A következő AMD EPYC szerverprocesszorok már négyutas SMT-vel érkezhetnek?

A ZEN 3 architektúra köré épülő harmadik generációs EPYC szerverprocesszorok több érdekes újítást tartogathatnak.

A következő AMD EPYC szerverprocesszorok már négyutas SMT-vel érkezhetnek?

Az AMD második generációs EPYC szerverprocesszorai, amelyek a ZEN 2 architektúra köré épülnek, augusztus folyamán rajtoltak el, nemrégiben pedig egy speciális modell is megjelent, ami kifejezetten a HPC piacra érkezett. A vállalatnál közben már a harmadik generációs fejlesztésén dolgoznak, amely a ZEN 3 architektúra köré épül, megjelenésére pedig 2020 folyamán számíthatunk.

Galéria megnyitása Az IBM megoldása Konkrét újításokkal kapcsolatban egyelőre nincsenek hivatalos információk, de egy érdekes pletyka azért felröppent, amely az SMT (Simultaneous Multi-Threading) támogatás továbbfejlesztéséről szól. Jelenleg az SMT jóvoltából egy fizikai processzormag két szálon tud dolgozni, ami bizonyos esetekben érezhető teljesítménynövekedést hoz a konyhára. A ZEN 3 esetében a kétutas megoldást egy négyutas válthatja, vagyis minden egyes processzormag négy szálon dolgozhat egy időben, így bizonyos feladattípusok esetében igen komoly teljesítménynövekedésre lehet kilátás – már amennyiben az értesülések pontosak.

Galéria megnyitása Az AMD is hasonló irányba indulhat A négyutas rendszer esetében a mikro-műveleteket négy kisebb csoportra bontja a rendszer, így minden egyes szál elindíthatja a művelet egy részének végrehajtását, így a teljes végrehajtási idő gyorsabb lehet, mint ha csak kétutas rendszerben történne a feladatvégzés. A négyutas SMT-t többféle feladatvégzésre is optimalizálhatja a cég, így az extra funkció jóvoltából jelentősebb teljesítménynövekedés is elérhető lehet. Ennek mértékére később derülhet fény.

A ZEN 3 alapú harmadik generációs EPYC szerverprocesszorok már nem a TSMC hagyományos 7 nm-es gyártástechnológiájával készülhetnek, ami DUV levilágítással hozza létre a szükséges rétegeket, hanem a második generációs 7 nm-es gyártástechnológiával, ami már az EUV (Extreme Ultra Violet) levilágítást is beveti bizonyos rétegek elkészítéséhez. A 7 nm EUV eljárásnak köszönhetően a tranzisztorsűrűség akár 20%-kal is növekedhet, vagyis adott területre több tranzisztort zsúfolhatnak, ami összességében a teljesítmény növelését és a képességek bővítését eredményezheti.

A négyutas SMT egyébként nem újdonság, hiszen az IBM Power architektúrája már évek óta támogatja, sőt, nyolcutas SMT is rendelkezésre áll, ami bizonyos esetekben komoly előnyöket hozhat feladatvégzés terén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap