A Team Group is felszállt a PCIe 4.0-s vonatra

Az új kártyák ráadásul vékony hűtést kaptak, így akár noteszgépekben is lehet majd használni őket.

A Team Group is felszállt a PCIe 4.0-s vonatra

Az AMD harmadik generációs RYZEN processzorainak és a hozzájuk passzoló X570-es alaplapoknak köszönhetően egyre több és több PCI Express 4.0-s komponens kerül piacra, igaz ezek között jellemzően csak adattárolók foglalnak helyet, hiszen jelenleg csak ezekkel lehet kiaknázni az új PCIe szabványban rejlő potenciált. Sok egyéb gyártó mellett most már a Team Group is előrukkolt saját PCI Express 4.0 x4-es csatolófelülettel ellátott M.2-2280-as SSD kártyáival, amelyek a Cardea Zero Z440-es sorozatba tartoznak, adattároló kapacitás terén pedig kétféle verzióban készülnek: 1 TB-os és 2 TB-os.

Az alapokat természetesen a Phison széles körben használt PS5016-E16-os vezérlője adja, amelyhez 3D TLC NAND Flash memórialapkák kapcsolódnak, plusz némi DRAM alapú gyorsítótár is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy az írási teljesítmény egyenletesebb lehessen. Az 5 év jótállással érkező kártyák esetében 5000 MB/s-os maximális folyamatos olvasási-, illetve 4400 MB/s-os folyamatos írási tempó elérésére nyílik mód, ami nem túl nagy meglepetés, hiszen a rivális megoldások is hasonló teljesítményszintet ígérnek. Az új kártyák legfontosabb paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

Galéria megnyitása

Lényeges különbség dizájn terén, hogy a riválisoknál megszokott nagyméretű alumínium hűtőbordát itt most egy „matrica” formátumú hűtővel helyettesítették, amely mindössze 1 milliméter vastag, de igen érdekes technológia biztosítja az alapját. Ez a vékony hűtőlapka gyakorlatilag grafénből és rézből készült az alábbi rétegrend szerint, hűtőteljesítményét azonban nem szabad lebecsülni, hiszen a gyártói mérések szerint igen hatékony. A mérések alapján a hűtés nélküli vezérlő 61,8 Celsius fokos üzemi hőmérsékleten dolgozik, míg a speciális hűtőlap felragasztása után 56,5 Celsius fokra csökken a hőmérséklet, ami nem hangzik rosszul.

Ez a kivitel egyébként a jövőben érkező, PCI Express 4.0 x4-es slottal ellátott noteszgépek esetében is jól jöhet, hiszen az SSD kártyát könnyedén be lehet majd szerelni a slotba, nem úgy, mint a nagy alumínium hűtőbordával ellátott megoldásokat. Az persze más kérdés, hogy a zsúfolt notebookházban hogyan alakul az SSD vezérlő hőmérséklete, de ezt majd az első független tesztek egészen biztosan ki fogják deríteni.

Galéria megnyitása

A Team Group új SSD kártyái várhatóan rövidesen elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban. Az 1 TB-os kiadás várhatóan 249 dollárba, míg a 2 TB-os változat 499 dollárba kerül majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap