Acer Aspire V3: Szemfényvesztés

Megérkezett hazánkba az Acer új számozási eljárását magán viselő Aspire-je, amelyet az Ivy Bridge processzorok fogadására is felkészítettek.

Acer Aspire V3: Szemfényvesztés

1. Bevezető és specifikáció

„Ha kellő mennyiségű sört iszunk vagy hunyorítunk egy egészségeset, akár TimelineX-nek is tűnhet.”. Ezzel a megállapítással fogadtuk az Acer legújabb Aspire-ét a szerkesztőségben és utólag be kell vallanunk, nem alaptalanul. A gyártó a négy számjegyből álló, az idők során kicsit kaotikussá vált termékjelöléseit lecserélte egy vadonatúj koncepcióra, amely egy betűből és legalább egy számjegyből áll. Ennek megfelelően a V3 nehezen köthető bármilyen korábbi modellhez, de ha ránézünk, gyakorlatilag rájöhetünk, hogy a kifutó TimelineX széria (x830T/TG) olcsósított változatával (V, mint Value?) van dolgunk. Ez önmagában nem hangzik rosszul, a teszt nagy kérdése volt, hogy az olcsósítás hol érhető majd tetten.

Bár nagyon későn jutott el hozzánk az 5830TG, érdemeiből ez semmit nem vont le és kifutó modellként is bátran szoktuk ajánlgatni azoknak, akik elfogadható minőségű, játékra is alkalmas gépet keresnek 200 ezer forint alatt. Ha innen nézzük, akkor a V3 hasonszőrű megjelenése bizakodásra adhat okot, ugyanakkor már a sajtófotókon is látszott, hogy a gyártó bizony nem sajnálta a fényes műanyagokat, ami viszont aggasztó. Szintén kérdéses volt az árcédula, hiszen a V3 alapvetően integrált Intel videokártyával kerül a boltok polcaira, de már elérhető a GeForce GT 630M-mel szerelt verzió is, amely lényegesen jobb parti lehet az aktív játékosoknak.

Mi tesztre az integrált videokártyával rendelkező változatot kaptuk meg, amely 154 ezer forintos árával nem tűnik kifejezetten olcsónak. A dedikált VGA-val rendelkező típusért legalább 170 ezret kell a kasszánál hagyni és bár a GT 630M hozza az 5830TG-ben lévő GT 540M sebességét, szinte semennyivel nem olcsóbb nála. Az ugyanakkor tisztán látható, hogy az Acer hosszútávra tervez a V3-mal, hiszen már az Intel új HM77 lapkakészletét tette a gépbe, amely leginkább arról híres, hogy mind a mostani leköszönő Sandy Bridge, mind a napokban piacra került Ivy Bridge architektúrára épülő processzorokat támogatja. Szintén újdonságnak mondható az integrált USB 3.0 vezérlő, illetve a hazánkban nem túl népszerű Intel WiDi (Wireless Display) képesség, amely korábban elég kevés notebook repertoárjában volt megtalálható. Ezeken felül gyakorlatilag a mostanában sztenderdnek tekinthető körítést kapjuk, se egy erősebb akkumulátor (az 5830TG-nek 66 Wh-s telepe van), se többéves garancia, se semmi. Semmi, amely már a vizsgálódás előtt izgalmasabbá tehetné a V3-mat egy TimelineX-nél.

A készülék mellé a szokásos dolgokat kapjuk, azaz egy 65W-os tápegység és némi dokumentáción kívül semmit. A rendszer helyreállítását a rejtett partícióról tudjuk megejteni, akár a Windows betöltése előtt vagy után.

2. Hardver és hangzás

Az 5830TG-vel többé-kevésbé elégedettek voltunk, ha a zajszint és a melegedés témakörök kerültek szóba. A terhelés alatt mért hőmérsékletek alulról súrolták a 90 fokot és a készülék bal oldala sem volt valami hűvös ilyenkor, cserébe átlagos használat mellett tényleg nem csapott túlzott lármát a TimelineX. Nos, a V3 – köszönhetően talán az integrált videokártyának – semmi ilyesmit nem csinál, még terhelés mellett is „mindössze” 79 fokig tudtuk felküzdeni a processzort, ráadásul tettük mindezt az április végi nyár közepére emlékeztető időjárás mellett. Nagyon kíváncsiak lennénk ugyanakkor, hogy a GT 630M-mel szerelt változat hogyan muzsikál, főleg, hogy ez alatt a név alatt az NVIDIA több mobil VGA-t is futtat.

A pontszámokat illetően semmi extrára nem lettünk figyelmesek, a 6,1-es játékok alatt mutatott teljesítményt érdemes körültekintően kezelni. A maximálisan támogatott memória mennyisége nem nőtt, a sebessége ugyanakkor igen, hiszen a HM77 chipset mellett lehetőségünk van immáron 1600 MHz-es modulok használatára is, igaz, ehhez meg kell várnunk az Ivy Bridge architektúrára épülő processzorokat. A 4 GB RAM-ot – ahogy már megszokhattunk – egy második hasonló modullal könnyedén bővíthetjük 8 GB-ra, ha kedvünk tartja.

A készülékbe egy 500 GB-os, meglehetősen lassú merevlemez került. 5400-as fordulatszám ide vagy oda, a 60 MB/s körüli tempó manapság már nagyon harmatosnak számít, még ha ebből a felhasználó kezdetben (amíg szinte üres a lemez) nem is nagyon vesz észre semmit. Partícionálni sajnos nem tudjuk rendszer helyreállítás előtt sem, ez a képesség továbbra is a Samsung noteszgépek kiváltsága a konzumer világban úgy látszik.

A hangszórók valamivel gyengébben szóltak, mint a TimelineX-ben lévők, de szignifikáns különbséget nem nagyon lehet észrevenni a kettő között. Hangerejükkel aligha akad majd gondja bárkinek is, bár maximális közeli értéknél a készülékház már nem mindig olyan jó parti a zenéléshez.

3. Ergonómia és kinézet

Egyértelműen a gép külseje az, amely elsősorban vonzani fogja a potenciális vásárlók tekintetét – egészen addig, amíg meg nem látnak a V3 mellett egy 5830TG-t. Az utóbbi színes és matt felülettel rendelkező felső burkolatot kapott, míg az előbbi amolyan szokványos csillogó feketével kell, hogy beérje (a londoni Olimpia tiszteletére készített változat mind kívül, mind belül matt és homok színű). Szintén ez az eltérés köszön vissza a készülékek belsejében is, hiába hagyták meg az ezüst részt a billentyűzet körül, valahogy az az érzése az embernek, hogy a V3 egy kifejezetten olcsó gép. Az ujjlenyomatokat gazdagon gyűjti minden, ami nem matt, de ezt már megszokhattuk. Ettől eltekintve a V3-mal kapcsolatban úgy érezhetjük, hogy egy árnyalatnyival kevesebb anyagot használtak fel az elkészítése során, de ez csak akkor tűnhet fel, ha a fentebb említett testvérmodellt is megvizsgáljuk közelebbről. A zsanérok terén is egyértelmű a TimelineX előnye, igaz, ugyanúgy műanyag darabokra támaszkodik, mint az újonc, de valahogy egy fokkal jobb minőségű és robusztusabb a hatás. Az akkumulátor terén is találunk különbségeket (a kapacitáson felül), hiszen a V3 esetében a telep kiszedhető.

A klaviatúra viszont nem csak hasonlít, hanem tényleg ugyanaz mindkét modellnél. Akárcsak az 5830TG-nél, itt is elismerően kell nyilatkoznunk róla, a konzumer kategóriában a Lenovo után talán az Acer és a Samsung készíti a leginkább vállalható billentyűzeteket. A gombok viszonylag halkan járnak, holtjátékuk minimális és szerencsére az alátámasztás erősségéből se adtak le a mérnökök. Megmaradtak ugyanakkor az apró iránygombok, amelyek játékok esetében csökkenthetnek az élvezeti értéken.

A touchpad sajnos semmilyen téren nem egyezik meg az 5830TG kellemes tapipadjával, ugyanis a felülete nem matt, hanem félig fényes, így – bár jobban csúszik rajta az ember ujja – rövid idő alatt koszos lesz, és ha a minimálisan érdes felület elkezd majd kopni, közel sem lesz annyira élvezet használni, mint újkorában. A gombok nyomáspontja igencsak magasan van és – ahogy a képen is látható – matt hatású felületük ellenére szintén hajlamosak az ujjlenyomatok gyűjtésére. Nem lenne ugyanakkor fair, ha előnyükről nem tennénk említést, hiszen használat közben alacsony zajt csapnak.

Eggyel kevesebb USB csatlakozót kapunk, mint az 5830TG esetében, azaz összesen három aljzat áll rendelkezésünkre (ebből a kékre dugott eszközöket a gép kikapcsolt állapotában is tölthetjük), a többi port gyakorlatilag ma már alap dolognak tekinthető. Amennyire szerencsétlen helyre tették a LAN csatlakozót a TimelineX-nél, annyira normálisan sikerült elhelyezni azt a V3-on, bár a vezeték nélküli internet korában ennek aligha van jelentősége. A kártyaolvasót Aceres szokás szerint elöl találjuk a bal oldali sarokhoz közel.

A kijelző nagyon hasonlóan viselkedett az 5830TG-ben látottal, amely azt jelenti, hogy alaphelyzetben igencsak távol van a színhelyes megjelenítéstől, viszont a V3-nál sokkal nehezebb dolgunk volt, hogy ezt korrigáljuk. A látószögek viszonylag elfogadhatók voltak (főleg oldalirányból), a fényerő tartalék pedig kellően nagy, így a szokásosnál jobban csillogó panellel is ellehetünk a napon. A minimális érték is pont annyira alacsony, amennyire kell, bár mások szerint még egy lépcsőfok elfért volna. A kávában lévő webkamera ellenben egész szép képvilággal bír, és a mesterséges fények pont ugyanolyan nehezen fognak ki rajta, mint az összehasonlítás alapját képező 5830TG-nél.

4. Teszteredmények

Elérkeztünk ahhoz a részhez, amely a tesztre kapott V3 esetében a legkevésbé érdekes. A processzorral ugyanis ezerszer találkoztunk már, így viszonylag csekély meglepetéssel nyugtáztuk, hogy még mindig pont ugyanolyan gyors, mint eddig, az integrált grafikus kártya pedig legalább húszadszor tette tiszteletét nálunk, így mindenkinek a könyökén jön ki, mire képes.

Például arra nem, hogy a lassan leköszönő félben lévő AMD Llano APU-kban lévő Radeonokat megverje. Ami érdekes lehet ugyanakkor akár a közeljövőre nézve is, hogy az Ivy Bridge alapú Core i3 processzorokban már az Intel legújabb HD Graphics 4000-es VGA-ja teljesít majd szolgálatot, amely 1600 MHz-es memóriákkal párosítva akár elegendő is lehet – átmenetileg – az AMD trónfosztásához. Nagy kérdés persze, hogy az Acer az árcédulához hozzányúl-e, amikor megjelenik a piacon az első ilyen modell.

Furcsa módon a V3 szinte ugyanaddig bírta szuflával, mint a nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező 5830TG, pedig az első két teszt esetében mindkettőnél az integrált videokártyát használtuk. Ez mindenképpen az újoncnak dicsőség, a bő 8 órás olvasós teszt egyértelműen jó eredménynek tekinthető, kár, hogy a legnagyobb terhelés mellett szinte semmivel nem bírja tovább, mint a jóval erősebb TimelineX. Ez előre vetíti a GT 630M-es változat szereplését is, amely valószínűleg bő háromnegyed óra után feladja a harcot, ha minden porcikáját munkára bírjuk.

5. Értékelés

Nem véletlen, hogy a cikk egészén végig követhető egy fajta csalódottság, hiszen az Aspire V3 valójában nem más, mint egy olcsóbb és fényes anyagokból megépített TimelineX, amely többe kerül annál, mint amennyit a konkurens házon belüli modellel összehasonlítva valójában érne. Bár specifikációit tekintve a két család fej-fej mellett teljesít, de egymás mellé téve őket a kifutónak tekinthető 5830TG egyértelműen jobb minőségű készüléknek tűnik – és az is. Felesleges tehát a V3-at bármilyen más márka ilyen-olyan képviselőjével összehasonlítani, hiszen az első számú pofon házon belülről érkezik. A jövőre nézve az Ivy Bridge-es változat tartogathat még némi meglepetést, ha a gyártó nem emeli meg a jelenlegi árakat, illetve a most tesztelt változat is főleg akkor lehet érdekes, ha egy 10% körüli árcsökkenést elszenved majd. Addig sajnos túl sok kompromisszumot jelent a még kapható 5830TG-hez képest, hogy azt a pár ezer forintos spórolást megérje. A színes matt felületekből építkező Olimpic Edition pedig félő, hogy még a TimelineX-nél is drágább lesz.

A tesztben szereplő Acer Aspire V3-at a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ jó billentyűzet

+ többnyire halk működés

+ USB 3.0 és PowerOFF USB Charging

Kontra:

- lassú merevlemez

- a kijelző képminősége csupán átlagos és erősen tükröződik

- csupán egy év garancia

- gyakorlatilag semmivel nem olcsóbb a nála jobb minőségű Aspire 5830TG-nél

Hivatalos honlap: Acer

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward