A szalamandrák immunsejtjei forradalmasíthatják a sebkezelést

A szalamandrák kivételes regenerálódó képességének hátterében egy új ausztrál kutatás szerint kulcsszerepet töltenek be a makrofágok. A szakértők szerint a hatás emberi páciensekben is kiváltható lehet, és ugyan teljes végtagok újranövesztése még így sem valószínű, a gyors és hegmentes sebgyógyulás elérhető célnak tűnik.

A szalamandrák immunsejtjei forradalmasíthatják a sebkezelést

A szalamandrák regenerálódó képességében kulcsszerepet játszanak az immunrendszer egyes sejtjei, így ezek alaposabb vizsgálata egy ausztrál kutatócsoport szerint egy napon hatékonyabb gyógyulást biztosíthat az ember számára is. A gerincesek közt páratlan gyógyulási képességgel rendelkező állatok felnőttként is képesek szívük, farkuk, gerincük, illetve agyuk nagyfokú regenerálására, sőt: egyes fajaik, például az alábbi képesn látható mexikói axolotl akár egy egész végtagot is újra tudnak növeszteni, mégpedig úgy, a hogy a végeredmény kifogástalan lesz. A Monash Egyetem szakértője, James Godwin és kollégáinak célja, hogy megfejtsék eme tökéletes regeneráció titkát, és amennyiben lehetséges, az emlősökben is lehetővé tegyenek valami hasonlót.

Egy ideje már sejthető volt, hogy a szalamandrák gyógyulási képességében fontos szerepet játszhatnak a szervezet első védelmi vonalába tartozó, a behatoló kórokozókat bekebelező, majd elpusztító makrofágok. A monocitáknak is nevezett sejteknek azonban nem ez az egyetlen feladatuk, magyarázza Godwin, különféle javító munkálatokban is részt vesznek, fontos szerepük van például az emberi izomregenerációban.

Ezen tény ismerete vezette oda a kutatókat, hogy feltegyék a kérdést, a makrofágok vajon szerepet játszanak-e a szalamandra végtagjainak újranövesztése során is. A probléma felderítését célzó kísérletek során a makrofágtermelésre nem képes állatok bámulatos regenerációs képessége jelentősen romlott: tökéletes gyógyulás helyett komoly hegekkel és végtagcsonkokkal végezték.

Godwin úgy véli, hogy a makrofágok által termelt vegyi anyagok nagyon lényegesek a regeneráció folyamatának irányításában, így a kutatás következő fázisára ezek megismerését tűzte ki célul. Elképzelése szerint, ha sikerülne megfejteni, hogy pontosan milyen „koktélt” szekretálnak az immunsejtek a sérült területre, a hatóanyagok reprodukálása és mesterséges adagolása révén gyorsabb gyógyulást, vagy akár szalamandrához hasonló gyógyulási képességet lehetne elérni az emberi sérülteknél is.

Más kutatók egy végtag teljes újranövesztését kevéssé tartják realisztikus célnak az ember esetében, abban viszont egyetértenek, hogy a gyógyulás elviekben felgyorsítható lehet a Godwin által felvázolt módon, és talán olyan kevéssé ambiciózus, de nem kevésbé lényeges célok is keresztülvihetők lehetnek általa, mint például a hegmentes gyógyulás.

A hegesedés folyamata egyrészt nagyon fontos a vérveszteség megakadályozásában és annak kiküszöbölésében, hogy kórokozók kerüljenek a sebterületre, másrészt viszont akadályozza az ép sejtek köztik kommunikációt, és ezzel korlátozza a regenerálódás mértékét, mondják a kutatók. A nagy területre kiterjedő hegek, például az égési sérülések után maradók, viszont komolyan rontják a beteg életminőségét, és nem pusztán esztétikai szempontból, hanem akadályozhatják mozgásában, légzésében is.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy miért veszítettünk el az evolúció során egy olyan hasznosnak tűnő képességet, mint egy végtag újranövesztése. Godwin szerint arról lehet szó, hogy az adott körülmények között a hegesedés, és ezzel a nagyobb vérveszteség és a fertőzések elkerülése hatékonyabb eszköznek bizonyult a túlélés szempontjából, mint a szalamandra módszere.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward