Shop menü

A PALIT GEFORCE RTX 4060-AS VIDEOKÁRTYÁJA FIZIKAILAG IS MEGFELEZETT PCI EXPRESS CSATOLÓVAL ÉRKEZIK

A szokásos x16-os helyett itt most egy x8-os csatolófelületet alakítottak ki, amit elsősorban a költséghatékonysággal lehet indokolni, ám hosszabb távon nem biztos, hogy jól járnak vele a felhasználók.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Palit GeForce RTX 4060-as videokártyája fizikailag is megfelezett PCI Express csatolóval érkezik

A Palit mérnökei a jelek szerint két GeForce RTX 4060-as videokártya esetében is úgy döntöttek, az PCI Express x8-os sávszélességgel dolgozó csatoló miatt nem egy teljes értékű, x16-os csatolóval vértezik fel a kártyákat, hogy utána csak a sávok felét használják ki, hanem inkább fizikailag is megfelezik a csatoló méretét, így ténylegesen x8-os kivitelben küldték gyártásba és kereskedelmi forgalomba az újdonságokat.

A PCI Express 4.0 x8os csatolófelület nem egy újdonság belépőszintű és középkategóriás videokártyák esetében, mind az AMD, mind pedig az Nvidia háza táján találkozhatunk ilyesmivel, sőt, az AMD Radeon RX 6500-as és Radeon RX 6400-as sorozatú modelljeinél mindössze x4-es sávszélességet vetettek be az AMD szakemberei, ugyanis PCI Express 4.0-s szabványú csatoló mellett ez is elegendőnek bizonyult.

Galéria megnyitása

Noha a PCI Express sávszélesség az említett esetek mindegyikében kisebb x16-osnál, a videokártyák fizikailag mégis egy teljes értékű, x16-os csatolófelületet kaptak. Ez egyrészt segít a nyomtatott áramköri lap merevítésében, valamint stabilabb csatlakozást is eredményezhet, hiszen így a slot végén lévő retesz is a helyén tartja a csatolót.

A Palit új videokártyáinál a piacon elsőként láthatunk olyan megoldást, amely már nem teljes értékű, az x16-os sávszélességű csatolóval megegyező méretben érkezik, hanem fizikailag is igazodik a felezett adatátviteli sávszélességhez. Az x8-os slot alkalmazása igazából költséghatékonysági okokkal magyarázható, hiszen így olcsóbb a termék gyártása. A PCI Express aljzatok terén többnyire csak x16-os vagy x4-es kivitelű példányokkal találkozhatunk, már ami a fizikai kialakítást illeti, a gyártók ugyanis még az elektronikai szinten x4-es sávszélességgel rendelkező csatolók esetében is x16-os aljzatot szoktak használni, az x8-os slotok száma egészen elenyésző, legalábbis a modern konzumerpiaci alaplapokon nem igazán találkozhatunk ilyesmivel.

Mivel a Palit egyik GeForce RTX 4060-as sorozatú videokártyája hosszú kivitelben érkezik, az x8-os slot nem kínál elég merevítést a hosszú nyomtatott áramköri lap számára, éppen ezért idővel hajlamos lehet a termék a csavarodásra és vetemedésre, ami a csúcskategóriás, masszív hűtéssel ellátott videokártyák esetében nem egy szokatlan jelenség. Ez idővel a videokártya meghibásodását is okozhatja, így az efféle termékeknél érdemes támasztékot is használni a videokártya hátsó külső sarkánál, így valamilyen szinten tehermentesíthetjük a nyomtatott áramköri lap bizonyos részeit, kisebb lesz az esélye a vetemedésnek, illetve nem lesz komoly a mértéke.

Galéria megnyitása

A jelenlegi alaplap-kínálatot elnézve a fizikai x8-os slotból túl sokat nem igazán lehet profitálni, hiszen az alaplapok döntő többsége x16-os aljzattal rendelkezik. Nincs kizárva viszont az, hogy később az x8-os slotok is terjedni kezdenek, ahogy a videokártya piacon egyre gyakoribbak lesznek az x4-es és x8-os kiépítést használó videokártyák. A szerveralaplapok persze elég gyakran rendelkeznek x8-os PCI Express aljzattal, ám azokba nem igazán kerülnek GeForce RTX 4060-as sorozatú, leginkább játékra használható videokártyák. Más kérdés, hogy attól, ha az alaplapi PCI Express foglalat is x8-os kivitelű fizikailag, a fentebb említett, vetemedéssel kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak a hosszabb videokártyák esetében – mint amilyen a borítóképen is látható.

Az egyetlen jó megoldás az lehet, ha azokhoz a hosszabb kivitelű videokártyákhoz, amelyek nemcsak elektronikailg, hanem fizikailag is x8-os kivitelű PCIe csatolót használnak, támasztékot alkalmazunk a jövőben. A rövidebb, Mini-ITX-hez közeli hosszúsággal rendelkező példányoknál ilyen probléma igazából nincs.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére