A kínai gyárak száznál is több korábbi TSMC mérnököt csábítottak magukhoz

Mivel Kína 2025-re szeretné elérni, hogy nagyrészt házon belülről tudja kiszolgálni a hazai ipar félvezetők iránti igényeit, így a startupok mindent megtesznek, hogy a kormányzat tervei teljesüljenek.

A kínai gyárak száznál is több korábbi TSMC mérnököt csábítottak magukhoz

Kína mindent elkövet azért, hogy 2025-re elérjék, legalább a hazai hardverszükséglet nagyját belföldi forrásból tudják biztosítani, amihez természetesen új félvezetőgyártó üzemekre, rengeteg szakemberre, illetve óriási mennyiségű tőkebefektetésre van szükség. A Nikkei Asia beszámolója szerint a kormányzattól rengeteg tőkét kapnak a különböző piaci szereplők, ám az ütőképes tudás egyelőre elég nagy hiánycikk, ugyanis nincs annyi képzett szakember az országban, amennyire szükség lenne egy ütőképes hazai félvezetőipar talpra állításához és lendületbe hozásához, így a startupok a nagy és neves multinacionális vállalatoktól próbálnak elhódítani menedzsereket és mérnököket, méghozzá elég nagy sikerrel.

A beszámolók alapján a 2019-ben alapított QXIC (Quanxin Integrated Circuit Manufacturing), illetve a 2017-ben alapított HSMC (Hongxin Semiconductor Manufacturing Co) kötelékében már összesen több, mint 100 olyan félvezetőipari mérnök dolgozik, akik korábban a TSMC szekerét tolták. A kínaiak igen komoly fizetést és juttatáscsomagot ajánlanak a célba vett szakembereknek, akik jellemzően csúcstechnológiával dolgoztak korábban.

A HSMC esetében az információk szerint ez konkrétan azt jelenti, hogy a TSMC-nél kapott éves fizetésnek akár kétszeresét, illetve két és félszeresét is megadják a kiszemelt szakembernek annak érdekében, hogy kellően képzett munkaerőhöz juttassák a hazai félvezetőipart, amelynek nagy része mögött vaskos kormányzati támogatások állnak. Ezeket a startupokat sokszor olyan menedzserek terelgetik, akik korábbi munkahelyük révén elég kiterjedt kapcsolatokkal rendelkeznek, és eléggé elismertek az iparágon belül, ami sok előnyt jelenthet. Vannak közöttük olyan szakemberek is, akik korábban a TSMC berkein belül töltöttek be felsővezetői pozíciót.

Galéria megnyitása

A kínai startupokból persze elég sok van, így ezek sokszor egymással is versengenek, hogy megszerezzenek egy-egy szaktekintélyt, ám ennek ellenére is elég komoly problémát jelent a megfelelő szaktudás hiánya, ami jelentősen lelassítja a félvezetőipar fejlesztésével kapcsolatos törekvéseket.

A TSMC a becslések szerint eddig 3000-nél is több félvezetőipari mérnököt veszített el, ami igazából elég nagy mennyiségnek tűnik, ám ez nem veszélyezteti rövidebb távon a vállalat piacvezető szerepkörét, valamint a csúcskategóriás csíkszélességek fejlesztésének folyamatába sem ver éket. A TSMC persze már így is komolyan veszi a helyzetet és a vezetés igyekszik megtartani a jelenlegi munkaerőt, ugyanis ez a vállalat legértékesebb eszköze, ettől függ a hosszabb távú sikere is. Ezzel együtt a szellemi tulajdon védelmére is koncentrálnak, ugyanis félő, hogy a kínaiak nem minden esetben tisztelik majd a szabadalmakat annak érdekében, hogy minél gyorsabban elérjék céljaikat.

A szóban forgó két kínai vállalat egyébként jelenleg a 14 nm-es FinFET gyártástechnológia fejlesztésén dolgozik, ez várhatóan 2022-re készülhet el a HSMC esetében, de az útiterven már a 7 nm-es csíkszélesség is szerepel, igaz, a korábbi tervekhez képest némi csúszásra lehet számítani a COVID-19 okozta nehézségek miatt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap