A JMicron USB portra ülteti az NVMe SSD-ket

Az új hídchipnek köszönhetően a következő generációs külső SSD meghajtók esetében már Thunderbolt 3-as vezérlő nélkül is elérhetővé válik az 1 GB/s-os adatátviteli tempó, természetesen PCIe NVMe alapú SSD kártya használatával.

A JMicron USB portra ülteti az NVMe SSD-ket

A JMicron egy nagyon hasznos vezérlőt mutatott be a Computexen, ami új korszakot nyithat a hordozható külső SSD meghajtók történetében. Jelenleg ezeket a termékeket csak SATA->USB, illetve Thunderbolt->Thunderbolt vezérlőkön keresztül lehet használni: előbbiek olcsóbbak, cserébe elég lassúak; utóbbiak viszont nagyon gyorsak, de a sebességet meg kell fizetni, hiszen az SSD házába is kell egy Thunderbolt vezérlő, ami egyáltalán nem olcsó.

Galéria megnyitása
Fotó: Tom's Hardware

Kézenfekvő megoldás lenne, hogy a PCIe NVMe alapú SSD kártyákat egyenesen az USB 3.1 Gen2 portra ültessük, ám eddig nem készült olyan vezérlő, amivel hasznosítani lehetne a modern szabványban rejlő lehetőségeket. A JMicron jóvoltából hamarosan változásra számíthatunk e téren, ugyanis elkészült az első olyan ezérlő, ami USB 3.1 Gen2 portra ülteti a PCIe NVMe SSD kártyákat.

Galéria megnyitása
Fotó: Tom's Hardware

Az új vezérlő a show alkalmával prezentált tesztek szerint meglehetősen stabilan működik és több gyártó SSD-ivel is tökéletesen kompatibilis. A vezérlő hibátlanul kezelte a Samsung 970 Pro, a Western Digital 3D NVMe és a 3D Xpoint memóriára támaszkodó Intel 900P-s SSD kártyákat is. Ebben az esetben viszont nem áll rendelkezésre teljes adatátviteli sávszélesség, hiszen az USB 3.1 Gen2 szabvány csak 10 Gbps-os elméleti maximális adatátviteli sávszélességre ad módot, amiből még lejön az overhead is. Éppen ezért az új vezérlővel felszerelt külső SSD házak csak PCI Express 3.0 x2-es csatolófelülettel állnak az SSD rendelkezésére, de ez is elég ahhoz, hogy 1 GB/s körüli írási- és olvasási sebességeket érjünk el. Külső SSD-től abszolút nem rosszak ezek az értékek. Persze a Thunderbolt 3 alapú megoldások ennél gyorsabbak is lehetnek, de ár tekintetében is egy másik ligában versenyeznek.

Galéria megnyitása

Az új JMicron vezérlőt több gyártó is használni fogja. A tajvani Axiplus elsők között dobhatja piacra saját megoldásait, amelyek adattároló kapacitás terén 240 GB-tól egészen 960 GB-ig skálázódnak, az azonban nem derült ki, mely gyártó SSD-it használják. Valamint még az sem tudható, mikor jelennek meg és mennyibe kerülnek majd.

Az USB 3.1 Gen2 portra kapcsolódó PCIe NVMe SSD meghajtókról az elkövetkező hónapok során egészen biztosan hallunk még. És az új hídchipből alighanem USB 3.2-es változat is készül majd a későbbiekben, így a 10 Gbps-os sávszélesség 20 Gbps-ra emelhető, hála a két USB 3.1 Gen2-es sáv összevonásának. Ehhez persze alaplapi szinten is új vezérlőkre lesz szükség, ahogy azt korábbi hírünkben már említettük.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward