A Radeon RX 6800-asok rajtja is döbbenetesen lehangolóra sikeredett

Az új videokártyákból kevés került forgalomba, azt a keveset percek alatt elkapkodták, plusz a nyerészkedők is felbukkantak, akik már megint szert tettek jó néhány kártyára.

A Radeon RX 6800-asok rajtja is döbbenetesen lehangolóra sikeredett

A Radeon RX 6800-as sorozat tagjai tegnap hivatalosan is megjelentek, méghozzá a róluk készített független tesztekkel együtt, amelyek alapján úgy tűnik, ár/teljesítmény arányban, illetve fogyasztás/teljesítmény arány tekintetében versenyképesek az AMD termékei. Érthető hát, hogy akik eddig kivártak, most sokan a Radeon RX 6800-as sorozat tagjainak bezsákolására készültek, már csak azért is, mert az Nvidia GeForce RTX 30-as sorozatának tagjaiból még mindig hiány van, ez a helyzet pedig jövő januárig nem is igazán javulhat az Nvidia első embere szerint.

Mivel az AMD főmérnöke, Frank Azor a rajt előtt néhány héttel azt ígérte, elegendő mennyiségben kerülnek forgalomba az új videokártyák, sokan nyugalommal várhatták a rajtot, gondolván, jut majd nekik is egy Radeon RX 6800-as sorozatú videokártya. A nyugalmat fokozhatta az a korábbi kijelentés is, amely szerint az AMD felkészült a nyerészkedők és a botok elleni küzdelemre, így a rajt zökkenőmentességével kapcsolatban igencsak magabiztosnak tűntek, nem volt miért aggódni.

Tegnap azonban kiderült: mégsem ment minden rendben, gyakorlatilag a GeForce RTX 30-as sorozat tagjainál tapasztalt forgatókönyv ismétlődött meg ezúttal is.

Galéria megnyitása

A gyors körkép alapján az látszik, hogy az új videokártyák mindenhol hiánycikknek minősülnek, az elsődleges készletek pedig nagyon-nagyon hamar elfogytak, ami nagyon sok potenciális vásárlót bosszantott fel. Ők rögtön billentyűzetet is ragadtak a különböző fórumokon, ahol csalódottságuknak adtak hangot, valamint arról diskuráltak, hogy igazából nem is állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű raktárkészlet, mindössze néhány darab videokártyát kaptak az egyes kereskedők.

Ezzel párhuzamosan természetesen menetrend szerint tűntek fel a különböző piactereken az erősen túlárazott Radeon RX 6800-as sorozatú videokártyák, ami a GeForce RTX 30-as rajt után nem is túl meglepő. Az új kártyák közül a Radeon RX 6800 az 579 dolláros listaár helyett 1000 dollár körül érhető el az aukciókon, illetve a piacterek kínálatában, míg a 649 dolláros Radeon RX 6800 XT-ért 1500 dollár feletti összeget is elkérnek.

A sok elégedetlen vásárlójelölt véleménye szerint a Radeon RX 6800-as sorozat rajtja lényegében egy papír-rajt volt, vagyis csak papíron jelentek meg kereskedelmi forgalomban a termékek, a valóságban szinte lehetetlen beszerezni őket. Az AMD korábban azt ígérte, hogy a rajt után nem sokkal újabb szállítmányok érkeznek, ami jó hírnek tűnik, de kérdés, ezek mekkora szállítmányok lesznek. Reméljük, hogy hamar rendeződik a helyzet, ellenkező esetben nehéz lesz modern videokártyát varázsolni a fa alá, akár meglepetésnek szánjuk, akár saját magunknak vásárolnánk.

November 25-én elvileg a partnerek egyedi modelljei is megjelennek, talán azokból több készül majd, ami segíthet enyhíteni a jelenlegi hiányt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap