosztással állunk szemben, amit borzasztó nehéz megszokni, balról jobbra haladva mennek össze a gombok, ráadásul a bal oldali Shift-et látatlanba csak tapogatózással lehet eltalálni (bezzeg a Caps Lock akkora, mint egy ház, az megy elsőre…akaratlanul is). Az Enter ugyan L alakú, de nagyon vékony, így használhatósága közelít a nullához, ugyanez igaz az iránygombokra is.

A touchpad már egy fokkal jobb, bár itt a gombokkal voltak gondjaink, gyakorlatilag erőteljesebb nyomáspontot csak az alján tudunk elérni, a tetején esélytelen, hacsak rá nem tenyerelünk. Pusztán érdekességként említjük meg, hogy hibernálás után egy pár másodpercig az egyérmutató össze-vissza mozog, teljesen mindegy, hogy merre irányítjuk. Szerencsére viszonylag hamar „megjavul”, így onnantól kezdve fennakadás nélkül használható.

A kijelző minőségére nem lehet panaszunk, az átlagnál valamivel jobb minőségű, látószögeket ne vizsgáljunk, ha nem akarunk rosszat magunknak. Éles, kontrasztos, viszonylag magas fényerővel bíró panelt kapott a kis Ferrari.

Acer Ferrari 1005WTMI - Akkumulátorok és értékelés

Szokás szerint a végére maradt az akkumulátor teszt, amely nagyon gyorsan ment és ezt most tessék irónikus felhanggal érteni. A kisebbik, 3 cellás akksival gyakorlatilag alig másfél óra alatt megadta magát a gép, teljes terheléssel egy Frei Dossziét éppen meg lehet rajta nézni, bár reklámokkal együtt már necces. A nagyobbik – tehát valamire használható – akkumulátor már sokkal jobban bírta az iramot, itt majdnem megvolt a 3 óra dokumentum olvasással. Internetezéssel 2:30 percet, teljes igénybevétellel pedig 1:30 percet húzott ki.

Fájó szívvel adtuk vissza a Ferrari 1005-öt. No nem azért, mert legszívesebben ki sem engedtük volna a kezünkből, hanem azért, mert egy nagyon jó lehetőséget puskázott el az Acer ezzel a szubnotesszel. Kimi Raikkönnen és a Ferrari csapat világbajnoki győzelme után pedig elképzelhetőnek tartjuk, hogy egy-két rajongó bevásárolt volna ebből a termékből, de a billentyűzet súlyos tervezési hibája, a hűtés elégtelensége és a külső DVD-író mind-mind bosszantó hibák. Ezért – bár maga a gép piszkosul jól felszerelt – pusztán átlagosnak tudjuk ítélni, ajánlott plecsnit semmiképpen nem kap, hiszen ennyiért a valamivel nagyobb Dell XPS M1330 csöndben teszi dolgát egy remek klaviatúrával, de hozhatnánk példának az Asus F9F-et is. Reméljük a napokban bejelentett Ferrari 1100-as sorozat kiküszöböli ezt a csorbát a cég történelmében.

Hivatalos honlap: Acer Magyarország

Vásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward