A Huawei belépne a szerverekbe szánt GPU-k piacára?

A vállalatnál egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szerverpiac igényeinek kielégítésére, ebbe a stratégiába pedig tökéletesen illene egy saját, GPU alapú gyorsítókártya is.

A Huawei belépne a szerverekbe szánt GPU-k piacára?

Dél-Koreából egy érdekes pletyka érkezett, amely alapján úgy tűnik, a Huawei rövidesen beléphet a GPU piacra, annak is egy speciális területére, a magas profittal kecsegtető szegmensébe, ahol szerverekbe szánt gyorsítókártyákat kínálhat. Az információ egy dél-koreai újságtól, a The Elec-től származik, hivatalos forrásból azonban hírünk írásakor még nem cáfolták és nem is erősítették meg.

Galéria megnyitása AI gyorsítója már van a vállalatnak, vajon GPU alapú gyorsítója is lesz? A pletyka arra alapoz, hogy a Huawei a szerverek szegmensében már nem egy új szereplő, hiszen tavaly augusztusban dobta piacra az Ascend 910-es AI gyorsítót, ami jelenleg is a világ egyik legfejlettebb megoldásának számít e területen. Az Ascend 910 teljesítményére jellemző, hogy az Nvidia Tesla V100-as gyorsítójához képest kétszer gyorsabb. Alapját 32 DaVinci AI mag adja, amelyekhez HBM2-es fedélzeti memória társul.

A lapka ezzel együtt tartalmaz egyéb logikai blokkokat is, amelyek egyebek mellett 128 videó csatorna dekódolására képesek, de ezeken felül egy Nimbus V3-as lapka is helyet kapott a tokozáson belül, ami az I/O részleget kezeli. A chip a Huawei szerint 256 TFLOP/s-os számítási teljesítményre képes FP16-os műveletek esetén, ezzel szemben a Tesla V100 csak 112-125 TFLOP/s-os eredmény elérésére képes. Persze a két termék között gyártástechnológia terén is bőven van különbség: míg a Huawei lapkája 7 nm-es, addig a Tesla V100 GPU-ja 12 nm-es csíkszélességgel készül.

A Huawei nemrégiben egy speciális szerverprocesszort is bemutatott, ami egy új szerver termékpaletta részét képezi, azaz egyre nagyobb hangsúlyt fordít a vállalat a szerverpiacra. A Kupeng 920-as modell alapját az ARMv8 architektúra adja. Ez a processzor összesen 64 maggal rendelkezik, amelyek 2,6 GHz-es órajelen ketyegnek, de rajtuk kívül PCIe 4.0-s és CCIX csatolót is kínál a termék, valamint két darab 100G RoCE port kiszolgálására is képes. Memória-támogatás terén nyolc csatornára, illetve DDR4-3200 MHz-es modulok kezelésére számíthatunk, vagyis memória-sávszélesség tekintetében mintegy 46%-kal jobb a Huawei megoldása, mint a hasonló kategóriájú konkurens lapkák. A Kunpeng 920 a Big Data szegmensben próbál érvényesülni.

A fenti kínálatba tökéletesen illene egy GPU alapú megoldás is, amely a pletykák szerint még idén megjelenhetne, így a mostani kétszereplős szegmens négyszereplősre bővülne, hiszen az Intel is idén mutatja be Xe architektúra köré épülő megoldásait. Hogy a Huawei tényleg belép-e a szerverekbe szánt GPU-k, illetve gyorsítókártyák szegmensébe? Remélhetőleg hamarosan kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap