A PCIe NVMe SSD-k idén lekörözhetik a SATA alapúakat

A SATA és a PCIe alapú termékek között egyre csökken az árkülönbség, így egyre inkább megéri a gyorsabb modelleket választani.

A PCIe NVMe SSD-k idén lekörözhetik a SATA alapúakat

Az SSD piacon folyamatosan csökkennek az árak, ami egyebek mellett annak is köszönhető, hogy érkeznek az újabbnál újabb, egyre költséghatékonyabban gyártható NAND Flash lapkák. Ezzel együtt némi túlkínálat is kialakult a piacon, ami több tényezőre vezethető vissza – részben az Intel processzorok hiánya miatt is kevesebb konfigurációt tudtak építeni a partnerek, így kevesebb SSD-t rendeltek, valamint átlagfelhasználói részről is kisebb igények mutatkoztak a korábbi elemzői adatok szerint.

Az iparági források most úgy látják, idén komoly váltásra lehet számítani az SSD piacon, ugyanis a SATA és a PCIe alapú megoldások közötti árkülönbség egyre csökken, így a PCIe alapú megoldások által nyújtott sebességelőny miatt egyre inkább megéri majd ezekre a termékekre váltani. Amennyiben minden az előrejelzések szerint alakul, az év végére 50%-os piaci részesedést érhetnek el a PCIe NVMe alapú megoldások, azaz karnyújtásnyira kerülnek ahhoz, hogy lekörözzék SATA alapú társaikat.

Galéria megnyitása A PCIe NVMe alapú SSD-k szépen lassan kiszoríthatják a SATA alapú megoldásokat A 3D NAND lapkák fejlődésének köszönhetően jelenleg a 240/256 GB-os szint a belépő az SSD piacon, a 480/500/512 GB-os megoldások pedig egyre inkább kezdenek teret hódítani maguknak, így lassan átveszik a 256 GB-os megoldások helyét, vagyis ez a szint válik a legnépszerűbbé. Jól példázza a helyzetet az a tény, hogy az 512 GB-os SSD-k jelenleg nagyjából annyiba kerülnek, mint amennyibe egy évvel ezelőtt a slágernek minősülő 256 GB-os modellek kerültek.

A PCIe NVMe alapú 512 GB-os megoldások piaci elemzését nézve azt láthatjuk, hogy egységáruk negyedéves szinten 11%-kal csökkent, így most 55 dolláron áll, ezzel szemben az azonos adattároló kapacitású SATA alapú termékek esetében csak 9%-os csökkenés mutatkozott.

Utóbbinak köszönhetően a két SSD típus közötti árkülönbség tovább csökkent – 2018 folyamán ez egyébként még 30%-ot tett ki. A PCI Express 3.0 x2-es csatolót használó SSD-k az árcsökkenések hatására egyre népszerűbbek az OEM-ek körében is, így egyre több noteszgépben kaphatnak helyet.

A PCI Express alapú SSD-k kínálata ezzel egy időben tovább bővül, hála az új vezérlőknek, valamint a legújabb 3D NAND Flash chipek is egyre inkább teret hódítanak maguknak, ami segít a PCIe NVMe alapú SSD-k piaci részesedésének növelésében, illetve az árak további csökkentésében is. Idén az SSD piacon 20-25%-os növekedésre lehet számítani, azaz ennyivel több terméket szállíthatnak le a gyártók, mint 2018-ban, amikor 200 millió SSD-t szállítottak le globálisan.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap