A Samsungé a világ első eMMC 5.1-es memóriachipje

Az eMMC 5.1-es NAND Flash memóriachipek elődeikhez képest érezhetően gyorsultak, ami elengedhetetlen a mobileszközök további fejlődéséhez.

A Samsungé a világ első eMMC 5.1-es memóriachipje

A Samsung új NAND Flash memóriachipeket jelentett be, amelyek a cég állítása szerint elsőként alapoznak a JEDEC által frissen elfogadott eMMC 5.1-es szabványra. Hogy mi az az eMMC? Gyakorlatilag a MultiMediaCard szabvány beágyazott változata, amely egyebek mellett a különböző mobileszközök és kamerák szegmensében népszerű. A megoldás előnye, hogy segítségével a NAND Flash chip és a vezérlő kompakt tokozásba pakolható, ami különösen fontos szempont a mobileszközök piacán. Nem is véletlen, hogy manapság éppen emiatt az előny miatt az okostelefonok és a táblák többsége eMMC alapú tárhelyet használ.

Ahogy a mobileszközök egyre komplexebbé válnak, úgy egyre inkább szükség van a NAND Flash teljesítmény növelésére is. A különböző nagyfelbontású tartalmak streamelése és rögzítése magas írási és olvasási sebességet igényel, így az eMMC szabvány fejlődésének minden lépcsőjével növekednie kell a teljesítménynek – és növekedik is. Amikor a Samsung illetékesei 2013 folyamán bejelentették az első eMMC 5.0 alapú memóriachipet, annak 64 GB-os változata meglehetősen gyors volt: olvasás tekintetében 250 MB/s-os, írás tekintetében pedig 90 MB/s-os csúcsteljesítményt kínált.

A Samsung legújabb, eMMC 5.1-es memóriachipje ehhez képest maximális írási tempó terén tovább gyorsult, ugyanis már 125 MB/s-os maximális sebesség elérésére képes. Ezzel egy időben a véletlenszerű olvasási teljesítmény is nőtt, így a chip 7000 helyett immár 11000 I/O műveletet végezhet el egyetlen másodperc leforgása alatt. Véletlenszerű írási teljesítmény terén a korábbi 7000 helyett immár 13000 I/O művelet elvégzésére van mód másodpercenként – azaz a teljesítmény közel a duplájára nőtt.

Az eMMC 5.1-es memóriachipek néhány új szolgáltatást is bevetnek annak érdekében, hogy teljesítményük még tovább emelkedhessen. Az egyik ilyen újítás a Command Queuing, amely a végrehajtásra váró parancsokat hatékonyan sorba állítja. Ez a szolgáltatás a PC-s adattárolók szegmensében már régóta használatban van, eMMC fronton azonban újítás, hiszen a korábbi eMMC vezérlők újabb parancs kiküldése előtt mindig megvárták, hogy az előző feladat befejeződjön.

A Samsung eMMC 5.1 alapú NAND Flash memóriachipjei rövidesen feltűnhetnek kereskedelmi forgalomban a különböző mobileszközök fedélzetén.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward