A virágcserepek okozták az eredeti FF14 vesztét

Na jó, nem egészen, mindenesetre sok érdekesség kiderült a hamvaiból feltámadt MMO-ról.

A virágcserepek okozták az eredeti FF14 vesztét

Mindannyian ismerjük a 2010-ben indult és nagyot bukott Final Fantasy 14 MMORPG szomorú sorsának és a 2013-ban újjáélesztett FF14: Realm Reborn váratlan sikerének történetét. De mi okozta a megboldogult első verzió vesztét a rengeteg bug és az unalmas játékmenet mellett?

A Square Enix GDC-n tartott bemutatóját Naoki Yoshida, a Realm Reborn játékosok körében népszerű producere tartotta. Kiderült, hogy az FF14 első verziójának fejlesztése során a Square Enix erőssége az olyan magasan képzett szakemberekben rejlett, akiknek köszönhetően a cég versenytársainál jobb grafikával tudott előrukkolni. Az MMO fejlesztése során ezért a hangsúly legfőképp a grafika minőségén volt, ami minden mást a háttérbe szorított.

A fenti ábrán látható virágcserép 1000 poligonból áll, és 150 sornyi shader kódot használtak hozzá - ugyanannyit, mint a mellette álló játékos karakterhez. Mindez persze csak egy tünete volt a betegségnek, amitől a játék szenvedett: a fejlesztők tényleg annyira figyelmen kívül hagyták a játékmenetet, hogy az végül minden volt, csak szórakoztató nem.

Az FF14 bukása nem tett jót a japán MMO iparnak sem; az ilyen kaliberű játékok fejlesztése már önmagában is nagy kockázatot jelent, és egy ilyen bukás rendkívül negatív üzenetet hordoz magában. Az új verzió fejlesztőire nagyon nagy teher nehezedett, nemcsak az elvárásoknak kellett megfelelniük és a játékosok bizalmát visszanyerniük, de még az idővel is versenyt futottak. Amikor az RR fejlesztése megkezdődött, akkor ugyanis még futott az eredeti is, és annak frissítésében is részt kellett venniük.

Egy MMORPG fejlesztése általában 4-5 évet vesz igénybe, a Realm Rebornon mindössze 2 évig és nyolc hónapig dolgoztak. Ezt a fantasztikus teljesítményt úgy tudták elérni, hogy a végletekig optimalizálták a fejlesztési folyamatokat. Mivel egyszerre kellett a régi játék frissítésein és az új elkészítésén is dolgozniuk a régi motorját lecserélték az újra, hogy ne kelljen kétfélével dolgozniuk. A folyamatok további gyorsításához Yoshida 400 alapvető dizájn döntéssel állt elő, a csapat ezeket követve jóval gyorsabban tudott haladni, kevesebb időt kellett várni pl. a munkák jóváhagyására. Fontos volt az is, hogy ez alatt az idő alatt ne veszítsék el a rajongókat, ezért minden eddiginél részletesebben tájékoztatták a játékosokat a fejleményekről, és szoros kapcsolatot tartottak velük a közösségi média segítségével.

A megfeszített munkának végül meglett az eredménye, a 2013. augusztus 27-én megjelent Final Fantasy 14: A Realm Reborn világszerte nagy siker lett, a csapat megmentette a Square Enix és a japán MMO-k becsületét.

Részletes ismertetőink a játékról:[link href="https://ipon.hu/jatekok/final_fantasy_14_a_realm_reborn___valodi_ujjaszuletes/1875/" target="_blank"]Final Fantasy 14: A Realm Reborn - Valódi újjászületés

[/link]Final Fantasy 14: A Realm Reborn - 2. rész

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward