A negyedik negyedévben 5%-kal csökkenhetnek a memóriaárak

Az aktuális piaci folyamatok miatt túltermelés alakulhat ki a memóriapiacon, ami az árak lassú mérséklődését eredményezi majd.

A negyedik negyedévben 5%-kal csökkenhetnek a memóriaárak

A DRAMeXchange rangidős kutatási vezetője, Avril Wu a napokban egy érdekes előrejelzést adott ki, amely alapján az év utolsó negyedévében akár 5%-os csökkenés is mutatkozhat a DRAM piacon, hála a vásárlói igények csökkenésének és az ebből fakadó túltermelésnek.

Ezzel egy kilenc negyedéve tartó stabil növekedési pálya végére kerülhet pont, ugyanis a memóriaárak az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek egészen az idei év harmadik negyedévéig bezárólag. A harmadik negyedév folyamán már mérsékeltebb tempóra váltott a növekedés, így várható volt, hogy a piaci igények csökkenésével kezdetét veszi a túltermeléses időszak, ami az árak csökkenését eredményezi. A harmadik negyedév folyamán a számítógépekbe és a szerverekbe szánt DRAM termékek ára csak alig nőtt, a mobil DRAM árak pedig már el is kezdtek stagnálni. A videokártyákra szánt memórialapkák esetében ezzel egy időben árcsökkenés mutatkozott, ami főként annak köszönhető, hogy egy időre kipukkadt a kriptovaluta-lufi, mivel az aktuális árfolyamok és a célhardverek miatt már nem éri meg videokártyával bányászni – de a helyzet a későbbiekben akár változhat is.

Galéria megnyitásaA memóriaárak csökkenésére utal az a tény, hogy a DRAM piacon az azonnali kereskedésben 10%-kal alacsonyabb árak vannak érvényben, mint a szerződéses piacon, ez pedig az elemzők szerint egyértelmű jele annak, hogy általános árcsökkenés indul.

A DRAMeXchange frissített előrejelzése alapján a szerverekbe és a számítógépekbe szánt DRAM lapkák árai 5%-kal csökkenhetnek ebben a negyedévben. A szerverpiacon egyelőre kiszámíthatatlan, hogyan alakulnak az igények, a DRAM piac azonnali árai pedig folyamatosan csökkennek, így a koreai vállalatok már módosították is az erre a negyedévre érvényes áraikat. A Samsung még a memórialapkák termelését is visszafogta, hogy stabilizálni tudja az árakat – és ezzel együtt a profitot is óvja. A piacnak nagyon nem tesz jót az Intel processzorok hiánya, ami nem csak a noteszgépek és az asztali számítógépek, de a szerverek szegmensében is érezteti negatív hatását.

Ez persze csak az Intel és partnerei szemszögéből nézve rossz, az AMD számára viszont kiváló lehetőség, hogy tovább növelje piaci részesedését. A speciális eszközökbe szánt DRAM-ok iránti kereslet szeptember óta szintén csökkent, amelynek elsősorban az Amerikai Egyesült Államok és Kína között dúló kereskedelmi háború az oka.

A mobilok szegmensében fellendülést hozhat az új iPhone generáció, amelynek tagjai miatt több DRAM lapkára lehet igény, de a piac óvatos, mert előre nehéz kiszámítani, hogy a méregdrága mobilok iránt mekkora kereslet mutatkozik. A DRAMeXchange elemzői szerint elég nagy az esély arra, hogy idővel ebben a szegmensben is túltermelés jelei mutatkoznak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap