A pletykák szerint 2021 első felére elkészülhet az Apple saját GPU-ja

Úgy tűnik, az Apple nem csak az Inteltől, de az AMD-től is függetleníteni szeretné magát, így nem csak saját processzort/SoC egységet, de saját GPU-t is fejleszt a Mac sorozathoz. Már amennyiben hihetünk az aktuális pletykáknak.

A pletykák szerint 2021 első felére elkészülhet az Apple saját GPU-ja

Az Apple háza táján nagy változások várhatóak az elkövetkező két évben, ugyanis a vállalatnál úgy döntöttek, lecserélik az Intel központi egységeit, így a Mac sorozatban is saját fejlesztésű, ARM alapokra építkező SoC egységekkel találkozhatunk majd. Az első ilyen termékek még ebben az évben megjelenhetnek, így a vállalat szépen lassan függetlenné válhat processzorok terén is, ám még egy lépés hátra van a teljes függetlenséghez, saját GPU-t is kell fejleszteni.

A kínai Cimmercial Times információi szerint az Apple mérnökei már dolgoznak is a cég saját fejlesztésű grafikus processzorain, amelyek a tervek szerint a következő év második felében mutatkozhatnak be. A Lifuka kódnévre keresztelt grafikus processzorok lényegében az Apple Silicon projekt részét képezik, gyártástechnológia terén pedig ezek a termékek is a TSMC 5 nm-es csíkszélességére támaszkodnak.

A fejlesztés a hírek szerint jól halad, maga az újítás pedig magasabb GPU teljesítménnyel és jobb hatásfokkal kecsegtet, mint amire más GPU-k képesek, ám azt egyelőre nem részletezték a források, mégis mely GPU-k képezték az összehasonlítás alapját, illetve azt sem, nagyjából milyen teljesítményszintre lehet majd számítani.

Galéria megnyitása

A fenti pletyka igazából illik abba a képbe, amit az Apple körül most láthatunk: a vállalat egyre inkább függetleníteni szeretné magát a partnerektől hardver frontján, így az Intel leváltása után várhatóan az AMD videokártyáit is leváltja annak érdekében, hogy minden téren saját fejlesztésű hardverrel szolgálhassa ki a saját fejlesztésű szoftvert, ez ugyanis igen komoly hatékonyságot eredményezhet.

További érdekes adalék, hogy a kínaiak szerint az Apple megszüntette az AMD GPU-k támogatását a 64-bites ARM alapú macOS operációs rendszer esetében, ami arra utalhat, saját fejlesztésű GPU-ra váltanak. Ennek értelmében a későbbiekben a Mac Pro is megkaphatja a saját fejlesztésű GPU-t, így igazából a helyére kerülhet minden, teljessé válik a kép.

A Lifuka a jelenlegi információk alapján ugyanúgy TBRD (Tile-Based Defferred Rendering) technológiát használ, mint az Imagination Technologies által fejlesztett PowerVR GPU architektúra, amit a vállalat 2010 és 2017 között nyíltan használt, ám a feltételezések szerint még manapság is ez az architektúra képezi az Apple iGPU-k alapját. A két fél között nemrégiben újabb, több évre szóló megállapodás köttetett, ami arra utal, hogy az Apple a későbbiekben is az Imagination Technologies szellemi tulajdonára teszi a voksát, ha saját fejlesztésű grafikus processzorokról van szó.

A beszámoló szerint az Apple A14X SoC egysége már készen áll és a sorozatgyártása is hamarosan megindul a TSMC-nél, még az év vége előtt. Ez az állítás reálisnak tűnik, tekintve, hogy a TSMC hogyan áll az 5 nm-es csíkszélesség bevezetésével. Az új GPU elsőként a jövőre érkező iMac sorozatban kaphat helyet, valamikor a következő év második felében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap