A ZBOX-ba is beköltözteti a Zotac a Skylake-t

A Core i5-6400T alacsony TDP-je és erős IGP-e kapóra jön egy ilyen apró gép építésekor.

A ZBOX-ba is beköltözteti a Zotac a Skylake-t

A ZOTAC neve itthon talán elsősorban videokártyái miatt ismerős, de ZBOX-szal is volt már személyes találkozásunk több ízben is, ami a gyártó kis méretű, pehelykönnyű asztali számítógépeinek összefoglaló neve. A ZBOX család már többéves múltra tekint vissza, melyet a ZOTAC folyamatosan gondoz, ennek eredménye a ZBOX MI551 megszületése.

A ZBOX MI551 legfontosabb újítása a 6. generációs Intel processzorra való áttérés, ami a gyakorlatban egy Intel Core i5-6400T négymagos központi egységet jelent. A 2,2 GHz-es alap- és 2,8 GHz-es Turbo órajelen ketyegő modell TDP-je mobil közeli, mindössze 35 watt, ez az évek alatt nem csak a villanyszámlának tesz majd jót, hanem hűtést tekintve sem ró megoldhatatlan feladatot a mérnökökre, még egy ilyen apró gépház esetén sem. A Skylake modern IGP-je is jól jön majd a mindennapok során, mely DirectX 12 támogatással rendelkezik és friss QuickSync enkódoló motort is kapott. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy az i5-6400T BGA forrasztással, vagy foglalatba szerelve kerül-e a termékbe, annyi bizonyos, hogy ez a típus alapból specifikáció szerint egy foglalatba illeszkedő, és nem forrasztással operált darab, hiszen asztali PC-be, és nem mobil frontra szánt CPU-ról beszélhetünk, így vélhetően a ZOTAC is LGA1151 foglalatot forraszt a NYÁK-ra a proci helyett.

Azonban nem csak a SoC kapcsán történt lényeges modernizálás, adatkapcsolatok terén fontos megemlíteni, hogy immáron a 10 Gb/s-os sávszélességet igénylő eszközök sem fognak alacsony áteresztőképességben szenvedni, ugyanis megjelent az USB 3.1 felület a gépen, ami pontosan ekkora elvi maximális adatátviteli tempót kínál. Persze ez még inkább szól a jövőnek, mint a jelennek. A készülékházon az USB 3.1 Type-A és az USB 3.1 Type-C egyaránt megtalálható.

Adattároló eszközök kezelésében nincs nagy meglepetés, a ZBOX MI551 kétféle utat kínál valamilyen háttértér implementálására a gépházon belülre. Az egyik az M.2 SATA slot, ez foglalja a kevesebb helyet, és ha ezt használjuk az SSD-hez, akkor a második lehetőség, a hagyományos SATA 6 Gb/s felület felhasználható 2,5"-os notebook merevlemezhez, így a sebesség és a tárterület terén is teljesíthetjük igényeinket, de természetesen a SATA portra köthető 2,5"-os SSD is. Adatkapcsolatok terén sem érheti panasz a gépet, vezetékes összeköttetés esetén duál gigabites LAN-nal, míg a láthatatlan szférában 802.11ac Wi-Fi-vel és Bluetooth 4.0 garázdálkodhatunk.

A Plus kiadás alapból 4 GB memóriával és 120 GB-os M.2 SATA SSD-vel a fedélzetén érkezik majd, így gyakorlatilag semmi mást nem kell vásárolgatnunk hozzá, azonnal használatba vehető. Arról nincs információnk, lesz-e operációs rendszerrel együtt értékesített modell, de szoftveres oldalon a Windows 7/8.1/10 32 és 64 bites változatai egyaránt támogatottak. Sajnos a termék pontos megjelenési dátuma és vételára egyelőre ismeretlen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward