A videokártya piac második negyedéves statisztikái

A teljesítményen már érződik a kriptovaluta-láz lecsengése.

A videokártya piac második negyedéves statisztikái

A Jon Peddie Research elemzői publikálták legfrissebb munkájukat, amelynek köszönhetően kiderül, hogyan teljesített a videokártya piac az idei év második negyedévében. Az adatok szerint több, mint 3,2 milliárd dollár értékben kerültek forgalomba videokártyák, illetve diszkrét videó vezérlőként jellemezhető termékek, amelyek az asztali számítógépek mellett a munkaállomásokban, a szerverekben, a bányászfarmok konfigurációiban és egyéb eszközökben foglalnak helyet, például akár kutatói vagy orvosi műszerekben is.

Az AIB (Add In Board) piacot 1987 óta követik figyelemmel a Jon Peddie Research elemzői, akik ebben azt látták, hogy a legtöbb videokártya 1999-ben fogyott, amikor 114 millió ilyen termék került forgalomba, ezzel szemben 2017-ben már csak 52 millió videokártyát szállított le az összesen 48 AMD és Nvidia AIB partner.

Az előző negyedévet vizsgálva azt láthatjuk, hogy a szezonális hatások miatt csökkent a leszállított termékek mennyisége, az Nvidia pedig visszanyert némi részesedést az AMD-től. Külön érdekesség, hogy míg az asztali számítógépek piaca „csak” 3,4%-os csökkenést szenvedett el ebben az időszakban, addig a videokártya piacon negyedéves szinten 28%-os csökkenés mutatkozott, azaz 18,2%-kal nagyobb, mint a tíz éves átlag, ami 9,8%.

Galéria megnyitása

Éves szinten már egy kissé más kép tárul elénk, ugyanis az asztali számítógépek szegmense – nem a teljes PC piac! – az előző év azonos időszakához képest 8,8%-kal nőtt, ezzel egy időben a videokártya piac azonban 5,7%-kal zsugorodott. Ebben komoly szerepet játszik a kriptovaluta-láz mérséklődése, hiszen ennek köszönhetően a „bányász piac” sokkal kevesebb videokártyát igényel. Az érdeklődés egyébként azért csökken, mert az Ethereum bányászathoz már nem kifizetődő videokártyát használni, annyira sokat esett az árfolyam az elmúlt hónapok során – ahogy arra korábban fel is hívtuk a figyelmet.

Továbbra is húzóágazatként teljesít az eSport és a gamer szegmens, amelyekre így egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyártók. Ezzel együtt a VR/AR szegmens is vonzónak tűnik, ám ezeken a területeken még nincs számottevő pezsgés, így az eredményekbe sem igazán szólnak bele.

A két nagy videokártya gyártó teljesítményét vizsgálva szintén érdekes képet láthatunk. Az új videokártya sorozat indítására készülő Nvidia a második negyedév során 4 százalékponttal növelte piaci részesedését, így az AMD eredménye is pont ennyivel csökkent. Ha az éves teljesítményt nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az AMD piaci részesedése még 0,6 százalékponttal magasabban helyezkedik el, az Nvidia piaci részesedése pedig pont ennyivel alacsonyabb.

Galéria megnyitása

Hogy a harmadik és negyedik negyedév miként alakul? Valószínűleg tovább növekszik az Nvidia piaci részesedése, hála az új videokártyáknak, illetve annak, hogy az AMD térfelén egyelőre nem számíthatunk új gamer videokártyák bejelentésére.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap