A NASA aszteroidát juttatna a Hold közelébe

Az amerikai űrügynökség azt fontolgatja, hogy Hold körüli pályára juttat egy aszteroidát, mivel ott sokkal kényelmesebben lehetne tanulmányozni az ezen égitestekben rejlő lehetőségeket.

A NASA aszteroidát juttatna a Hold közelébe

A NASA a legújabb hírek szerint azt fontolgatja, hogy Hold körüli pályára juttat egy aszteroidát. A Keck Intézet munkatársai beszámolójukban elmondták, hogy ők dolgoznak annak az űrjárműnek az előzetes tervein, amely befogná, majd égi kísérőnk közelében engedné útjára a kisméretű égitestet. A becslések szerint 2,6 milliárd dolláros összköltségvetésű vállalkozás valamikor a 2020-as években fejeződne be.

Jelenleg az amerikai űrügynökség egyetlen hivatalosan is megerősített jövőbeli terve az Orion nevű, emberi személyzettel bíró űrkapszula Hold körüli pályára juttatása, azonban egyre többen rebesgetik, hogy a NASA komolyan tervezi egy földközeli kisbolygó emberi meglátogatását is. Az egyik lehetséges célpont az 1999 AO10 jelű égitest lehet, azonban egy ilyen küldetés legalább fél évet venne igénybe, közben kitéve az űrhajósokat a kozmikus sugárzás káros hatásainak, arról nem is beszélve, hogy időközben az égitest annyira eltávolodna bolygónktól, hogy az asztronautáknak kevés reményük lenne a hazatérésre.

Egy kisbolygó robotszondával történő befogása tehát sokkal optimálisabb megoldás lenne, mondják a Keck kutatói, hiszen egy Hold körüli pályán elhelyezett objektum jóval könnyebben elérhető és vizsgálható mind az automatizált szondák, mind pedig az emberi felfedezők számára.

A szakértők úgy gondolják, hogy egy lassan mozgó, ionhajtóművel működtetett űreszközt kellene eljuttatni egy 7 méternél nem nagyobb átmérőjű aszteroida közelébe, amelyet a rendszer egy 10-15 méteres tárolóba fogna be, majd lassan a Hold felé indulna. Nagyjából hat-tíz évet venne igénybe egy ilyen művelet végrehajtása.

A projekt technikai és tudományos részletei egyelőre meglehetősen kidolgozatlanok, de kétségkívül érdekes lehetőségeket vet fel az ötlet. A NASA már korábban is gondolkodott azon, hogy állandó űrbázist kellene létesíteni a Föld-Hold-rendszer kettes számú Lagrange-pontjában. Az itt állomásozó asztronautáknak kiváló lehetősége nyílna a Hold körüli pályán elhelyezett kisbolygó tanulmányozására, és akár a leszállásokat is gyakorolhatnák annak felszínén. Megállapíthatnák továbbá, hogyan lehetne helyben üzemanyagot vagy építőanyagot gyártani az aszteroida anyagából, ami nagyban elősegíthetné a távolabbi küldetéseket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward