Shop menü

A MICROSOFT SZÁMÁRA IS ÉRDEKES LEHET A META BÍRÓSÁGI GYŐZELME

Az FTC távközlési hatósággal szemben nyert a vállalat egy felvásárlási ügyben.
Török Roland
Török Roland
A Microsoft számára is érdekes lehet a Meta bírósági győzelme

A nagy cégek egyik módszere arra, hogy örökké nagyok maradjanak sokszor az, hogy egyszerűen felvásárolják a konkurenciát, mielőtt azok veszélyt jelentenének rájuk. Ezek a felvásárlások az érvelések szerint azért szoktak létrejönni, hogy az új csapat a nagyvállalati környezetben több tőkével még nagyszerűbb dolgokat hozzon létre, de sajnos legtöbbször a valóság az, hogy ezeket a részlegeket hamar leépítik.

Ez természetesen nem jó a fogyasztóknak, hiszen így a nagyvállalatok konkurens termék nélkül jóval szabadabban döntenek az árazásról. A vásárlók számára lényegében megszüntetik az alternatívát: vagy az ő termékük, vagy semmi. Éppen ezért vizsgálják a piacfelügyeleti szervek a nagyobb felvásárlásokat, így az amerikai FTC-nek is (Federal Trade Commission) az egyik feladata, hogy a piactorzító hatású üzleteket leállítsa.  

Az FTC az utóbbi időben többször is középpontba került, hiszen ez a szervezet vizsgálja a Microsoft által megcélzott Activision Blizzard King felvásárlást, arra hivatkozva, hogy így túl nagyra nőne az Xbox részleg, ezzel pedig akár el is lehetetlenítheti a konkurens Sony, Nintendo, vagy más feltörekvő játékipari szereplők megélhetését.  

A Meta már korábban szembetalálkozott az FTC-vel, mint a Microsoft, ők ugyanis a Magyarországról nem elérhető, de Amerikában népszerű VR fitnesz programot, a Supernaturalt fejlesztő Within stúdiót akarták felvásárolni, de erre a tranzakcióra is nemet mondott az FTC pár hónappal ezelőtt. 

Az FTC szerint a Meta már így is a legnagyobb VR szereplő, a legnépszerűbb VR játékot készítő Beat Games is az ő tulajdonukban van, így a Beat Saber után a második legnépszerűbb fitnesz appot nem vásárolhatják fel, mert ezzel monopolizálnák a VR fitnesz piacot is.  A Meta nem értett egyet az FTC-vel, ezért bíróságra vitte az ügyet. A Bloomberg értesülései szerint viszont a bíróság most kimondta, hogy ez a stúdiófelvásárlás nem piactorzító, van elég szabad konkurencia, így engedélyezni kell az üzletet számukra. 

A döntés jelentős vereség a Joe Biden által kinevezett Lina Khan számára, aki az elődeinél sokkal komolyabban szeretne odacsapni a nagy techcégeknek. Ennek a nagyobb szigornak lehet áldozata a Microsoft is, akik nagyon szeretnék, hogy megtörténjen a saját tranzakciójuk is, így ők szintén a bíróságon támadhatják majd meg az FTC esetlegesen negatív döntését. A Meta példájából okulva lehetséges, hogy egészen jó esélyük is nyílhat a győzelemre. 

A közvélemény és a játékipar egy része általánosságban támogatja az Activision Blizzard felvásárlást, ám a Sony mindent elkövet annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg. Az Activision Blizzard kommunikációs vezetője szerint viszont az FTC-nek elég lenne megnéznie a HBO Last of Us sorozat sikereit, hogy lássák, semmilyen veszély nem fenyegeti a Sony-t, így is ők uralják a videojáték-, zene- és a filmipart.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére