A privát beszélgetések szkennelését is előírná az EU az IT-cégeknek

A tervezethez közel álló szakértők szerint nagyon aggasztó az, amit az Európai Unió szeretne, attól függetlenül, hogy jó célra hivatkoznak.

A privát beszélgetések szkennelését is előírná az EU az IT-cégeknek

Folyamatosan szigorodnak azok az adatvédelmi előírások, amiknek a technológiai cégeknek meg kell felelniük. Főleg az Európai Unióban vannak egyre nagyobb elvárások, hamarosan több új törvénycsomag is bevezetésre kerül, de a szabályozók nem állnak meg a DMA és a DSA elfogadtatásánál és érvénybe léptetésénél.

Szakemberek már azon dolgoznak, hogy az üzenetküldő platformokkal szemben is egy új szabályozást vezessenek be. Ebben az esetben az a cél, hogy a fiatalkorúakkal szemben elkövetett szexuális bűnözést visszaszorítsák, ez ugyanis rendkívül nagy méreteket ölt a különböző üzenetküldő platformok keretében. Nagyon nehéz az ilyen jellegű tevékenységet felderíteni, akkor pedig valóságos sziklafalakba ütköznek a felügyeleti szervek, amikor a csevegőplatformok kerülnek szóba.

Éppen ezért törvényileg szeretnék azt elérni, hogy a vállalatok a saját platformjaikon belül beleolvassanak a beszélgetésekbe, és vizsgálják az üzenetküldők forgalmát.

Az Apple már dolgozik egy hasonló terven, de az ügyhöz közel állók szerint lényegesen durvább az, amire az EU készülne, sokkal mélyebb beavatkozásról lenne szó. Egy része kiszivárgott a szabályozásnak, ami alapján a szakértők szélesebb körben is aggodalmuknak adtak hangot. Adatvédelmi szempontból a tervezett nagyon problémás.

Galéria megnyitása

„Ez a dokumentum a legfélelmetesebb dolog, amit valaha láttam” – tweetelte Matthew Green kriptográfiaprofesszor. „Ez a legkifinomultabb tömeges megfigyelési gépezetet írja le, amelyet valaha is bevetettek Kínán és az egykori Szovjetunión kívül. Ezt minden túlzás nélkül állíthatom.” Jan Penfrat, európai digitális jogvédő pedig már egyenesen arról beszél, hogy ezek a dolgok egyszerűen nem illeszthetők be a szabad demokráciába és szégyenletes ilyen általános szabályozásról beszélni.

Nagyon sok új kötelezettséget írna elő az Európai Unió az online szolgáltatók számára, és nemcsak a közösségi platformok lesznek érintettek jelen állás szerint. Kiterjed majd a szabályozás nagyon sok területre, így az alkalmazásboltokkal, tárhelyszolgáltatókkal, és más vállalkozásokkal szemben is új előírásokat vezethetnek be.

Galéria megnyitása

A legszélsőségesebb érintettsége ebben az új szabályozásban az olyan kommunikációs megoldásoknak van, mint a Messenger, a WhatsApp, a Telegram vagy éppen a Signal. Ezeknek az üzemeltetői egy úgynevezett felderítési parancsot kapnak majd az Európai Uniótól, ami elvárja majd azt, hogy a privát, és adott esetben titkosított csevegésekbe a cégek belenézzenek, és gyermekekkel szemben elkövetett szexuális vagy erőszakos bűncselekményre utaló nyomokat keressenek. A vállalatoknak szkennelnie kellene olyan ellenőrző megoldásokkal az üzeneteket, amik mesterséges intelligenciát, gépi tanulást használva analizálnak minden szöveget és képet, hogy kiszűrjék a törvényellenes dolgokat.

Az EU azzal védekezik, hogy az erre vonatkozó parancsokat csak maguk az országok adhatnák ki, nem lenne általános érvényű, és csak kiszemelt személyek, szervezetek ellen lehetne használni. Ugyanakkor ilyen szempontból a szabályozás nagyon ködös. Bevethető ez minden további nélkül csoportok ellen is, azt pedig már nem korlátozza semmi, hogy a csoportok, akik ellen bevetik, mekkorák lehetnek. Akár teljes közösségeket lehet majd ezzel „megfigyelni”.

Galéria megnyitása

Az Európai Unió minden esetben a felhasználók biztonságának szem előtt tartására hivatkozik, de kérdés, hogy meddig lehet elmenni ilyen téren. Ezek a mostani intézkedések bizony már túlmehetnek sokak ingerküszöbén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap