A Qualcomm ötvözte a kiterjesztett valóságot az 5G-vel

A Snapdragon XR2 platform egészen különleges lehetőségeket biztosíthat a technológiai újításaival.

A Qualcomm ötvözte a kiterjesztett valóságot az 5G-vel

Már több éve dolgozik azon a Qualcomm, hogy a kiterjesztett valóságot használó eszközöket meghódítsa a jó hordozhatóságot biztosító platformjai révén. 2018 első felében a vállalat ezzel a céllal már egy teljesen egyedi alapot is bemutatott a Snapdragon XR1 személyében, most pedig megérkezett ennek a folytatása, a Snapdragon XR2.

Az XR platform célja, hogy a virtuális és a kiterjesztett valósággal foglalkozó technológiákat együttesen tudja kiszolgálni, és olyan lehetőségekről gondoskodjon, amikkel valóban segíteni is képes a felhasználókat – de persze a puszta szórakoztatás is szóba jöhet. A Snapdragon XR2 esetében a vállalat jelentősen megnövelte a rendszer teljesítményét, miközben az 5G-t is használatba vette, ezáltal sokkal izgalmasabbnak ígérkezik a végeredmény, mint a Snapdragon XR1 volt.

Galéria megnyitása

A Qualcomm több különböző újítást is bevetve elérte, hogy a friss platform kétszer nagyobb tempóra legyen képes a processzor és a grafikus vezérlő esetében is. És ez még korántsem minden. A videós lehetőségek terén négyszer nagyobb sávszélesség támogatott már a rendszer, és a felbontást tekintve pedig komoly előrelépés történt. A jelentős frissítésen átesett platform 3K x 3K-s felbontású paneleket képes kezelni akár 90 FPS-es sebességgel.

A Snapdragon XR2 esetében a vállalat már a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok gyorsítását is felpörgette, akár tizenegyszer nagyobb tempóra képes (15 TOPS) ilyen esetekben az új megoldás, mint az elődje. Továbbá a Snapdragon XR2 már 360 fokos 8K videók lejátszását is támogatja, méghozzá 60 FPS-re is képes ilyen esetben a Qualcomm elmondása alapján. Van itt szemkövetési lehetőség is, és meg tudja egyebek mellett azt is oldani, hogy csak azokat a részeket jeleníti meg a lehető legjobb minőségben, ahova éppen a felhasználó tekintete szegeződik.

Galéria megnyitása

Kiemelte a vállalat, hogy a Snapdragon XR2 a világ első 5G támogatással rendelkező kiterjesztett valóság platformja. Ennek az újításnak köszönhetően a hordozhatóság tekintetében új távlatok nyílhatnak majd a jövőben. Az 5G legnagyobb előnye a 4G LTE technológiához képest, hogy jóval alacsonyabb késleltetés érhető el vele, és ezt pedig pont kiválóan lehet hasznosítani a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság esetében. A távoli kapcsolattal használt szoftverek esetében ugyanis nagy jelentősége van annak, hogy a mozdulatok átvitele minél közvetlenebben történjen.

A Snapdragon XR2 úgy lett megtervezve, hogy akár egyszerre 7 kamera is képes legyen hozzá kapcsolódni, van egy dedikált gépi látást segítő processzor is benne. Ezáltal tudja a kamerák képét is megfelelő gyorsasággal feldolgozni, hogy a komplett rendszer késleltetése minél alacsonyabb szinten maradjon. Van itt nagy pontosságú fejkövetés is, ami szem és nyelvfelismeréssel is egybe van kötve. És a kezek minden mozzanatát pedig 26 pontos követéssel tudja felismerni.

Galéria megnyitása

Az audio területen kiemelte a Qualcomm, hogy 3D térhangzásra képes a rendszer. És lehet itt alkalmazni hangvezérlést, ami folyamatosan fülelni fog, és kontextuális működésre is képes lesz. Még a kapcsolati lehetőségekhez visszakanyarodva, azt is el kell mondani a Snapdragon XR2-ről, hogy már nemcsak Wi-Fi 5, hanem Wi-Fi 6 támogatást is nyújtani tud, plusz 60 GHz-es 802.11ay szupport is akad a tarsolyában.

Galéria megnyitása

A Qualcomm Snapdragon XR2 kész szemüvegekben, HMD-kben 2020 második felében, vagy 2021 elején jelenthet majd meg. Szóval egy kicsit még odább van, hogy bevetésre kerüljön. De a fejlesztésében olyan tapasztalt tartalomgyártó is közreműködik, mint a Niantic, akinek az Ingress és a Pokémon Go köszönhető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap