Acer Aspire 5830TG: Kifutót a kifutóra!

Jobb később, mint soha mottóval tette tiszteletét nálunk a lassan leköszönő TimeLineX széria legnagyobb tagja. Hiba volt vele ilyen sokáig várni.

Acer Aspire 5830TG: Kifutót a kifutóra!

1. Bevezető és specifikáció

Ritkán volt eddig példa arra, hogy egy terméket az életciklusának utolsó felében kapjunk meg, ám ahogy mondani szokták, a kivétel erősíti a szabályt. Az Acer pár évvel ezelőtt útjára indított TimeLine szériája immáron a harmadik generációnál tart, ráadásul jövő év első felében jön a negyedik is valószínűleg még tavasz előtt. A 13”-os, illetve 14”-os változatok készletei már fogyatkoznak, viszont a legnagyobb verzióból bőven van még tartalék, ami kész szerencse, hiszen az idén elmaradt karácsonyi notebook ajánlónkban biztosan szerepet kapna.

A TimeLineX sorozatról elsősorban annyit érdemes tudni, hogy az Acer középkategóriás, nem üzleti felhasználásra szánt notebookjai tartoznak ide, melyek szálcsiszolt burkolatot, vékony kialakítást és erős hardvert kaptak, mind emellett a kategória átlagánál jobb üzemidőt is biztosítanak. A marketing maszlag kivételesen tényleg igaz és ezt sikerült megtartani három generáción keresztül is, bár a másodikról mi személy szerint nem tudunk nyilatkozni, csak a külföldi kollégák véleményére alapoztunk. Bár a gyártó nem elsősorban a játékos kedvű felhasználókat célozza meg ezzel a modellel, nyilvánvaló, hogy erős videokártyája és processzora miatt ez a réteg is régóta felfigyelt az Aspire 5830TG-re. Jártunkban-keltünkben sokan szegezték már nekünk az unalomig elcsépelt kérdést: „Játékra szeretnék notit, de ne legyen drága, viszont a billentyűzet fontos lenne.”. Nos, eddig elég kevés modellt tudtuk csak felhozni, ha a válaszadásra került a sor, de végre testközelből is megismerhetjük azt a résztvevőt, aki a képzeletbeli listánkon régóta szerepel, ám személyesen nem sikerült még összefutnunk vele.

Specifikációit tekintve egy teljesen hétköznapi noteszgéppel van dolgunk, talán az USB 3.0 az, amelyet ki lehet emelni a viszonylag erős videokártya mellett, illetve jelen pillanatban a 640 GB-os merevlemez is luxusszámba megy az elszabadult HDD árak miatt. A többi versenyzőhöz képest a közel 70 Wh-s kapacitással rendelkező akkumulátor is fantasztikus, de régről tudjuk, hogy a TimeLine sorozatok mindig is híresek voltak jó üzemidejükről, nem véletlenül. Bár a teszt a fent látható típusról szól, nem árt tudni, hogy alig 180 ezer forintért egy Core i3-mas változat is beszerezhető, ráadásul a hellyel ott sem kell szűkölködni, hiszen 500 GB áll a leendő tulajdonos rendelkezésére. Ha kinézelődtük magunkat a listán, érdemes tovább mennünk, mert ezt a gépet nem elsősorban a specifikációja fogja eladni, hanem mindaz, ami a személyes találkozásig sosem derül ki.

Bár a nekünk szánt változatban csak egy tápkábelt találtunk a hozzá tartozó tápegységgel együtt, a boltban megvásárolható példány ezen felül még egy kis dokumentációt is tartogat majd. Sajnos a Windows-os változatokhoz (itthon csak ilyeneket kapni) nem tartozik helyreállító lemez, így mindenképpen érdemes az első bekapcsolás után készíteni egyet, bár erre többször fel is fogja hívni a figyelmünket az Acer eRecovery névre keresztelt alkalmazása. Amennyiben ezt elmulasztanánk, a rejtett partíció még mindig mentsvárként szolgálhat.

2. Hardver és hangzás

Már nagyon régi az emlékünk az első generációs TimeLine-nal kapcsolatban, de zajszintben annak idején elég jól teljesített mind a 3810T, mind az 5810T. Az Acer különben is elég sokat fejlődött azóta, így ha csodát nem is vártunk az 5830TG-től, egy elfogadható zajszintet és átlagos melegedést mindenképpen, melyet nagyjából hozott is, bár a hőmérsékleti adatok picit alulmúlták a várakozásainkat. Üresjáratban mind a processzor, mind a videokártya 50 fok körül mozog, ami teljesen elfogadható, viszont a maximális terhelésnél mért közel 90 fok már kevésbé, hiszen mégis csak tél van, akármennyire enyhe is. Bár tény, hogy ekkora terhelésnek nem sokan fogják kitenni a gépet, mégis kellemetlen, hogy a készülék bal alsó része ebben az esetben nagyon felmelegszik. A zajszinttel amúgy komolyabb probléma nincs, nyilván 90 fokhoz közelítve már nem túl halk a noteszgép, de játékok alatt egy fokkal elviselhetőbb a helyzet (különben is mindig megkapjuk, hogy játékoknál az emberek fejhallgatót vagy hangfalakat használnak, így lassan irreleváns lesz ez a kérdéskör), internetezés és zenehallgatás közben pedig halk duruzsolásba megy át a lárma.

A Windows 7 a kategóriában megszokott pontszámokat mutatja, a lényeg számunkra a processzor és a játékra szolgáló videokártya. Bár ma már magától értetődőnek tűnik, de attól még tény, hogy az 5830TG-ben is két videokártya található, az egyik a processzorban lévő Intel HD Graphics 3000, amely komolyabb játékokon kívül gyakorlatilag minden másra remek, míg a combosabb 3D-s dolgokra ott az NVIDIA lassan leköszönő középkategóriás szörnyetege, a GeForce GT 540M 1 GB memóriával és referencia órajelekkel. Azt, hogy mikor melyik videokártyát szeretnénk használni, nyugodtan rábízhatjuk a rendszerre, de dönthetünk magunk is a kérdésről, viszont ilyenkor nincs meg a lehetőségünk arra, hogy az Optimus technológia lényegét (az alkalmazkodó képességet) kihasználjuk. A 4 GB központi memóriát a mai trendeknek megfelelően egyetlen modulként kapjuk meg, hogy aztán 5-6 ezer forint befektetésével ezt már akár a vásárlás pillanatában megduplázzuk.

A Western Digitaltól érkezett Scorpio Blue merevlemez halkan és elég tempósan teszi a dolgát, ráadásul zajszintje és hőtermelése is meglepően alacsonyan van, előbbi konkrétan nincs. Ha a gyárilag előtelepített (vagy utólag helyreállított) operációs rendszert használjuk, akkor a formázás utáni 596 GB-ot egyetlen partícióként kapjuk meg, leszámítva természetesen a rendszer helyreállításához fenntartott rejtett részt, amely 10 GB-ot vesz el.

Bár az Acer nem hangsúlyozza annyira a fejlett hangrendszert, mint az Asus teszi ezt a SonicMasterrel, attól még kiböki a szemünket a zöld clear.fi matrica. Ez pont elég ahhoz, hogy tudjuk, az átlagnál jobb hangkeltőket is kaptunk a pénzünkért, amely egyébként igaz is, de az Asus-féle Bang&Olufsen rendszerrel kár összehasonlítani és nem csak a dedikált mélysugárzó miatt. A magas és közép tartomány szépen beállítható, mélyhangból gyakorlatilag semmi nincs, viszont a hangtisztasággal és a hangerővel jól áll a készülék, rezonálásnak nyoma sincs.

3. Ergonómia és kinézet

Jöjjön az a rész, ahol a leköszönő TimeLineX széria igazán nagyot domboríthat. A bevezetőben már szó esett róla, hogy a gép bizonyos részei szálcsiszolt alumíniumból készülnek, nos, ez nem csak a fedőlapra, de a billentyűzet körüli ezüstszínű részre is egyaránt elmondható. Ahol műanyaggal találkozunk, ott is első osztályú a minőségérzet, sehol egy ujjlenyomatokat gyűjtő, csillogó borítás, minden matt, ahogy azt rajtunk kívül még sokan szeretik. Az átlagnál valamivel vékonyabb kialakítás hátránya, hogy a mérnökök kicsit áttervezték a gép alját, így a szerelés pár lépéssel többet vesz igénybe, ha mondjuk a merevlemezt vagy az akkumulátort szeretnénk kivenni, esetleg bepattintani a második memória modult. Bár a fotók alapján azt hihetné a kedves olvasó, hogy a hatcellás akkumulátor nem cserélhető, a valóság az, hogy mégis. Mellesleg ez a kék szín rendkívül dekoratívvá és már-már elegánssá teszi az 5830TG-t, kifejezetten üdének hat, hogy ebben a szegmensben a Samsung mellett más is hajlandó elszakadni az ezüst és fekete színek uralta kliséktől.

A billentyűzettel kapcsolatos kérdésekre hamar megkaptuk a választ, hiszen a remek alátámasztásnak és a jól eltalált nyomáspontnak köszönhetően kétségünk se lehet afelől, hogy az 5830TG kategóriájának egyik, ha nem a legjobb billentyűzetével rendelkezik. Bár az Enterrel összenőtt hosszú „ű” és a bal oldali Shifttel egybeolvadt hosszú „í” okozhatnak kisebb meglepetéseket, az összkép abszolút pozitív. Szintén feltűnhet még, hogy az alsó sorban található gombok magassága eltér a felettük lévőktől, de ennek mértéke nem zavaró.

A touchpadról is szinte csak jókat mondhatunk, hiszen a felülete a jobb fajta matt borítások közül került kiválasztásra, így visszafogottan gyűjti csak az ujjlenyomatokat, ráadásul érzékenysége is pont olyan, amilyennek az ember szereti. A multitouch gesztusokból nagyon sokat ismer, talán a hasznos felület nagysága az, amelyben alulmarad a mezőny többi tagjával szemben. A bal és jobb egér gombok halkan járnak, és bár nyomáspontjuk picit magas, nagyon könnyen nyomhatók, így a kezelésükkel nincs probléma.

Csatlakozókból ugyan nem vagyunk elkényeztetve, legalábbis, ami a különböző típusokat illeti, viszont USB portból négyet is kapunk, amely ritkaságnak számít, ráadásul ebből az egyik megfelel a legújabb 3.0-s szabványnak is, mi több, a rádugott eszközt a gép kikapcsolt állapotában is képes árammal ellátni. A kártyaolvasót és a visszajelző LED-eket elől találjuk, valamint itt kapott helyet az Acer notebookoknál abszolút nem jellemző akkumulátor töltöttség visszajelző is. Utóbbi két színnel dolgozik, kéket kapunk akkor, ha a telepben rendesen van még szufla, illetve narancssárgát, ha a töltöttség már alacsony szinten van.

A 15,6”-os kijelző a gép talán egyetlen olyan pontja, ahol lehetett volna még mit javítani, ám ahogy növeljük a fényerőt (amelyből tartalékunk van bőven), úgy kezd egyre jobb képvilágot biztosítani. Sajnos a fényes bevonat ezúttal tényleg fényes, napsütésben nem lesz egyszerű dolgunk vele, ugyanakkor a színeket nagyon könnyen be tudtuk állítani olyanra, amely már nem csak mások, hanem a mi szemünknek is megfelel. A látószögekkel picit hadilábon áll a készülék, de ez majdnem minden ebben a kategóriában található kijelzőre elmondható sajnos. A kávában megbúvó webkamera ellenben egész szép képvilággal bír, sőt, még a mesterséges fények is kevésbé fognak ki rajta, mint amikhez eddig szoktunk.

4. Teszteredmények

Bár az 5830TG minden főbb alkotóeleme járt már nálunk, az objektív képalkotás miatt természetesen mind a processzort, mind a videokártyát leteszteltük – jó szokásunkhoz híven.

A legkisebb – nem alacsony fogyasztású – Core i5 szépen teljesít továbbra is, bár nem minden felárat ér meg, hiszen az Acernél is egy közel 20 ezer forintos eldöntendő kérdés ennél a típusnál.

A GeForce GT 540M lassan másfél éve számít a legnépszerűbb középkategóriás mobil videokártyának, nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokáig kihúzza komolyabb kihívó nélkül, az AMD sajnos nagyon sokára kapott észbe, ráadásul egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány noteszgépben találkozhatunk a Radeon HD6750M-mel. Ahogy a grafikonon látható, ennél lényegesen jobb tempóra csak a GT 555M képes, erre a pontra még vissza fogunk térni az összegzésnél.

A nagykapacitású hatcellás akkumulátor meghozta a várt eredményt, hiszen az Aspire az összehasonlításhoz használt notebookok mindegyikét maga mögé utasította, legalábbis, ami a maximálisan elérhető üzemidőt illeti. Filmnézésnél is a kategória legjobbjaival volt egy szinten, a maximális terhelésnél pedig csak egy olyan gép tudta megelőzni, amely nála összességében jobb teljesítményt nyújt.

5. Értékelés

A tesztidőszak végére érve sajnáltuk csak igazán, mennyire elkéstünk a TimeLine sorozat harmadik generációjának tesztelésével. Az Aspire 5830TG személyében ugyanis egy meglehetősen kiegyensúlyozott notebookot ismerhettünk meg, amelynek természetesen nem csak jó, hanem kevésbé jó tulajdonságai is akadnak. Előbbihez a remek billentyűzet, a könnyen kezelhető touchpad, a felhasznált anyagok minősége, az USB 3.0 támogatás és az akkumulátoros üzemidő tartozik, míg elégedetlenek talán a melegedéssel és a csupán átlagos kijelzővel lehetünk. Bár megjelenésekor talán nem volt ennyire kiélezett a verseny ott, ahova pozícionálták, mára ez nem mondható el, ugyanis az Asus az N55SF-fel eléggé betalált a játékos kedvű felhasználók körében. A bő 35 ezer forintos felár ellenében nagyobb felbontású, ráadásul matt bevonatú kijelzőt, érezhetően erősebb videokártyát, halkabb hűtőrendszert, a kategória legjobb hangrendszerét, továbbá plusz egy év garanciát kapunk. Az Acer ugyanakkor jobb ergonómiájával emelkedik ki, hiszen mind a billentyűzete, mind a touchpadje jobb a leköszönő Aspire-nek, mint az N55SF-nek. Úgy gondoljuk, hogy mind a két termék megéri az árát, de igazán jó boltot Core i3 processzorral csinálunk velük, ennél fogva a lent látható plecsni is inkább a 180 ezres változatot illeti, kivéve akkor, ha a plusz 700 MHz-et tényleg ki tudjuk használni és hajlandók vagyunk kifizetni a Core i5 nagyjából 20 ezres felárát. Bár specifikációit tekintve a Lenovo Ideapad Y570A is vetélytárs lehetne, de minőségben elég távol van mind az Acer, mind az Asus megoldásától.

[italic][bold]

A tesztben szereplő Acer Aspire 5830TG-t a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztre, köszönjük![/bold][/italic]

Pro:

+ jó billentyűzet

+ jó touchpad

+ minőségi anyagok használata

+ USB 3.0 és PowerOFF USB Charging

+ kategóriájában hosszúnak számító akkumulátoros üzemidő

Kontra:

- terhelés esetén kicsit hangos, de még inkább meleg

- nehezebben szerelhető az átlagnál

- a kijelző képminősége csupán átlagos és erősen tükröződik

- csupán egy év garancia

Hivatalos oldal: Acer

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward