A világ legnagyobb virága

A tekintélyes méretekkel rendelkező virág átmérője egy méter, a bibéje pedig egy kosárlabda méreteivel vetekszik.

A világ legnagyobb virága

A világ legnagyobb virágával büszkélkedő növény olyan növények osztályából fejlődött, amelyek virágai egészen aprócskák – állítják a Harvard Egyetem, a Southern Illinois Egyetem, a Smithsonian Institution és a Wisconsin Egyetem botanikusai. A tekintélyes méretekkel rendelkező virág átmérője egy méter, a bibéje pedig egy kosárlabda méreteivel vetekszik.

A Science tudományos magazin egyik cikkében az olvasható, hogy a Rafflesia rokonai például a közismert mikulásvirág, a kaucsukfa, a ricinus növény, valamint a trópusokon a gyökeréért termesztett manióka cserje is.

A Rafflesia majd 200 évre visszatekintő fejlődése még a botanikusokat is zavarba ejti. Mivel a Rafflesia egy trópusi kúszónövényen élősködő parazita, így sem levelei, sem hajtásai vagy gyökerei nincsenek. Ezért is nehéz más növényfajokhoz hasonlítani. Az elmúlt 25 év során többször próbálták meghatározni, hogy rendszertanilag a növények melyik rendjébe sorolható. "A fotoszintézis folyamatáért felelős génekben található molekuláris markerek vizsgálatával sikerült felfedni a Rafflesia eredetét.” – nyilatkozta Charles C. Davis, a Harvard Egyetem professzora.

A kutatócsoport vizsgálatai során arra a következtetésre jutott, hogy körülbelül 46 millió évvel ezelőtt a Rafflesia virága gyors evolúciós növekedésnek indult. Mára a virágok elérik a majd 7 kilogrammos tömeget is.

Később a gyors méretbeli növekedés után a virág evolúciós fejlődése lelassult. „Ilyen mértékű evolúciós növekedés ez idáig példa nélküli az eukarióták körében. Ha az ember fejlődésében következett volna be efféle méretbeli robbanás, akkor most egy átlagos ember magassága 146 méter lenne. Vagyis megközelítőleg akkorák lennénk, mint a gízai Nagy Piramis.” – nyilatkozta Davis professzor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward