A koronavírus miatt nem cserélődik a Windows 7

A Windows 10 decemberről januárra nagyobb mértékben növelte részesedését, ám januárról februárra már nem maradt a korábbi lendületből.

A koronavírus miatt nem cserélődik a Windows 7

A Windows 7 pályafutása hivatalosan 2020. január 14-én ért véget, vagyis az átlagfelhasználók innentől kezdve nem kapnak biztonsági és egyéb frissítéseket az öregecske operációs rendszerhez. Kivételt képeznek ez alól azok az üzleti felhasználók, akik igényelték a fizetős kiterjesztett támogatást, amelynek keretén belül maximum további 3 évig használhatják az operációs rendszert, így ha több száz vagy több ezer konfigurációt kell Windows 10-re frissíteniük – ami többnyire hardveres frissítést is igényelhet –, kapnak egy kis időt arra, hogy megtervezzék a folyamatot és elkülönítsék az ehhez szükséges anyagi forrásokat.

Noha a Windows 7 mostantól egy elavult, nem túl biztonságos operációs rendszernek számít a Microsoft szemszögéből, így mindenkit arra ösztönöznek, hogy váltsanak modernebb operációs rendszerre, mégis sokan kitartanak a Windows 7 mellett, legalábbis erre utal a NetApplications legfrissebb statisztikája.

Ebből kiderül, hogy idén januárban már csökkent valamelyest a Windows 7 piaci részesedése, vagyis a decemberi 29,57%-ról 25,56%-ra mérséklődött januárban, majd februárban már csak egy apróbb csökkenés mutatkozott, ami mindössze 0,46%-ot takar. Ezzel egy időben a Windows 10 piaci részesedése természetesen nőtt, ugyanis a decemberi 53,36%-ról januárban 57,08%-ra, majd februárban 57,39%-ra emelkedett, vagyis összességében nem történt olyan drámai változás, mint amilyenre sokan számítottak.

Galéria megnyitása

Ennek a tendenciának Microsoft pénzügyi vezetője, Amy Hood szerint - aki a Morgan Stanley Technology Media and Telecom konferencián beszélt a témáról - két oka van. Egyrészt a chipgyártás lassulóban van, így az újabb konfigurációk megjelenése is lassabb, márpedig az új operációs rendszerre történő váltást többnyire az új számítógépek és a rendszerfrissítések szokták jelentősebben felgyorsítani.

A másik ok a Covid-19, vagyis a koronavírus-járvány, ami problémákat okoz a kínai beszállítói láncban, ez pedig ismét csak negatívan érinti az új asztali számítógépek és noteszgépek piacra kerülését. Hood szerint a jelenlegi operációs rendszer adoptációs görbe nagyjából hasonló ahhoz, mint amit korábban tapasztaltak a többi nagy Windows verzióváltásnál, ám most a fentebb említett két ok miatt picivel több időre és munkára van szükség ahhoz, hogy ezekre a kihívásokra megoldásokat találjanak.

Időre és munkára a jelek szerint szükség is lesz, ugyanis a Harvard Business Review munkatársai szerint a beszállítói láncoknál tapasztalható fennakadásokkal kapcsolatban az igazán nehéz időszak még hátravan.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap