A hűtő talpára ragadó AMD processzorokra kínál megoldást az új kiegészítő

Egy egyszerű fémlapról van szó, amely a processzort körülöleli, méghozzá a processzorhűtő keretéhez rögzülve, így nincs rá esély, hogy a hűtő eltávolításával a processzort is kihúzzuk a foglalatból.

A hűtő talpára ragadó AMD processzorokra kínál megoldást az új kiegészítő

Az AMD processzorfoglalatoknál (AM2,3,4; FM1,2) olykor-olykor előfordul, hogy a processzorhűtő kiszerelésekor maga a központi egység is kikívánkozik az alaplapból, ami sem a foglalat, sem a processzor lábai számára nem egy egészséges dolog. A helyzetet ronthatja, ha valaki nem veszi észre, hogy a processzorhűtő talpazatára ragadt a processzor, ekkor ugyanis fokozottan fennáll a lábak görbülésének veszélye, ha a „szettet” így tesszi le az asztalra, talpazattal lefelé. Szerencsére utóbbi fiaskó meglehetősen ritka, hiszen csak feltűnik szerelés közben az üres processzorfoglalat, de kizárni sem lehet; valamint a processzorhűtőre ragadást is el lehet kerülni némi trükkel, de erről majd később.

Galéria megnyitása

A fenti problémára a ProArtist szakemberei egy új kiegészítőt terveztek, ami az utángyártott processzorhűtők rögzítő mechanizmusához passzol, feladata pedig az, hogy a processzort a foglalathoz szorítsa, így az említett kellemetlenség előfordulásának esélye nullára csökkenthető.

Maga a processzorfoglalat alap esetben nem mindig tudja megfogni a processzort, amennyiben az IHS és a processzorhűtő talpazata között elhelyezkedő paszta túl erős „kötést” hoz létre a két felület között, így a processzorhűtő leszerelésekor, a foglalat zárt állapotban maradhat, a processzor pedig ennek ellenére is kihúzódhat a Socket AM4-es foglalatból. Ezeket az eseteket többnyire hiba nélkül vészeli át a rendszer, ám így is érdemes elkerülni a helyzetet.

Galéria megnyitása

Éppen ezért készült el a ProArtist IFE2 Cooler Bracket, amely egy másodlagos rögzítőként teljesíthet szolgálatot a rendszerben, majd fölé kerülhet az adott processzorhűtő a szokásos gyári rögzítéssel. Azt persze érdemes szem előtt tartani, hogy az extra alkatrész ronthatja a processzorhűtő teljesítményét, ugyanis az extra távolság miatt csökkenhet az a nyomás, amellyel a rögzítő rendszer az IHS-re szorítja a hűtő talpazatát.

A gyártó a Noctua és a Thermaltake processzorhűtőihez passzoló készletet már forgalmaz Ázsiában, ám arról egyelőre nincs hír, hogy ez az extra kiegészítő később Európában, illetve egyéb térségekben is elérhető lesz-e. A kiegészítő a ProArtist Desserts 3 processzorhűtőjéhez egyébként már gyárilag is jár, ám ez a termék egyelőre nem igazán kapható kereskedelmi forgalomban Ázsián kívül.

Galéria megnyitása

Igazából kis odafigyeléssel az egész probléma megelőzhető, plusz a felhasználók többsége úgysem cserél túl sűrűn processzort, illetve processzorhűtőt, maximum akkor kerül sor szerelésre, ha a régi hővezető pasztát újra cserélné, vagy éppen változik a rendszer valamely komponense (hűtő, alaplap, vagy éppen a processzor).

A hűtőtalpra ragadás esélyét minimalizálhatjuk, ha a nem hagyjuk kihűlni a rendszert a processzorhűtő eltávolítása előtt, valamint akkor is, ha a hűtőt enyhén elforgatva vesszük le a foglalatról. Megfelelő mennyiségű hővezető paszta esetén elég minimális az esélye, hogy a processzor „ragaszkodni fog a hűtőtalphoz”, de némi odafigyeléssel ez még tovább csökkenthető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap