A hobbitok elődei is hobbitok lehettek

Egy kutatócsoport megtalálta a rejtélyes floresi ember 700 ezer éve élt elődeit, akik talán még apróbbak lehettek, mint az alig 1 méteres emberfaj tagjai.

A hobbitok elődei is hobbitok lehettek

1. oldal

2003. szeptember 2-án Mike Morwood és kollégái egy hihetetlenül érdekes koponyát ástak elő az indonéziai Flores szigetén. A lelet méretre nagyon kicsi volt, mintha egy gyerekhez tartozott volna, állandó fogai és más jellemzői azonban arról tanúskodtak, hogy egy felnőtt maradványairól lehet szó. Az egykor élt ember egy 30 év körüli nőstény volt, aki nagyjából 106 centiméter magas lehetett, tömege pedig 25 kilogramm volt. A csimpánzokra jellemző méretű aggyal rendelkező leletet a feltáró csapat LB1 néven jegyezte be, mivel az a Liang Bua nevű barlangból került elő, és a szakértők egyetértettek, hogy az egy eddig ismeretlen emberféléhez, a Homo floresiensis nevű fajhoz tartozhatott.

A világ nagy része Morwood által kitalált becenevén, hobbitként ismerte meg az apró termetű floresi embert. A csapat tagjai azóta további kilenc hobbit részleges csontvázát találták meg. A leletek alapján az emberfélék ezen faja 50–100 ezer évvel ezelőtt élhetett Flores szigetén. Ezek az információk rengeteg kérdést vetnek fel a hobbitokkal kapcsolatban. Nem tudni, hogy miért voltak olyan aprók, ahogy az is rejtély, hogy honnan származhattak. Morwood kezdettől úgy vélte, hogy a válaszok egy része helyben lelhető fel, és ezekhez csak meg kell találni a szigeten a hobbitok elődeit.

A Liang Buától 70 kilométerre keletre található Soa-medence kiváló ásatási helynek ígérkezett erre a célra. A régészek az 1950-es évek óta végeztek ásatásokat a régióban, és bár számos kőszerszámot feltártak, emberfélék csontjaira nem sikerült ráakadniuk. Morwood csapata az 1990-es években kezdett a helyszínen dolgozni, egy Mata Menge nevű lelőhelyen. Eleinte csak kevesen munkálkodtak a területen, a barlang teljes feltárását követően azonban több mint százra duzzadt az itt dolgozók létszáma. „A betonkemény sziklán csak nagyon lassan tudtuk átfúrni magunkat, és a terület is meglehetősen nagy méretű” – mondja Adam Brumm, aki 2004-ben csatlakozott a csapathoz. „Olyan volt, mintha több tucat szénakazalban keresnénk azt a bizonyos tűt.”

Az évek során nagyjából 20 ezer fosszilis maradvány került elő a lelőhelyről, amelyek azonban nem emberekhez, hanem rágcsálókhoz, komodói varánuszokhoz és törpe elefántokhoz tartoztak. És persze több ezer kőeszközt is előástak a kutatók, ezek készítőinek ugyanakkor nyoma sem volt. A szakértőkben felmerült, hogy esetleg a varánuszok tüntették el az emberi maradványokat, de az is eszükbe jutott, hogy egyszerűen óriási peche van az egész csapatnak. Afrikában jószerivel nem lehet olyan helyet találni, ahol egy kis ásás után ne kerülnének elő emberi fosszíliák, mondja Brumm. Floresen azonban ezekre egyszerűen nem sikerül ráakadni, pedig az egykori emberi jelenlétről rengeteg jel tanúskodott.

Homo sapiens és Homo floresiensis

Aztán 2014. október 8-án, a projekt utolsó évének utolsó előtti hetében végre sor került a várva várt áttörésre. Mika Puspaningram, a csapat egyik irányítója épp az aznap kiásott leleteket vizsgálta át, amikor egy emberi fogra akadt a sok nem emberi csont között. A homokkőrétegből, amelyből a fog származott, aztán pillanatok alatt további öt fog és egy állkapocstöredék is előkerült, amelyek legalább három különböző emberhez tartoztak. Az egykor élt faj tagjai látszólag kis létszámban voltak jelen, és méretük is apró volt, történetük azonban rendkívül jelentős lehet a floresi ember kialakulása szempontjából.

A csontok és fogak ugyanis a kormeghatározó vizsgálatok alapján 700 ezer évesek, vagyis tízszer annyi idősek, mint a korábban feltárt hobbitok maradványai. Formájuk alapján a maradványok a Liang Bua barlangban megtalált egykor élt emberek felmenőihez tartozhattak, és velük egy fajt alkottak. Érdekes módon azonban ezek a korábban élt hobbitok még apróbbnak tűnnek a barlangi egyedeknél. A feltehetően egy felnőtthöz tartozó állkapocscsont 21–28 százalékkal rövidebb, mint a Liang Bua lelőhelyen talált hasonló csontok. Hogy ezek a korai hobbitok valóban kisebbek voltak-e leszármazottaiknál (vagy ez utóbbiak voltak saját populációjuk óriásai), vagy csak különösen kistermetű egyedek kerültek elő Mata Mengén, azt egyelőre nem tudni.

2. oldal

Annyit azonban világossá tesznek az új leletek, hogy a hobbitcsontok nem származhatnak növekedési problémáktól sújtott modern emberektől, ahogy az korábban felvetődött velük kapcsolatban. Ezt a teóriát a 2003-as leletekkel egy kicsit is alaposabban foglalkozó kutatók eleve nagyon valószínűtlennek tartották, az újonnan előkerült maradványok azonban egyértelműen cáfolják a teóriát. A 700 ezer éves hobbitok ugyanis sokkal korábban éltek, mint a legkorábbi modern emberek, és már régen Floresen laktak, mire a Homo sapiens először elhagyta Afrikát.

Így aztán két lehetséges magyarázat kínálkozik a hobbitok eredetére. A legszélesebb körben elfogadott teória szerint a Homo floresiensis a Homo erectus eltörpült leszármazottja lehet, vagyis ugyanaz a felegyenesedett, eszközhasználó, nagy aggyal rendelkező, az egész bolygón elterjedt faj az elődje, amely a modern embernek is. A másik elmélet szerint a hobbitok egy még korábbi előd, talán a Homo habilis vagy az Australopithecusok valamelyik fajának leszármazottai lehetnek.

A Mata Menge lelőhelyen ásó csapat nagy része úgy véli, hogy az első teória áll közelebb a valósághoz, és ezt az elméletet az előkerült fogak jellege is alátámasztja. William Jungers, a Stony Brook Orvostudományi Egyetem kutatója szerint azonban, aki néhány hónapja vizsgálta meg az új leleteket, a hobbitok fejlődése hamarabb vált le a modern emberéről. A szakértő úgy véli, ha Floresen esetleg előkerülnek a kistermetű faj egymillió éves elődei, azok is kistermetűek és jóval primitívebbek lesznek a Homo erectusnál.

Az eredet kérdését egyelőre nem lehet egyértelműen megválaszolni, és az előkerült kőeszközök tovább bonyolítják a helyzetet. A Mata Mengét feltáró csapat 47 tárgyat talált abban a homokkőrétegben, ahonnan az emberi csontok is előkerültek. Ezek annyira hasonlítanak a Liang Bua barlangból előkerült, jóval fiatalabb eszközökre, hogy azt sugallják, Flores apró lakói egy több százezer évig tartó kulturális stagnáláson mentek keresztül.

Bár csontok egyelőre nincsenek a korai hobbitokat megelőző időkből, egymillió éves eszközök már kerültek elő a szigeten. Ezek a tárgyak szintén hasonlítanak a kései utódok eszközeire, azonban megmunkálásuk sokkal finomabb. Olyan precízen pattintott szerszámokról van szó, amelyekhez hasonlók Flores későbbi időszakaiból nem kerültek elő, Afrikában viszont bőven akadnak hasonlók, és ezek rendszerint a készítő faj agyműködésének magas szintjét jelzik.

Elképzelhető tehát, hogy egymillió éve egy csapat Homo erectus kötött ki Floresen, akik magukkal hozták fejlett szerszámaikat is. A hasonló szigeteken pedig köztudottan különös fordulatok következhetnek be egy faj evolúciójában, hiszen a terület mérete korlátozott, ahogy az erőforrások is, és ragadozók hiányában egyes állatok nagyon nagyra nőhetnek meg (ahogy ezt a komodói varánuszok is tették), a korábban nagytestű fajok pedig összezsugorodhatnak – ahogy az elefántokkal és talán az ide érkező emberekkel is történt. Ahogy a Homo erectusok teste és feje zsugorodott, technológiájuk is egyszerűbbé vált, és lassan egy új fajjá, floresi emberekké, azaz hobbitokká váltak.

Az előzőekben felvázolt történet igazolásához persze további bizonyítékokra lesz szükség. Brumm és csapata jelenleg egy szomszédos hegyoldalban igyekszik feltárni azt a homokkőréteget, amelyből az emberi maradványok előkerültek, illetve ennél mélyebbre is terveznek ásni. Egyrészt még több korai hobbitcsontot szeretnének előkeríteni, másrészt ezek elődeit is szeretnék megtalálni, akikhez a fejlett eszközök tartoztak. Brumm meg van győződve arról, hogy ez utóbbi emberek maradványai ma is ott rejtőznek a szigeten, és ha csapata kellően kitartó, meg is fogják találni ezeket.

A kutatás legújabb szakaszában Mike Morwood sajnos már nem tud részt venni, a kutató ugyanis 2013 júliusában rákban elhunyt. „Ez az igazi tragédia” – mondja Brumm. Morwood jelen volt a munka minden egyes lépése során, még nagybetegen is kijárt a feltárási területre dolgozni az óriási forróságban, a korai emberi csontok megtalálását azonban már nem érhette meg. Morwoodot a helyiek is nagyon tisztelték, és máig hiányolják. Hitük szerint szelleme ma is azt teszi, amitől igazán boldog volt életében: továbbra is szigeten van, és emberi fosszíliákat keresgél, mondja a kutató.

Mike Morwood egy hobbit koponyájával

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward