ABB + HPE = energiatakarékosabb szuperszámítógép-fürtök

A felek együttműködésének köszönhetően hatékonyan optimalizálható a szuperszámítógép-fürtök tápellátása az aktuális terhelésnek megfelelően, valamint a hűtést is ehhez tudják igazítani, amelyek együttesen jelentős energiamegtakarítást eredményeznek.

ABB + HPE = energiatakarékosabb szuperszámítógép-fürtök

A szuperszámítógép-fürtök igen hasznosak, ugyanis nagymértékben hozzájárulnak napjaink legnagyobb kihívásainak leküzdésében, legyen szó a klímaváltozás modellezéséről, a COVID-19 járvány elleni küzdelemről és a járvány terjedésének modellezéséről, illetve a kvantummechanika és a precíziós gyógyászat terén is komoly szerepet szánnak nekik.

Mivel egy-egy szuperszámítógép-fürtben több millió processzormag és akár több ezer GPU is helyet kaphat, egyáltalán nem mindegy, mennyire hatékony az energiafelhasználás, illetve mennyire hatékonyan tud alkalmazkodni a tápellátás és a hűtés az üzemállapotok változásához – az optimalizációk ezen a területen látványos energiamegtakarítást hozhatnak.

Galéria megnyitásaAz ABB és a Hewlett Packard Enterprise szakemberei pont ezért léptek együttműködésbe még 2017 folyamán: a céljuk az volt, hogy minél hatékonyabban monitorozható, minél jobban szabályozható, minél energiatakarékosabban működő szuperszámítógép-fürtök készülhessenek, Cray alapokon. A munka gyümölcsét már lehet is élvezni, ugyanis az együttműködésnek köszönhetően sikerült csökkenteni a nagyteljesítményű szuperszámítógép-fürtök fogyasztását. Ebben fontos szerepe van az ABB által készített egyedi, magasabb feszültségszintet (190 voltot) alkalmazó egyenáramú energiaellátási megoldásának, amivel a rézfelhasználás egy tizennegyedére csökkenthető a korábbi megoldásokhoz képest.

A magasabb feszültségű egyenáramú tápellátásnak köszönhetően az energiaveszteségek jelentősen, akár 95%-kal mérsékelhetőek, állítják a felek. Hasznos az a technológia is, amelyen keresztül monitorozható és menedzselhető az adott rendszer tápellátása, így az aktuális teljesítmény a számítástechnikai terheléshez igazodhat, ami segít a hatásfok maximalizálásában mind alacsony terhelésnél, mind pedig csúcsterhelés alkalmával.

Ezzel együtt a szuperszámítógép-fürtök hőtermelésének és áramfelvételének egyidejű monitorozására is van mód, hála a kritikus komponenseknél alkalmazott beágyazott energia- és hőmonitoroknak, amelyek a HPE Integrated Lights nevű szervermenedzselő szoftverén keresztül könnyedén elérhetőek. Az adatok birtokában különböző alkalmazásokon keresztül, például az ABB Ability Data Center Automation szoftver segítségével figyelhető a kihasználtság, a fogyasztás, illetve a hőtermelés is, ezáltal lehetőség nyílik a működés optimalizációra is.

A Data Center Automation és az ABB Ability együttműködésével a rendszer a processzor-kihasználtsága alapján optimalizálhatja a hűtést, amellyel akár 30%-os energiamegtakarításra is lehetőség nyílik, márpedig ez egy szuperszámítógép-fürtnél nem elhanyagolható szempont.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap