A legkisebb törpe?

Egy egészen apró, eddig aszteroidának hitt égitest lehet a legkisebb ismert törpebolygó a Naprendszerben.

A legkisebb törpe?

A 10 Hygiea nevű objektumról készült eddigi legjobb felvételek alapján ugyanis az égitest szinte tökéletesen gömb alakú, ami az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy bekerüljön a törpebolygók közé. Formálódása ugyanakkor azt is felveti, hogy lehetséges, hogy át kellene fogalmazni a törpebolygók definícióját.

A Hygieát 1849-ben fedezték fel, de egészen mostanáig nem készült róla nagyfelbontású kép, a rendelkezésre álló adatokból pedig nem lehetett eldönteni, hogy a felszíni varianciák az égitest alakjából, vagy a felszín fényvisszaverő képességének változatosságából adódnak. A chilei VLT távcső azonban nemrégiben sikeresen lencsevégre kapta az objektumot, és az meglepően gömbölyű alakot mutat.

 

Galéria megnyitása

A törpebolygók kategóriájába tartozó égitesteknek négy feltételnek kell megfelelniük: a Nap körül keringenek, nem lehetnek holdak, pályájukról sikeresen eltakarították a kisebb égitesteket, és elég nagy tömegűek ahhoz, hogy gömbölyű alakot vegyenek fel. Azt a kutatók korábban is tudták, hogy a Hygiea megfelel az első három kritériumnak, az alakra vonatkozó kitétel azonban csak a VLT felvételei alapján nyert igazolást.

Ha ezek alapján valóban megtörténik az átsorolás, az alig 430 kilométer átmérőjű égitest a legkisebb ismert törpebolygó lesz, amely ráadásul kevesebb mint fele akkora átmérőjű, mint méretben soron következő társa. Ami ennél is fontosabb lehet azonban, a modellek alapján a Hygiea gyökesen másként keletkezett, mint a többi törpebolygó: egy hatalmas ütközés során egy nagyobb égitest darabjaira esett szét, és ennek törmelékéből állt össze az új objektum. Míg tehát a Vesta vagy a Pluto a bolygókhoz hasonlóan évmilliók alatt formálódott, és szilárdult meg, a Hygiea egy sokkal gyorsabb és intenzívebb folyamatban keletkezett.

Arról, hogy a Hygiea bekerül-e a törpebolygók közé a Nemzetközi Csillagászati Unió dönt majd. Miroslav Brož, a Hygieáról készült képeket készítő cseh csillagász szerint azonban az objektum kapcsán érdemes lenne átgondolni a „törpebolygóság” kritériumait. A többi törpebolygó ugyanis azért is került be ebbe a csoportba, mert nemcsak formájukban hasonlítanak a nagyobb bolygókra, de hasonló módon is keletkeztek, ami a Hygieára nem igaz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap