A TP-Link feledékenysége érdekes helyzetet teremtett

A cég illetékesei elfelejtették meghosszabbítani két domain bérleti jogát, így ezek idegen kézbe kerültek, ami kissé szokatlan, veszélyes helyzetet teremtett.

A TP-Link feledékenysége érdekes helyzetet teremtett

A költséghatékony, mégis kellően megbízható és stabil hálózati eszközeiről ismert TP-Link illetékesei nemrégiben elkövettek egy hibát: nem hosszabbították meg azoknak a domaineknek a bérleti jogát, amelyek több útválasztón és jelismétlőn is szerepelnek, céljuk pedig az adott eszköz beállításának megkönnyítése.

A hiányosságot valaki észrevette, és nem is tétlenkedett, hanem azonnal megvásárolta a két domain bérleti jogát, így most már nem a TP-Link felügyeli a tplinklogin.net weboldalt, amelynek címét 2014-ig nyomtatták a különböző útválasztók aljára. Ugyanez a helyzet a jelismétlők esetében is, amelyekhez korábban a tplinkextender.net weboldalt használták – most már ez is egy rejtélyes ismeretlené, aki akár kártékony célokra is felhasználhatja a domain mögött található weboldalt.

Az ügy érdekessége, hogy a tplinklogin.net még manapság is havi 4,4 millió látogatót szolgál ki, míg a tplinkextender.net esetében havi 800 000 egyedi látogatót regisztrál az Alexa. A két domaint persze vissza is vásárolhatná a TP-Link, ám ez nem lenne olcsó: az információk szerint a nagyobb forgalmat bonyolító tplinklogin.net domainért 2,5 millió dollárt kérne jelenlegi tulajdonosa, akiről egyelőre semmit sem lehet tudni. Ez az összeg abszolút nem kevés – és a gyártónak a jelek szerint nem is ér ekkora befektetést a domain visszaszerzése.

Egy 2013-as TP-Link WL-WR1043ND V2 router alja

Fontos kiemelni, hogy az újabb TP-Link routerek és jelismétlők aljára már két újabb domain neve kerül: az egyik a tplinkwifi.org, a másik pedig a tplinkrepeater.org. Az új modemeknél pedig a tplinkmodem.net cím él, legalábbis egy idei Archer D7-es routeren ez látható. Tehát a legújabb routereket és jelismétlőket nem érinti a probléma, de a régebbi eszközöknél érdemes odafigyelni arra, hogy a tplinklogin.net és a tplinkextender.net domainek helyett az adott hálózati eszköz IP címét használjuk a webes felhasználói kezelőfelület elérésére.

A problémáról először beszámoló Amitay Dan, aki a Cybermoon vezérigazgatója azt javasolta a TP-Link illetékeseinek, hogy a régebbi eszközökhöz tartozó digitális felhasználói kézikönyvben írják át a régi domaineket újakra, így legalább azokat nem fenyegethetné veszély, akik a gyártói weboldalról letöltött dokumentum alapján végzik el az eszköz beállítását. Ettől persze az eszközök aljáról nem tűnnek el a régi domainek nevei, amelyek már nincsenek a TP-Link birtokában, de azért ez a lépés is több, mint a semmi. A TP-Link illetékesei nem reagáltak a felvetésre, sőt, még a hivatalos weboldalról sem távolították el azokat a szövegrészeket és hivatkozásokat, amelyek a régi domainekre mutatnak. Amitay Dan szerint egy frappáns megoldás lehet a problémára: internetszolgáltatói szinten kéne blokkolni a két régi domaint – kérdés, hogy ehhez mit szólnának a jogászok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward