Shop menü

A HP ELVISZI KÍNÁBÓL PC-GYÁRTÓ KAPACITÁSÁNAK JELENTŐS RÉSZÉT

Az új célországok között szerepel Tájföld, Mexikó, illetve Vietnám is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A HP elviszi Kínából PC-gyártó kapacitásának jelentős részét

A HP vezetése a legfrissebb hírek alapján éppen azon munkálkodik, hogy PC gyártásának egy jelentős részét átmozgassa Kínából egyéb térségekbe, ez a döntés főként a noteszgépek gyártását és összeszerelését érinti. A célpontok között szerepel Tájföld, illetve Mexikó és Vietnám is. A Nikkei információi szerint a lépésre több okból is szükség van, ezek között jelen van a Kína és az Amerikai Egyesült Államok között húzódó kereskedelmi csatározás, valamint a különböző geopolitikai feszültségek is szerepet játszottak a döntésben. A HP egyébként nem az egyedüli PC gyártó, aki szeretne némileg függetlenedni Kínától, több egyéb vállalat is hasonló stratégiát követ.

A PC gyártók rangsorában a HP a második helyet foglalja el, rögtön a Lenovo mögött, vagyis az, ha a cég a termelőkapacitásának egy jelentős részét elviszi egy országból egy másikba, az mindenképpen jelentős változásokat hoz mindkét térségben. Az aktuális tervek alapján az üzleti noteszgépek gyártásának egy részét várhatóan Mexikóba költöztetik, míg a konzumerpiaci HP notebookok termelésének egy része Tájföldre kerülhet. Később, valamikor a 2024-es esztendő folyamán Vitenám is szerephez jut, vagyis oda is átkerül némi PC-gyártó kapacitás. Az aktuális év folyamán várhatóan maximum 5 millió PC készülhet Kínán kívül a HP esetében, ami elég jelentős mennyiség, hiszen a vállalat globális szinten 55,2 millió PC-t szállít le.

Galéria megnyitása

A célországok közül Tájföld mindenképpen megkönnyíti a gyártókapacitás áthelyezését, ott ugyanis elég jól kiépült PC-gyártói infrastruktúra várja a vállalatot. Mexikó is kiváló választás lesz, ugyanis a HP céljai között szerepel, hogy az elsődleges piaci területet, azaz Észak-Amerikát minél hatékonyabban szolgálhassa ki, ebben pedig nagy segítséget nyújthat a Mexikóba átmozgatott PC-gyártás. Noha a változások azt sugallhatják, hogy a HP vezetése minél inkább függetlenedne a kínai PC-gyártástól, ez abszolút nem így van, hiszen a 2008 óta rendelkezésre álló fontos termelőközpont, amely Chongqing városa mellett helyezkedik el, továbbra is kifejezetten fontosnak minősül majd a vállalat számára. Igazából csak diverzifikálni szeretnék a PC-gyártást, ennek köszönhetően zökkenőmentesebben szolgálhatják ki a piacot.

A HP természetesen nem az egyetlen vállalat, amely próbálja diverzifikálni termelését. Egyebek mellett a Dell is azon dolgozik, hogy csökkentse a Kínában készített chipektől való függőségét. Ezzel egy időben a vállalat vezetése azt a célt is kitűzte, hogy a teljes noteszgép-termelésének legalább 20%-át Vietnám állítsa elő az idei év folyamán. Az Apple szintén dolgozik azon, hogy termékeinek gyártása egyéb térségekben is lehetővé váljon: nemrégiben Vietnámban indították el a MacBook-ok gyártását.

A PC gyártók esetében a fenti lépéseket több okból is muszáj volt megtenni. Az egyik fő ok a Kína és az Amerikai Egyesült Államok között húzódó geopolitikai feszültségek, de ebbe a körbe tartozik a Kína és Tajvan közötti feszültség is. Nem elhanyagolható szempont, hogy Kínában egyre csak növekednek a gyártási költségek, ezzel egy időben pedig megfelelő munkaerőt is nehéz találni, a munkabérek pedig szintén egyre magasabbak, így a vállalatok költséghatékonyabb alternatívákat próbálnak keresni annak érdekében, hogy a profittal kapcsolatos célkitűzések is teljesíthetőek legyenek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére