A vártnál is nagyobb áremelkedés jöhet a DRAM piacon a második negyedévben

A notebookok gyártói, illetve a szerverpiaci szereplők is fokozzák a termelést, ennek köszönhetően több memórialapkára és memóriamodulra lesz szükség, ami az árak emelkedését eredményezi.

A vártnál is nagyobb áremelkedés jöhet a DRAM piacon a második negyedévben

A TrendForce elemzői nagyjából egy hónappal ezelőtt hívták fel a figyelmet arra, hogy áremelkedés várható a DRAM piacon az év második negyedévében, amikor is 13-20%-kal magasabb szerződéses árakra számíthatnak a megrendelők, ez pedig a kiskereskedelmi árakra is egészen biztosan hatással lesz, ám az nem volt világos, utóbbi területen mekkora drágulásra kell felkészülni.

A napokban frissítették a korábbi előrejelzéseket, ugyanis az aktuális helyzet alapján a korábban említett 13-20% közöttinél nagyobb, egyes esetekben 20% feletti drágulásra is lehet számítani a különböző szegmensekben.

Galéria megnyitásaA PC DRAM kategóriánál az év második negyedéve rendszerint erősebb szokott lenni az első negyedévnél a szezonális hatások miatt, a notebookipar esetében pedig csúcsidőszaknak is minősül a második negyedév, ekkor ugyanis rendszerint fokozzák megrendeléseiket a gyártók. Ez most sem történik majd másképp, vagyis negyedéves szinten 7,9%-os növekedés várható a notebook-termelésben, ennek megfelelően a noteszgépekbe szánt memóriachipek iránt is növekszik majd a kereslet. A TrendForce elemzői szerint emiatt a korábban  előrejelzett 13-18% közötti helyett inkább 23-28% közötti áremelkedés várható a szerződéses árakban, ez pedig a kiskereskedelmi árak növekedését is eredményezheti.

A szerverpiacon a vártnál szintén erősebb kereslet mutatkozik majd a memórialapkák és memóriamodulok iránt, hála a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos keresletnövekedésnek, illetve a beruházási kedv élénkülésének. A memóriagyártók ennek köszönhetően most remek pozícióban vannak a tárgyalások során, ennek érdekében az árakat is feljebb hajthatják, ami azt jelenti, hogy a korábbival ellentétben nem közel 20%-os, hanem 20-25% közötti drágulásra lehet majd számítani ebben a szegmensben.

Az egyelőre még kérdéses, hogy a szerződéses árak emelkedését követően pontosan mekkora mértékű drágulás következik majd be a kiskereskedelemben, de az már biztosra vehető, hogy az árak emelkedésnek indulnak az elkövetkező időszakban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap