A NASA utoljára tesz kísérletet az Opportunity feltámasztására

A 15 éves marsjáró tavaly nyár óta hallgat, így nem sok remény van a sikerre, bár akkor sem panaszkodhatunk, ha így ér véget a küldetés.

A NASA utoljára tesz kísérletet az Opportunity feltámasztására

Tavaly nyáron gigantikus porvihar alakult ki a marsi légkörben, amely rövidesen gyakorlatilag az egész bolygóra kiterjedt. Mivel a levegőben lévő por kitakarta a Napot, a NASA energiatakarékos üzemmódba kapcsolta a napelemes Opportunity-t, vagyis műszereinek többségét leállították. Abban reménykedtek, hogy ilyen módon a rover elég energiával rendelkezik majd a fűtéshez, hogy érzékeny rendszereit megvédje a hidegtől, és ha a légkör kitisztul, képes lesz újra feltölteni akkumulátorait.

Az rover azonban azóta sem jelentkezett. A NASA június 10-én kommunikált utoljára a marsjáróval, és egyelőre senki sem tudja, hogy mi lehet a hallgatás oka. Az Opportunity irányítói most mindenesetre tesznek egy (valószínűleg) utolsó kísérletet a kapcsolatfelvételre: a passzív hallgatózás helyett megpróbálnak új parancsokat küldeni a rovernek, hátha ezekre reagál majd.

Hogy mi történhetett, azzal kapcsolatban csak találgatni lehet. Elképzelhető, hogy a rover napelemeit annyira belepte a por, hogy nem tudják hasznosítani a napenergiát, de az is lehetséges, hogy a vihar kárt tett valamelyik fontos rendszerben. Kevésbé valószínű lehetőség, hogy a rover alapvetően jól van, csak nem tud kommunikálni, mert rádióadói kikapcsoltak vagy mert belső órája elromlott. Ha az utóbbi eshetőségek állnak fent, azokon a mostani parancsok segíthetnek, ezekkel ugyanis megpróbálják újraindítani a rendszert a szakértők.

Galéria megnyitása
2014-ben ilyen szépen letisztogatták az Opportunity napelemeit a marsi szelek

Ha a napelemeken található por okozza a gondokat, még van némi esély rá, hogy a probléma magától megoldódik, hiszen a Marson jelenleg is tart a szeles évszak, amely a múltban már többször „helyrehozta” a rovert, lehetővé téve, hogy az sokszorosan túlteljesítse eredeti, 90 napra tervezett küldetését. A gond azonban az, hogy a szeles időszak lassan véget ér, és ezt a tél követi, amely viszont olyan alacsony hőmérsékleteket hoz, amelyek katasztrofális hatással lehetnek a roverre, ha az nem rendelkezik energiával. A marsi tél végzett az Opportunity testvérével, a Spirittel is 2010-ben.

Sok lehetőség tehát már nincs a rover feltámasztására, és bár mindenki reménykedik a csodában (az irányítók az elmúlt 6 hónap során 600-szor kíséreltek meg kommunikálni a járművel), ha kiderült, hogy véget ért a marsjáró küldetése, az sem lesz tragédia, elvégre az Opportunity elképesztően sikeres éveket tudhat maga mögött. A rover több mint 45 kilométert tett meg a Marson, amely során érdekes marsi kőzeteket, meteoritokat és krátereket vizsgált meg. A tudományos eredmények mellett pedig rendkívül fontos adatokkal járult hozzá a marskutatás jövőjéhez is, hiszen kiválóan demonstrálta, hogy milyen technológiai megoldások működhetnek hosszú távon a szélsőséges marsi környezetben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap