Shop menü

A GOOGLE MEGEGYEZETT AZ EU-VAL, SZÁMOS ÚJÍTÁS JÖN A FELHASZNÁLÓK ÉRDEKÉBEN

Több információval szolgál majd a Google az embereknek, és igyekszik megfelelni az új törvényeknek minden téren.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Google megegyezett az EU-val, számos újítás jön a felhasználók érdekében

A Google egyik azoknak a technológiai vállalatoknak, akik a legnagyobb mértékben érintettek lesznek az idén és jövőre életbe lépő új törvénycsomagoknak, a DSA-nak és a DMA-nak. Digitális kapuőrként hivatkozik az Európai Unió és az Európai Bizottság a Google-re, és most a keresőóriás abszolút együttműködőnek bizonyul a legtöbb fronton.

Több olyan vállaltatást is tesz a Google, ami segíteni fogja a felhasználókat a jövőben abban, hogy tisztábban lássák a digitális teret és pontosabb információt kapjanak egyebek mellett arról is, hogy az Európai Unióban milyen adatvédelmi irányelveknek kell megfelelnie a cégeknek. Arról számolt be az Európai Bizottság, hogy a Google készen áll, hogy számos szolgáltatásának működésén módosítson az átláthatóság jegyében.

A mostani bejelentés arról szól, hogy változni fog a Google Play Áruház, Google Hotels, a Google Flight, és a Google Store, a cég bolti szolgáltatása is.

A keresőóriás a jövőben a lehető legátláthatóbb módon fogja azt jelezni, hogy a Google Flights és a Google Hotels esetében egy adott szolgáltatást maga a Google biztosít-e, vagy az tőle független, valamilyen más vállalatnak köszönhető. Mutatni fogja, mikor csak más cégek közvetítőjeként szolgál egy adott helyzetben. Ezen felül azt is megjeleníti majd, amikor éppen referencia árakat használnak egy-egy akciós hirdetés kiemelése esetén.

Galéria megnyitása

Egyértelművé fogja tenni a felhasználók számára a Google, hogy a Hotels szolgáltatás keretében megjelenő értékeléseket, pontozásokat semmilyen módon nem ellenőrzi, ezek nem hitelesített információk alapján jelennek meg, tehát egyáltalán nem biztos, hogy valós képet festenek egy szállásról. Továbbá ugyanazoknak az átláthatósági normáknak igyekszik majd megfelelni, amiknek a konkurens platformoknak, így például a Bookingnak meg kell felelnie.

Az EU-n belül nem ritka az, hogy az ember más országba utazik. Ilyen esetekben viszont a Google Play Áruház használatában lehetnek változások. Éppen ezért a Google már útmutatóval fog szolgálni az ilyen esetekre, már ha szükséges. Mert a cég azt is megoldja majd, hogy az Európai Unión belül lehessen bárhonnan fizetni például az applikációkért, és eleve jobb lesz a Play Áruház elérése az utazások alkalmával.

A Google boltját hivatalosan Magyarországról nem lehet elérni, de ez is változásnak néz elébe. A vállalat korábban a szállítással kapcsolatos információkat nem megfelelően közölte, de ez változni fog a jövőben. Ezen felül a termékek esetében feltünteti majd a javítási és szerviz információkat is a tisztánlátás végett. Így a meghibásodásoknál nem érheti meglepetés az embereket.

A vállalások teljesítését a Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat fogja figyelemmel kísérni, és amennyiben problémát észlelnek, azt azonnal jelzik a Google és az EU illetékesei felé is.

A Google attól függetlenül, hogy most éppen próbál jó színben feltűnni, még folyamatos nyomás alatt van Európában a különböző hatóságok révén. Egyebek mellett azért is, mert a vállalt eddig félvállról vette az EU fölrajzi blokkolási előírásait.

Galéria megnyitása

Nehezményezik például azt, hogy a Google évente egy lakhelyváltoztatást enged az embereknek, miközben az Unión belül mindenki szabadon mozoghat. Vannak olyan appok, amik regionális limitek miatt nem érhetők el mindenkinek, de így az az EU-s polgár, aki az adott országban él néhány hétig vagy hónapig, ki lesz zárva bizonyos helyben elérhető különleges alkalmazások használatából.

Akadnak tehát olyan kérdések, amik továbbra is megoldásra várnak majd, emellett pedig azt egyelőre nem mondta el a Google egyik vállalásánál sem, hogy pontosan mikorra készül el a szükséges módosításokkal.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére