A Google a mobilos oldalak alapján kezd indexelni

A fejlesztőknek érdemes nagyobb figyelmet szentelni a mobilos felületre. A vállalat szerint ennek köszönhetően jobb lesz a felhasználói élmény az okostelefonokon.

A Google a mobilos oldalak alapján kezd indexelni

A Google hosszú ideje tesztelte már a mobilos oldalak előtérbe helyezését az indexelés során, de csak mostantól lépett életbe hivatalosan is ez a gyakorlat. A 1,5 éves próbaüzem alatt a Google minden szükséges változtatást végrehajtott annak érdekében, hogy az új eljárás megfelelően működjön.

Galéria megnyitása

Mindenekelőtt fontos azt elmondani, hogy az indexelés megváltoztatása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a keresési találatok is más sorrendben jelennek majd meg, szóval a Google nem részesíti előnyben azokat a honlapokat a találatok rendezésekor, amelyek rendelkeznek mobilos felülettel. Csupán arról van szó, hogy a mobilos oldal tartalmai alapján lesz rangsorolva az adott honlap, azokat az információkat veszi figyelembe a Google, amiket ott talál. Szóval az a tipikus gyakorlat változik, hogy az asztali felület az első a feltérképezéskor, a kereséskor és a rangsoroláskor is; a jövőben már a mobilos oldalakra nagyobb hangsúly helyeződik. Azt egyébként a cég már 2015 óta számon tartja, hogy mennyire mobilbarátok a lapok, és az okostelefonokon ezek jobban teljesíthetnek, de ez független a mostani lépéstől.

A váltás abból a szempontból nem meglepő, hogy a statisztikák szerint nagyon gyorsan növekedik azoknak a felhasználóknak a száma, akik okostelefonon veszik igénybe a Google keresőjét. A „mobile-first” indexelési elvnek köszönhetően jobb hatékonysággal tudja majd a mobilos látogatókat kiszolgálni a vállalat. Nem fordulhat például az elő, hogy egy oldal rangsorolva lesz az asztali tartalmak alapján, és a mobilos felület betöltésekor más fogadja a látogatókat. Illetve ebből kifolyólag a weboldalak üzemeltetőin sokkal nagyobb lesz a nyomás, hogy az asztalival megegyező figyelmet szenteljenek az okostelefonokra szabott felületeknek, hiszen az sem ritka, hogy van ugyan egy honlapnak mobilos verziója, de sokkal kevesebb rajta a tartalom, el van hanyagolva, nem naprakész. Ezen szeretne változtatni a keresőóriás.

Galéria megnyitása

A Google mostani lépésének eredményét nem fogják hirtelen érezni a felhasználók, de idővel sokkal kellemesebb élmény lehet okostelefonokról böngészni a vállalat keresőjének használatával. Még manapság is nagyon sok olyan weblap van – akár jelentősebb híroldalak is –, amelyek egy személyi számítógépről meglátogatva tökéletesen néznek ki, és jól működnek, okostelefonon viszont már problémák vannak vele. A vállalat elmondta, hogy azokban az esetekben, amikor egy adott lapnak nemcsak normál és mobilos felülete van, hanem még AMP-os is, akkor az indexelés az AMP-mentes mobilos verzió szerint zajlik majd.

Az indexelés átállítása nem egyszerre történik, hanem fokozatosan, és a Google értesíti a honlapokat a változásról a Search Console révén. Ezt követően a Smartphone Googlebot sokkal aktívabban térképezi majd fel az adott weboldalt, amit valószínűleg a tulajdonosok is észlelni fognak. A Google a Keresőben mutatja majd a weboldalak mobilos verzióját, és a Google által gyorsítótárazott lapok között is megjelennek ezek.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward