Acer Aspire E1-772G: Vegyes felvágott

Elsők között teszteltük az NVIDIA "új" GeForce 820M videokártyájával szerelt nagyképernyős Acer Aspire E1-et.

Acer Aspire E1-772G: Vegyes felvágott

1. Bevezető és specifikáció

Két hónap alatt a második 17”-os noteszgép jár a kezeink között, és ennek kivételesen két oka is van, hiszen nem csak az Acer Aspire E1-772G új szereplő a piacon, hanem a benne található GeForce 820M is. Bár egy mára nagyon összezsugorodott piacról beszélünk, éppen emiatt fontos, mennyire sikerült jóra vagy éppen kevésbé jóra az Acer legújabb óriás notebookja.

A helyzete a kevés kihívó ellenére sem egyszerű. Bár nagy mintánk nincs, az bizonyos, hogy a hasonló áron kapható Dell Inspiron 5737 kivívta ajánlásunkat, így azt a kiegyensúlyozott szintet mindenképpen illene megközelíteni. Az E1-et még november közepén mutatta be a gyártó hazai képviselete egy rendezvény keretében, és már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy valamivel 200 ezer forint alatt hozzá lehet majd jutni a legjobban felszerelt változatokhoz, így mindenképpen bizakodtunk egy jó szereplésben.

Tesztpéldánynak egy hazánkban egyelőre nem kapható verziót kaptunk, melynek különlegessége 1920x1080 pixeles matt kijelzője, illetve a Windows 8.1-es operációs rendszer. Előbbi nem lesz ugyan kuriózum, csak még várni kell rá, mert egyelőre kizárólag 1600x900-as, fényes felülettel rendelkező LCD-vel szerelt modelleket találni a boltok polcain, operációs rendszerre viszont ne számítsunk, a hazánkban forgalomba kerülő nagyképernyős E1-ek Linux-szal lesznek csak megvásárolhatók. Ez nem újkeletű dolgok, a már említett Dell Inspiron 5737-hez sem jár operációs rendszer. Szomorú vagy inkább érdekes, hogy ma már egy nem alacsony fogyasztású processzort ki kell emelnünk a specifikációs listán, már pedig tetszik vagy sem, ez a helyzet 2014-ben. Az Intel Core i5-4200M-mel múlt héten is találkozhattunk a HP legújabb ProBookjában, egy elég gyors kétmagos központi egységről van szó. A 8 GB memória örvendetes, és minden ma elvárható alap felszereltséget megkapott a készülék. Ami igazán érdekes, az nyilván a mindennapos használat és még inkább a GeForce 820M névre hallgató videokártya. Minden egyes E1-772G két éves gyári garanciával kerül forgalomba, az árak 165 ezer forint körül indulnak és valahol 190 ezer körül érnek véget – egyelőre, ugyanis a FullHD panelért 12-15 ezer forint plusz pénzt fog elkérni a gyártó, valamint kapható lesz erősebb processzorral is a masina, amelynek nem sok értelmét látjuk, a következő oldalon elmondjuk, miért. Érdemes tudni, hogy az alap változatban Core i3-as processzor és csak integrált videokártya van, ennyi kompromisszumot kell kötnünk cserébe a 20 ezer forinttal alacsonyabb árért. A teszttermék 230 ezer forintos árával sosem fogunk találkozni, ugyanis a Linuxos verzió is nagyjából 200-205 ezer forintba fog kerülni, az alacsonyabb felbontással rendelkező verzió pedig már jelenleg is kapható 191 ezer forintért.

A termék mellé egy 90W-os tápegységen és a hozzá tartozó kábelen kívül semmit nem kaptunk, de vélhetően a hazai értékesítésű csomag részét képezi majd némi dokumentáció is. A gyártó nem szokott meghajtó programokkal teletűzdelt driver CD-t mellékelni notebookjaihoz, így ezeket érdemes egy pendrive-ra letöltenünk vásárlás után.

2. Hardver és hangzás

Vizsgálódásunkat – ahogy olvasóink már megszokhatták – a hűtőrendszerrel kezdtük, melynek során rögtön belefutottunk a készülék egyik legnagyobb rákfenéjébe. Ez nem más, mint a túlmelegedés. Bár a Dell viszonylag vékony Inspiron 5737-esében egy alacsony fogyasztású Core i5-ös processzor dolgozott, a rendszer 75 foknál még úgy sem engedte feljebb, hogy közben azért nem szállt le az ember feje a hangzavartól. Ezzel szemben a jóval vastagabb és nehezebb (ettől függetlenül valószínűleg ugyanakkora ventilátort tartalmazó) Acer Aspire E1-772G nem képes hűvösen tartani a normál fogyasztású Core i5-öt. Bár üresjáratban kellemesen alacsony hőmérsékleti értékeket (45-50 fok) látunk, amint csúcsra járatjuk a dedikált videokártyát és a processzort, utóbbi vészesen hamar éri el a 97 fokos határt, ami után a beépített hővédelem egész egyszerűen visszaveszi mind a feszültségét, mind az órajelét és ez az állapot egészen addig tart, amíg a CPU vissza nem hűl 80 fok alá. Ez általában pár másodperc alatt megtörténik, utána pedig újabb másodpercekbe telik a mágikus 97 fok elérése, így egy szép körforgásnak leszünk szemtanúi. Ami furcsa, hogy tényleg csupán szemtanúi, ugyanis a ventilátor valahogy nem akarja magát magasabb fordulatszámra kapcsolni és bár nem állítanánk, hogy túlságosan halk lenne az E1 hűtőrendszere, azért – főleg ilyen nemes cél érdekében – bőven lenne benne még tartalék. Egy ideig olyan érzésünk volt, mintha a hűtőrendszer be lenne állva egy fix fordulatszámra, ugyanis üresjáratban sem volt igazán halk a gép, de aztán egy kicsit jobban hegyeztük a fülünket és megállapítottuk, hogy terhelésre, ha nem is sokkal, de hangosabbá válik a masina. Bár a mindennapok során még játékok esetében is nagyon ritkán van kitéve ekkora terhelésnek a gép, ettől függetlenül elég kellemetlen ilyen eseményről beszámolni, ugyanis létezik és hamarosan kapható is lesz egy Core i7-es változat is, amely kevesebb hőt biztos, hogy nem fog termelni. Talán egy BIOS frissítés megoldja a dolgot.

Az Intel Core i5-4200M típusjelzéssel ellátott processzorát aligha kell bemutatni olvasóinknak, ugyanis – ahogy a bevezetőben már említettük – a múltkor nálunk járt Hewlett-Packard ProBook 450-ben is ugyanez az egység található és ott kiveséztük már, mire is képes valójában. Csak emlékeztetőül, ez a gyártó normál fogyasztási mutatóval rendelkező Core i5 családjába tartozó kétmagos, Hyper-Threading és Turbo Boost technológiával rendelkező CPU-ja. Utóbbinak köszönhetően az alap 2.5 GHz-es órajelét akár 3.1 GHz-ig is képes feltornászni, amennyiben olyan alkalmazást futtatunk, amely nem használja ki a többszálú végrehajtásban rejlő lehetőségeket.

Az új nagyképernyős Aspire E1 alap kiépítésben tartalmaz egy processzorba integrált videokártyát, amely minden esetben az Intel HD Graphics 4600-as VGA-ját jelenti. Bár már ismerjük és tudjuk, mire képes, a pár hónappal ezelőtt bekerült új játékokkal is megvizsgáltuk, de erről majd később. A hazánkban kapható legtöbb modellben találni fogunk viszont egy dedikált 3D gyorsítót is, amely a GeForce 820M névre hallgat. Bár a név, pontosabban a számozás alapján felcsillanhat a szemünk, gyorsan helyére kell tennünk a dolgokat: ez egy nagyon régi videokártya másodszorra is újracsomagolva. Ahogy már a megjelenésekor is beszámoltunk róla, a Fermi architektúrára épülő megoldás 96 CUDA magot tartalmaz, ezek 64 bites adatsínen keresztül férnek hozzá a 2 GB GDDR3 memóriához. Az NVIDIA által ajánlott 775/1550/1800 MHz-es órajeleken az Acer mérnökei nem változtattak, amit jól tettek, ugyanis a gépet csúcsra járatva nem csak a processzor, de a videokártya is 90 fok körül üzemelt.

Akárcsak a processzor, a merevlemez is megegyezett azzal a példánnyal, amivel előző tesztnotebookoknál találkozhattunk. A 750 GB-os Toshiba merevlemez nem meglepő módon azóta se gyorsult be, hűvösebb sem lett, viszont valahogy az Acer E1-ben mintha halkabb lett volna (vagy csak elnyomta a hűtés zaja, bár ez kevésbé valószínű).

A hangszórókról sok jót nem tudunk elmondani azon kívül, hogy vannak és szólnak. A gyártó sem kerít nekik túl nagy feneket, mellőzik a mindenféle hangzatos szabványokat és fantázianeveket (kivéve a hangzást javító szoftverek esetében), ami érthető, hiszen egy teljesen átlagos párról van szó, tiszta hanggal, de felemás közép- és teljesen hiányzó alsó tartománnyal.

3. Ergonómia és kinézet

Külsejét tekintve az E1-772G az évekkel ezelőtti notebookok stílusát idézi, nincs ezzel különösebb baj. A felső burkolat szélén elhelyezett márkajelzés kicsit Packard Belles lett, ami nem meglepő, ismerve a két cég kapcsolatát. A burkolat fizikai behatások elleni védelme átlagos, hiába vastag, a közepe felé már nem túl merev. Az ujjlenyomatokat visszafogottan gyűjti, bár ebben segítségére van az ezüst szín, sokkal kevésbé látszik meg rajta. Az óriási alsó burkolat meglepően kevés dolgot rejt és a bővítést illetően is megköti a kezünket. Hiába van hely ugyanis egy második adattárolónak, nem kapunk hozzá elektronikát, így nem tudjuk működésre bírni. Nem tudni, hogy ez a hazánkban piacra kerülő változatoknál is így van-e vagy simán csak az eggyel feljebb pozicionált V3-772G-t akarta ezzel levédeni a gyártó (ott van elektronika), ami viszont biztos, hogy még egy adattárolót csak és kizárólag az üres mSATA csatlakozóba tehetünk, amely ugyanakkor – méretét tekintve – teljes értékűnek tekinthető. Szintén az Aspire V3 veszélyeztetését elkerülendő csak két memória foglalatot találunk a gépben, holott jól látható a másik kettő kialakítása a nyomtatott áramkörön.

A klaviatúra sajnos nem az igazi. Háttérvilágítást értelemszerűen nem kapott, de alátámasztásból sem áll sokkal jobban. Legnagyobb hibája viszont mégsem ez, hanem a gombok holtjátéka, amely némileg zavaróvá teszi a mindennapos gépelést. A mindenhol csillogó burkolat nem tesz jót a minőség érzetnek, bár masszivitásával nem volt gond. Az ujjlenyomatokat jobban gyűjti a felső burkolatnál és a fekete szín miatt kőkeményen látszik is.

A touchpad viszont messze a leggyengébb része az egész készüléknek – már, ha a hűtőrendszert kihúzzuk a listáról. A fényes felületével még nem lenne baj, viszont az, hogy igazából csak a jobb oldalán reagál megfelelően az ujjunk parancsaira, borzasztóan idegesítő. Ahogy haladunk balra, egyre kisebb hatásfokkal sikerül kiváltani a mezei bal gombos műveletet – megérintjük a touchpadot és egész egyszerűen nem történik semmi, ez a helyzet. A fizikai gombokkal sem jobb a helyzet, ott is meglepő módon a jobb oldali tekinthető stabil pontnak, a bal oldalinak a legszélét kell nyomni, hogy legyen esélyünk valóban bal egérgombként használni – sokszor ez sem elég. Ritkán kapjuk magunkat azon, hogy előveszünk a szekrényből egy USB-s egeret a teszthez, de az új E1-nél szégyen szemre ez történt. Újabb meghajtó programot nem talált a Windows Update, persze kérdés, lehet-e szoftveresen korrigálni ezt a hibát, illetve az is, hogy minden modellt érint-e vagy csak a tesztpéldányra volt jellemző.

Csatlakozókból sincs úgy igazán eleresztve a nagy E1, a három USB port ebben a méret kategóriában kevésnek mondható. A kártyaolvasó érthetetlen módon a készülék elején kapott helyet, amely kényelmetlenebb használatot eredményez, mintha a jobb vagy bal oldalán lenne – márpedig bármelyiken elfért volna.

Az 1920x1080 pixeles 17,3”-os matt kijelző színvilága viszont abszolút kellemes a szemnek, már amennyire egy TN technológiával készülő LCD lehet. Oldalsó betekintési szögei elfogadhatóak, függőlegesen viszont lenne még hova fejlődni – finoman fogalmazva. Használat közben problémát okozhat, hogy bár a fényerő tartomány kellően tág, így a napsütéses idő sem okozhat meglepetést, az alsó két lépcső között indokolatlanul nagy a különbség. Nem egyszer kerültünk olyan helyzetbe, hogy a minimális érték túl sötét, az eggyel utána lévő pedig már túl világos képet eredményezett, ezen mindenképpen változtatni kellene, ha szoftveresen megoldható.

4. Teszteredmények

Amennyiben csak a processzort dolgoztattuk meg, úgy a túlmelegedés nem játszott közre az eredményekben, azt a fenti grafikonok is tanusítják, a Core i5-4200M úgy teljesített, ahogy az tőle elvárható volt, a Photoworxx nevű tesztben a kétcsatornás memória használat miatt pedig látványosan megugrott a pontszáma a HP ProBook 450 által produkálthoz képest.

Ami a játékokat illeti, nos, a GeForce 820M nem hazudtolta meg azt a grafikus magot, amelyre épül. Azt nem állítjuk, hogy nincs értelme ilyen videokártyával szerelt notebookot venni, azt viszont igen, hogy egy 17”-os, full HD kijelzővel ellátott készülékbe ennél jóval erősebb egységet kellett volna pakolni. Aki tehát elsősorban játékra használná a gépet, az nagyon nagy kompromisszumokat kell kötnie annak érdekében, hogy mindezt 1920x1080-as felbontásban tegye. Ennél fogva érdemes meggondolni, megér-e nekünk bő 20 ezer forintos felárat a dedikált videokártya avagy sem.

A mezei hatcellás akkumulátorral a gyártó állítása szerint maximum 4 és fél órás üzemidőt várhatunk reálisan az új E1-772G-től és az igazság az, hogy ennél lényegesen többet nekünk sem sikerült kihoznunk a masinából. Maximális fényerő mellett nagyjából 2 és fél óráig tudunk rajta filmet nézni, ha minden porcikáját munkára fogjuk, akkor egy óránál többet ne várjunk tőle. Ez azért szomorú, mert az ellenlábas Dell Inspiron 5737 nemcsak a játékok alatt mutatott teljesítménye, hanem jóval combosabb és energiatakarékosabb hardvereinek köszönhetően üzemidőben is jelentősen odaver az Acer nagyágyújának. Ne felejtsük el, hogy maximális terhelés mellett a gép még akkumulátoros használat esetén is képes volt túlmelegedni, így nem volt konstans fogyasztása, mint a többi tesztkészüléknek, a hővédelem miatt ugyanis ez ingadozott. A 68 perces eredményt tehát így értékeljük.

5. Értékelés

Minden nem jöhet össze – szokták mondani barátaink. Az Acer számtalan alkalommal tett már le vállalható, sőt kifejezetten jó notebookokat az asztalra – hogy ne menjünk messzire, ott van rögtön a tavalyi Travelmate P633M. Ez az E1 ugyanakkor most nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a hűtőrendszerrel nálunk akadtak problémák, a beviteli eszközök tekintetében a touchpad csúnyán elvérzett, illetve sem teljesítményben, sem üzemidőben nem tudja felvenni a gép a harcot a konkurenciával. Szomorú, bár érthető lépés, hogy hiába van meg a helye, második merevlemezzel nem bővíthető a gép, mindössze az mSATA csaltakozót használhatjuk fel, ha SSD-t szeretnénk vásárolni. Hiába drágább valamivel a Dell Inspiron 5737, sokkal többet ad a felhasználóknak, mint amennyivel több pénzt ott kell hagyni érte a kasszánál. Így, hogy egymás után volt lehetőségünk tesztelni mindkét terméket, az Acer Aspire E1-772G-t a jelenlegi árak és a tesztpéldánnyal szerzett tapasztalataink alapján sajnos nem tudjuk tiszta szívvel ajánlani.

A tesztben szereplő Acer Aspire E1-772G típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, amelyet ezúton is köszönünk!

Pro:

+ nagyfelbontású matt kijelző (bizonyos modellek esetében)

+ 2 év garancia

Kontra:

- elégtelen(ül működő) hűtőrendszer, amely túlmelegedéshez vezet(het)

- átlag alatti billentyűzet, csapnivaló touchpad

- átlag alatti üzemidő

- a kijelző fényereje túl sokat változik az első két lépcsőfok között

Hivatalos honlap: Acer

Vásárlás: Irány a webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward