A TCL is megmutatta a saját Micro LED kijelzőjét

Döbbenetes látványt nyújtó panelt hozott létre a kínai vállalat, de sok munka lesz még a technológiával, mire kész termékben testet ölt.

A TCL is megmutatta a saját Micro LED kijelzőjét

Az OLED televíziók jelenleg egyértelműen uralják a csúcskategóriás televíziók világát, de nagyjából mindenki egyet ért abban, hogy ez csak addig lesz így, amíg a Micro LED technológia beérik. A Micro LED képes lehet a képminőségét tekintve lekörözni az OLED-et, de ez egyelőre még nem alkalmas arra, hogy konzumer készülékekkel bevethető legyen.

A Micro LED irányba nagyjából minden nagy gyártó elindult már, de eddig még nem sokan tudtak ilyen technológiával létrehozott panelt bemutatni. Korábban kizárólag a Samsung és a Sony demonstrált olyan készüléket, ami már Micro LED technológiával üzemelt, és most ehhez a pároshoz csatlakozott harmadikként a TCL is. A kínai alakulat hasonló helyzetben van, mint a másik kettő említett cég, eddig nem tudott labdába rúgni az OLED terén, és bár gőzerővel fejleszti az OLED technológiáját is, emellett kifejezetten nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Micro LED előállításával is jól haladjon.

A TCL által létrehozott első Micro LED megoldás a Cinema Wall névre hallgat, ami egy kicsit hasonlít a Samsung Micro LED-jének a nevére, ami pedig a The Wall-ként vált ismerté. Nem véletlen, hogy a „Wall”, tehát a fal szó mindkettőnél megjelent, ugyanis ezek a készülékek egyelőre akkorák, mint egy fal. A Samsung esetében a 4K-s „The Wall” 146 colos volt, most pedig a TCL Cinema Wall terméke 132 hüvelykes méretben öltött testet. És bár elsőre néhány olvasónknak furán hangozhat, de ebben az esetben a kisebb a jobb. A Micro LED-nél az jelenti a legnagyobb nehézséget a gyártóknak, hogy jó pixelsűrűséget érjenek el, és mivel a Samsung, valamint a TCL megjelenítője is ugyanúgy 4K UHD felbontású, így a TCL-nél van az előny a pixelsűrűséget tekintve. A LED-ek miniatürizálása nagyon nehéz feladat, és ezzel minden gyártónak szembe kell majd néznie a következő időszakban.

Galéria megnyitása

A Cinema Wall elképesztően komplex felépítésű, 24 millió teljesen különállóan vezérelhető apró LED alkotja, mivel RGB alpixelek szintjétől indulva LED-eken alapul. És a ragyogó kontraszt nemcsak annak lesz köszönhető, hogy itt nem probléma a valódi fekete produkálása, hanem annak is, hogy 1500 nites fényerőt képes magából kipréselni. Ez a panel már abszolút felveheti a versenyt az OLED-del, és ezt azok a beszámolók is megerősítik, akinek volt szerencséje élőben szemrevételezni a monstrumot. A megjelenítő kontrasztaránya eléri a 2 500 000:1-hez értéket. A TCL kiemelte, hogy az óriásira nőtt „televízió” képes lesz lefedni a szélesebb színskálákat is, de arról nem esett szó, hogy ez alatt pontosan mire kell gondolni.

Mint azt megtudhattuk, a TCL számára kettő dolog nagyon fontos a fejlesztés további szakaszaiban, az egyik nem meglepő módon a pixelek méretének a lentebb faragása, a másik pedig a fényerő tovább emelése. Arról egyelőre nem számolt be a kínai alakulat, hogy mikorra tervezik a kereskedelmi forgalmazás megkezdését, és hogy milyen formációkban lehet majd hozzájutni a Cinema Wallhoz. Eleinte valószínűleg nem a konzumer vonal, hanem az üzleti partnerek kiszolgálása lehet a cél.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap