A Zybourne Clock legendája

Egy el nem készült játék is futhat be szédületes karriert...

A Zybourne Clock legendája

A szórakoztatóipar más ágaihoz hasonlóan a videojátékoknál is gyakori jelenség, hogy egy ígéretesnek tűnő projekt időnek előtte kileheli a lelkét, de akár játszható állapotba is eljuthat törlés előtt, mégis, különböző megfontolások miatt végül nem próbálhatja ki soha a nagyközönség.

Idén egyebek mellett a népszerű, természetfeletti asztali szerepjáték, a World of Darkness MMORPG-változatáról jelentette ki Hilmar Veigar Pétursson, az Eve Online-al világhírre szert tett CCP Games vezérigazgatója, hogy az évek óta készülő alkotás túl nagy falat volt a cégének, és a Blizzard is leállította a Titan munkálatait.

A vég persze mindig relatív, mivel a jobb létre szenderült projektek legjobb elemei végül előbb vagy utóbb, de felhasználásra kerülnek. Példának okán a Fallout: New Vegas-ból megismert Caesar Légiójának nevezett frakció eredetileg a Black Isle stúdió anyagi gondjai miatt 2003-ban abbamaradt Van Buren kódnevet viselő Fallout 3-jában keserítette volna meg a játékos életét.

A Római Birodalom szokásait követő szervezet ezután az Interplay Fallout: Brotherhood of Steel-jének második részében bukkant volna fel. Már ha a történelem nem ismétli meg önmagát, és a fejlesztő-kiadót financiális problémái nem kényszerítik arra, hogy megváljon munkatársai tekintélyes hányadától. Így a kegyelmet nem ismerő csoporttal először 2010-ben futhattak csak össze azok, akik megvásárolták a New Vegast.

A be nem fejezett, vagy más okok miatt kereskedelmi forgalomba nem került játékok tehát hatással vannak a szakmára, és a rajongók is évekig emlegetik, hogy milyen jó is lett volna, ha elkészül az adott program.

A Zybourne Clock esete annyiban különleges, hogy nem egy sokak által várt, népszerű sorozat egy félbehagyott epizódja, vagy egy, a tervek szerint újító játékmenettel kényeztető, ám befulladt indie-játék körül alakult ki rajongói kör, hanem egy nevetségesen amatőr próbálkozásnak verbuválódott össze rajongói tábora.

Cikkünk tárgyát a Something Awful fórumán kezdte el tervezni pár lelkes felhasználó. A steampunk környezetben játszódó, időutazásra épülő történetű, nem kevesebb, mint száz órányi hosszúságúra tervezett RPG sokak képzeletét megragadta, csak éppen nem úgy, ahogy azt kiötlői szerették volna. A borzalmas koncepciórajzok, az angol nyelvet legyilkoló dialógusok, és hangulatkeltőnek szánt szövegrészek kaotikus egyvelege sokakra sokkolóan hatott, és ezt meg is osztották az alkotókkal.

A fórumra járók egy része azonban ahelyett, hogy nyíltan közölte volna véleményét, lelkesedést tettetve rosszabbnál rosszabb ötletekkel, írásokkal, és grafikákkal járult hozzá a Zybourne Clock „fejlesztéséhez”. Utóbbi szónál már csak azért is indokolt az idézőjel, mert a résztvevők egyike sem értett a programozáshoz, vagy bírt bármiféle, a játék tető alá hozásához szükséges képességgel. Pontosabban, eleinte akadt egy személy, aki ha alapszinten is, de tapasztalt volt a kódolás terén, de őt az első napokban kizárták, mert jobbító szándékú javaslatait bomlasztásnak tekintették. A vég pontosan úgy következett be, ahogy azt várni lehetett. Mindenki összeveszett mindenkivel, így pár hétnyi, egyre inkább lanyhuló intenzitású, meddő vita után csend telepedett a fórumszekcióra.

Normális körülmények között a Z. C. történetét belepte volna az idő homokja. Ám, mivel valóságos állatorvosi lova lett a semmihez sem értő amatőrök által beindított, születésük pillanatától halálra ítélt gigantomániás játéktervezeteknek, mémek és paródiák sokasága született róla. Hatása akkora, hogy még a korábban említett AAA kategóriás New Vegasban is találkozhatunk egy utalással, a játék legemblematikusabb figurájának, Johnny Five Aces-nek a holttestével, 2013-ban pedig egy, a karakter kalandjait bemutató, rendkívül szórakoztató kisfilm is készült, ami nem rossz teljesítmény, egy az első pillanattól köznevetség tárgyává váló ötlettől.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward