A Rocket Lake-S és az Ice Lake-X sorozat mégsem idén érkezik?

Egy kiszivárgott dia alapján úgy tűnik, a címben szereplő újdonságok nem idén jelennek meg, ám egyelőre azért még van egy kis remény ennek ellenkezőjére is.

A Rocket Lake-S és az Ice Lake-X sorozat mégsem idén érkezik?

Az Intel háza tájáról sok pletyka érkezett az elmúlt hetek folyamán, amelyek alapján azt lehetett sejteni, hogy a Comet Lake-S sorozat utódjául érkező Rocket Lake-S processzorok még idén, az év negyedik negyedévében bemutatkozhatnak. Ezzel együtt úgy tűnt, hogy az Ice Lake-X sorozat tagjai, amelyek a HEDT szegmensben próbálnak szerencsét az AMD RYZEN Threadripper processzorok aktuális generációjával szemben, szintén bemutatkozhatnak még idén.

Nemrégiben azonban kiszivárgott egy dia, amely az Intel Partner Connect eseményéről származik és érdekes részleteket tartalmaz. Ennek értelmében a HEDT szegmensben továbbra is a Core X sorozatú Cacade Lake-X modellek állják majd a sarat a rivális megoldásokkal szemben, új generáció bemutatkozására nem igazán lehet számítani ezek alapján.

Ennél egy fokkal többeket érdekelhet a konzumerpiaci megoldásokat tartalmazó sáv, amely alapján 2020-ban a május és június folyamán megjelenő Comet Lake-S processzorok kapnak helyet a termékpalettán, amelyekhez 400-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplap dukál. Ezek alapján a Rocket Lake-S generáció idén még nem kerülhet forgalomba, ám azt nem lehet kizárni, hogy legalább említés szintén ne bukkannának fel a termékek a későbbiekben, de még idén.

Galéria megnyitása

A Rocket Lake-S modellek azért is érdekesek, mert végre nem a Skylake érából származó architektúrát viszik tovább, hanem a Willow Cove architektúrára támaszkodnak, ami az idén bemutatkozó Tiger Lake mobil processzorok esetében is szerephez jut. Az új CPU architektúra mellé természetesen új iGPU architektúra is társul, vagyis a Gen9.5-ös alapokat Gen12-re cserélik, hála az Xe architektúra érkezésének. Ezzel együtt a PCI Express hub is szintet léphet, hiszen a 3.0-s sávok helyét a kétszer nagyobb adatátviteli sávszélességet kínáló 4.0-s megoldások veszik át. A Rocket Lake-S sorozat egyes tagjai már különböző tesztekben is felbukkantak egyébként, így a tervezett rajt időpontja nem lehet vészesen messze.

A dia nem tartalmaz információt a szerverprocesszorokkal kapcsolatban, vagyis az idénre várt Ice Lake-SP modellek, amelyek már 10 nm-es csíkszélességgel készülnek, még megjelenhetnek idén, ahogy az a korábbi információk alapján várható. Arra viszont így már nem sok esély van, hogy a HEDT szegmensbe szánt Ice-Lake-X processzorok megérkeznek idén, pedig az AMD 3. generációs RYZEN Threadripper processzoraira érdemes lenne mihamarabb válaszolni egy ütőképes kihívóval, ugyanis ebben a szegmensben most az AMD termékei a jobbak.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a Partner Connect rendezvényeken felbukkanó diák rendszerint nem olyan részletesek és sokkal kevesebb érkező termékről adnak hírt, mint például az OEM-ek vagy az alaplapgyártók számára készített anyagok. Ennek ellenére nincs kizárva, hogy tényleg nem érkeznek idén sem Rocket Lake-S, sem pedig Ice Lake-X processzorok – előbbieknél még érthető is lenne valamelyest a döntés, hiszen a Comet Lake-S sorozat még éppen csak most teljesedik ki. Nincs kizárva az sem, hogy a tervek módosultak a háttérben a COVID-19 okozta iparági fennakadások miatt.

Akármi is a tényleges helyzet, az elkövetkező hetek és hónapok folyamán egészen biztosan sokat tisztul majd a kép.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap