A Radeon HD 6900-asok késésének oka

A Radeon HD 6900-asok késésének oka

A tegnapi hír után már nem újdonság, hogy a Radeon HD 6900-as sorozat tagjai kisebb késést fognak elszenvedni, azaz a korábban tervezettnél pár nappal, illetve pár héttel később kerülnek majd forgalomba. A csúszás várható mértéke egyelőre nem ismert, az viszont már igen, hogy az AMD-nek pontosan mi miatt kellett elhalasztania az újdonságok tervezett rajtját.

A Cayman kódnévre keresztelt GPU köré épülő egy- (HD6950/6970) és két GPU-s (HD6990) videokártyák ipari források szerint egy fontos alkatrész hiánya miatt szenvedik el a késést. A szóban forgó elektronikai alkatrész a Texas Instruments-től származik és a VRM áramkörben tölt be fontos szerepet. A DrMOS (integrated driver-MOSFET) egység elsőként a Radeon HD 6800-as sorozat tagjain tűnt fel és a jelek szerint nem készül belőle annyi, amennyi a Radeon HD 6800-as és Radeon HD 6900-as család tagjai számára kellene. Ez a chip egyébként egy úgynevezett multi-chip modul, amely magában foglalja vezérlő IC-t, valamint a FET-(ek)et. Az AMD által választott DrMOS megoldás kompaktabbnak tűnik, mint a jelenleg forgalomban lévő DrMOS chipek, amelyek többek között a Renesas műhelyében is készülnek. A hiány mértékét az is fokozza, hogy egy frissen kifejlesztett és piacra dobott megoldásról van szó.

Az alkatrészhiány miatt a Radeon HD 6970-es modell megjelenése a korábban tervezett november 22-ről későbbre csúszik, de hogy pontosan mikorra, arról ennek a hétnek a végén tájékoztatja majd az AIB partnereket a gyártó. Ezzel egy időben az AMD az újdonságok BIOS-án is munkálkodik, valamint a végleges driverek is készülnek még. Lehet, hogy az AMD a GeForce GTX 580 teljesítményét látva biztosra akar menni és eszközöl még néhány módosítást a Radeon HD 6900-as sorozat esetében? Akár még erről is lehet szó, de egyelőre kár találgatni. Egy biztos: az Nvidia számára ez a kis késés nem jön rosszul, hiszen a Radeon HD 6900-asok megjelenéséig zavartalanul fogyhatnak a GTX 580-as videokártyák.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward